“Απάντηση” στο Ιραν χωρίς κλιμάκωση της κρίσης αναζητούν ΗΠΑ και Σ. Αραβία

Αντίποινα για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco εξετάζουν από κοινού οι ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους στον Κόλπο θεωρώντας υπεύθυνο το Ιράν. Η Τεχεράνη προειδοποιεί οτι χτύπημα στη χώρα θα σήμαινε γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν θεωρήσεις εισόδου με τις οποίες επιτρέπουν στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για την ετήσια συνάντηση των ηγετών της διεθνούς κοινότητας στον ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από την αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Τζαβάντ Ζαρίφ ξεκαθαρίζει πως η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο, όμως θα αμυνθεί αν χρειαστεί.

Ο Τζαρίφ νωρίτερα είχε κατηγορήσει μέσω Twitter συμμάχους του Τραμπ – μεταξύ τους τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν – πως προσπαθούν να τον οδηγήσουν σε πόλεμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ν. Τραμπ πάντως, ανέφερε πως ένα χτύπημα προς το Ιράν θα ήταν η έσχατη επιλογή. Ολοκληρώνοντας το ταξίδι του σε Ριάντ και Άμπου Ντάμπι ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τόνισε πως πλέον έχει στα χέρια του τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να απαντηθεί η επίθεση στην Aramco.

Ο Πομπέο διαβεβαίωσε σήμερα από το Άμπου Ντάμπι ότι η Ουάσιγκτον ευνοεί μια «ειρηνική λύση» με το Ιράν. Ο Πομπέο συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν. Μετά τη συνάντησή τους, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο, ενώπιον των δημοσιογράφων, για την υπάρξη «συναίνεσης» μεταξύ των χωρών του Κόλπου σχετικά με την ευθύνη που φέρει το Ιράν.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν με τη Σαουδική Αραβία τρόπους για να μετριάσουν την απειλή από τον βορρά του βασιλείου, μετά τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου απέφυγαν να διευκρινίσουν τι είδους αλλαγές στα αμυντικά συστήματα της Σ. Αραβίας εξετάζονται.

Η Γαλλία αμφισβητεί πλέον την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από τους Χούθι, τονίζοντας πάντως πως θα κάνει προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Ζ. Κονταξή

Σχετικές ειδήσεις: «Αποδεικτικά στοιχεία» σε βάρος του Ιράν και επιπλέον κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος