Αντιδράσεις κομμάτων για τη σύσταση της Κομισιόν για το έλλειμμα

Δριμεία κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τη σύσταση της Κομισιόν ώστε να τερματιστούν οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της Ελλάδας για υπερβολικό έλλειμμα μετά τις βελτιώσεις στη δημοσιονομική θέση της. Η ΝΔ επισημαίνει ότι ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος “δεν φέρνει ελάφρυνση στους Έλληνες διότι η Κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο”. Το Ποτάμι αναφέρει πως “έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών”.

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι “αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες μετέτρεψαν από το 2013 τα διαχρονικά πρωτογενή ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα. Θυσίες, που δεν θα ήταν όλες απαραίτητες, αν από το 2010 είχαμε ακολουθήσει το σωστό μείγμα πολιτικής με συγκράτηση δαπανών αντί για υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως οι συστάσεις διεθνών οργανισμών και οι βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών υποδείκνυαν”.
Τονίζει δε ότι “ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση στους Έλληνες. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, και δέσμευσε τη χώρα σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του Α.Ε.Π., για πολλά χρόνια.

Ανακούφιση, ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες θα φέρει η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μείωση φόρων και δαπανών, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία”.

Το Ποτάμι σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι η δημοσιονομική ισορροπία που είχε αρχίσει να αποκαθίσταται το 2014 και διαταράχθηκε ξανά το 2015, αποκαθίσταται ξανά αφού οι Έλληνες χρειάστηκε να φορτωθούν και το κόστος των πειραματισμών Τσίπρα-Βαρουφάκη. Oι πολίτες πλήρωσαν το γύρισμα της ελληνικής οικονομίας από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα με πολλά χρόνια θυσιών, υπερφορολόγησης, απώλειας μισθών και συντάξεων”.
Αναφέρει ακόμη πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Η δημοσιονομική ισορροπία είναι το πρώτο βήμα. Επενδύσεις, παραγωγή και ανάπτυξη παραμένουν το μεγάλο στοίχημα. Και σε αυτούς τους τομείς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, από εκείνους που σκέφτονται με όρους κρατισμού της δεκαετίας του ’80».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος