Ανακαλύφθηκε από αστρονόμους ο εξωπλανήτης «π-Γη»

Έναν εξωπλανήτη που έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό της Γης και ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από το άστρο του κάθε 3,14 μέρες ανακάλυψε ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον ερευνητή Prajwal Niraula, του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ.

Ο εξωπλανήτης ονομάστηκε από τους ειδικούς «π-Γη», ακριβώς επειδή ο χρόνος περιφοράς γύρω από το άστρο του παραπέμπει στη μαθηματική σταθερά «π», που ορίζεται ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου και ισούται με 3,14159265.

Το 2017, αστρονόμοι που χρησιμοποίησαν το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» είχαν παρουσιάσει τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με τον εν λόγω πλανήτη με την επίσημη ονομασία K2-315b. Τώρα η παρουσία του επιβεβαιώθηκε από το δίκτυο των επίγειων τηλεσκοπίων Speculoos στις ΗΠΑ και στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων -οι οποίοι δημοσίευσαν στοιχεία για την ανακάλυψή τους  στο περιοδικό αστρονομίας Astronomical Journal– ο εξωπλανήτης «π-Γη» είναι (κατά πάσα πιθανότητα) βραχώδης και η ακτίνα του υπολογίζεται ότι είναι περίπου ίδια με αυτή της Γης. Εκτιμάται ακόμη ότι κινείται με ταχύτητα 81 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο γύρω από ένα ψυχρό άστρο -νάνο, το μέγεθος του οποίου υπολογίζεται περίπου στο ένα πέμπτο (20%) του Ήλιου.

Παρά τις όποιες ομοιότητες με τη Γη, ο εξωπλανήτης θεωρείται ακατάλληλος για να φιλοξενήσει ζωή, λόγω του ότι η τροχιά του βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το άστρο του και ως εκ τούτου έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά του.


Πηγή: sciencealert.com

Φωτογραφία: NASA/ Ames/JPL-Caltech/T. Pyle, Christine Daniloff, MIT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος