Ζάεφ: Αποδεχόμαστε την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija» για όλες τις χρήσεις (erga omnes)

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zόραν Ζάεφ γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση της χώρας αποδέχεται την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija» για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

O Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της ονομασίας «Republika Ilindenska Makedonija» στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει με τροπολογίες στο Σύνταγμα, σταδιακά, κατά τη διαδικασία προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι αν προωθηθεί αυτή η λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ακόμη, είπε ότι το νέο προταθέν όνομα θα μπορεί να μεταφράζεται στα αγγλικά (θα είναι, όπως ανέφερε, Republic of Ilinden Macedonia), ενώ η γλώσσα θα αποκαλείται «μακεδονική» και οι συντμήσεις θα είναι mk/MKD.

O Ζόραν Ζάεβ σημείωσε ότι με την προταθείσα ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija» γίνεται σαφής διαχωρισμός από την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις και διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zόραν Ζάεφ προέβη σε αυτές τις γνωστοποιήσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ, στην οποία εξετάστηκαν οι εξελίξεις στο θέμα του ονόματος.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με την τροποποίηση του Συντάγματος, πρόσθεσε όμως ότι τα όργανα του κόμματος του θα εξετάσουν την πρόταση και ακολούθως το κόμμα θα καθορίσει την στάση του.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργι Ιβανόφ ανέφερε ότι θα αναμένει να λάβει γραπτώς την πρόταση για να τοποθετηθεί.

Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος