Η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα όπως και η απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χάφταρ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ ήταν «ξεκάθαρη η τοποθέτηση του κ. Χάφταρ» για την ακυρότητα του Μνημονίου Σαράζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
Με τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Khalifa Haftar συζητήσαμε για την κατάσταση στην Λιβύη. Είναι πολύ θετική η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Haftar για την ακυρότητα του Μνημονίου Sarraj – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. pic.twitter.com/iIOMYqPJrd
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 17, 2020
Ως διπλωματική ρελάνς, χαρακτηρίζεται η άφιξη του στρατάρχη Χάφταρ χθες βράδυ υπό άκρα μυστικότητα στην Αθήνα. Την ρητή δέσμευσή του, ότι την Κυριακή στην διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη θα εργασθεί για την απόρριψη των παράνομων μνημονίων Άγκυρας-Τρίπολης εξέφρασε ο ισχυρός άνδρας της χώρας Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ στον πρωθυπουργό.
«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στρατάρχης Χάφταρ στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη κατήγγειλε τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και έχουν υπογραφεί από μια κυβέρνηση που δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης και παρότρυνε τον στρατάρχη να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Η άφιξή του Χάφταρ στην Αθήνα σηματοδοτεί το ισχυρό ενδιαφέρον της Ελληνικής πλευράς για την έκβαση της ειρηνευτικής διάσκεψης, στην οποία δεν προσεκλήθησαν η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες εμπλεκόμενες χώρες. Πρωταρχικός στόχος της Αθήνας, η ρητή αποδοκιμασία από όλα τα συμμετέχοντα κράτη των Συμφωνιών της Άγκυρας-Τρίπολης.
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ είχε το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Νίκο Δένδια ενώ στη συνέχεια υπήρξαν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες.
Η Ελλάδα δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια στη Διαδικασία του Βερολίνου, όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι παρούσες συνθήκες θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας ως κάτι το θετικό. @GreeceMFA
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 17, 2020
“Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την Κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε από τη Γερμανία να εκφράσει και να επιβάλλει την ευρωπαϊκή αυτή θέση στη Διαδικασία του Βερολίνου”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης που πρόσκειται στον Χάφταρ με ανάρτησή του στο Twitter εμφανίζει φωτογραφίες από την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη και γράφει «Ευχαριστούμε Ελλάδα που τον προσέχεις».
https://twitter.com/LNA2019M/status/1217925031969337345?s=20
Τηλεφωνική επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη με την καγκελάριο Μέρκελ
Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Επισήμανε την ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους ευρωπαίους εταίρους να εφαρμόσουν την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου που έχει κρίνει άκυρο το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.
Η καγκελάριος επανέλαβε τη πλήρη δέσμευση της Γερμανίας στις αποφάσεις αυτές του ευρωπαϊκού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι στόχος της Διάσκεψης του Βερολίνου είναι να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και ότι δεν θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης οι θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος