Τραγωδία με μετανάστες ανοιχτά των Παξών-Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης-12 νεκροί (video)

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, μετά τη βύθιση σκάφους που μετέφερε περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες 13 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Παξών, με αποτέλεσμα άγνωστος αριθμός ατόμων να βρεθεί στη θάλασσα. Ήδη έχουν ανασυρθεί 12 σοροί και έχουν περισυλλεγεί 21 άτομα, από τα 6 πλωτά του Λιμενικού, τα 2 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και δύο παραπλέοντα πλοία που επιχειρούν επί τόπου.

Κάποιος από τους μετανάστες, μέσω κινητού τηλεφώνου, κάλεσε στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης, όπου ανέφερε ότι το σκάφος το οποίο επιβαίνουν βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υπήρξε άμεσα μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού για τη διάσωση των μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος, και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί από τη θάλασσα 21 μετανάστες, ενώ 12 ανασύρθηκαν νεκροί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έσπευσαν έξι περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., των Λιμενικών Αρχών Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Παξών και Συβότων, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ενώ απογειώθηκαν δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 21 αλλοδαποί, εκ των οποίων τρεις μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στο Άκτιο, για την παροχή άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ενώ έχουν ανασυρθεί και 12 σοροί, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ενημερώθηκε άμεσα για το συμβάν και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Εξάλλου, στον εντοπισμό και τη διάσωση 73 μεταναστών και προσφύγων προέβη το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό σε 3 διαφορετικά περιστατικά, ανοιχτά του Φαρμακονησίου, της Κω και της Χίου, ενώ συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής.

Έκτακτη ενημέρωση του ΕΚΑΒ

Σε έκτακτη ενημέρωση για το ναυάγιο στους Παξούς και τον συντονισμό καθώς και την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προχώρησε το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, μέχρι τις 14:45 ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας είχε μεταφέρει στη βάση Αεροδιακομιδών στο ‘Ακτιο 2 άνδρες ηλικίας περίπου 40-50 ετών και 1 γυναίκα ηλικίας περίπου 20-25 ετών, από όπου και διεκομίσθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΚΑΒ, «η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, την Πολεμική Αεροπορία και το ΕΚΑΒ είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος