Twitter: Ξεκίνησαν οι απολύσεις – Εργαζόμενοι τσεκάρουν τα mail τους για να δουν αν έχουν χάσει τη δουλειά τους

Το Twitter ξεκίνησε εκτεταμένες απολύσεις την Παρασκευή, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης Ίλον Μασκ αναδιαμορφώνει την κοινωνική πλατφόρμα.

Η εταιρεία είχε ενημερώσει τους εργαζόμενους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι θα μάθαιναν μέχρι τις 9 π.μ. τοπική ώρα (6 μ.μ. ώρα Ελλάδας) αν είχαν απολυθεί. Το email δεν ανέφερε πόσοι από τους περίπου 7.500 υπαλλήλους θα έχαναν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC που επικαλείται τον αμερικανικό τεχνολογικό ιστότοπο Insider, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στους υπαλλήλους αναφέρει: «Σήμερα είναι η τελευταία σας εργάσιμη ημέρα στην εταιρεία».

Συνεχίζει λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται στο Twitter και θα λαμβάνουν αποζημίωση και παροχές μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Αναφέρει επίσης ότι το προσωπικό δεν αναμένεται να εργαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά ότι εξακολουθεί να υποχρεούται να συμμορφώνεται με όλες τις πολιτικές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του «Employee Playbook and Code of Conduct».

Το προσωπικό θα λάβει λεπτομέρειες σχετικά με την προσφορά αποζημίωσης εντός μιας εβδομάδας, αναφέρεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και οικονομικούς πόρους που θα επεκτείνονται πέραν της περιόδου μη εργασίας τους.

Όσον αφορά τον αριθμό των απολύσεων, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Associated Press, ο Μασκ δεν επιβεβαίωσε ούτε διόρθωσε τον επενδυτή Ρον Μπάρον όταν ο τελευταίος κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, ρώτησε τον δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla πόσα χρήματα θα εξοικονομούσε αφού «απέλυε το μισό Twitter».

Ο Μασκ, μιλώντας στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο του Μπάρον, απάντησε μιλώντας για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις κόστους και εσόδων του Twitter και κατηγόρησε τους ακτιβιστές που αυτή την εβδομάδα κάλεσαν τις μεγάλες εταιρείες να σταματήσουν τη διαφήμιση στην πλατφόρμα. Ο Μασκ δεν έχει σχολιάσει τις ίδιες τις απολύσεις.

«Οι ομάδες ακτιβιστών κατάφεραν να προκαλέσουν μαζική πτώση των διαφημιστικών εσόδων του Twitter και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να τους κατευνάσουμε και τίποτα δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Μασκ.

Ορισμένοι εργαζόμενοι της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έγραψαν νωρίτερα στο Twitter ότι είχαν ήδη χάσει την πρόσβαση στους λογαριασμούς εργασίας τους. Αυτοί και άλλοι έγραψαν μηνύματα υποστήριξης στο Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #OneTeam. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό ανέφερε ότι οι μειώσεις θέσεων εργασίας ήταν «απαραίτητες για να διασφαλιστεί η επιτυχία της εταιρείας που κινείται προς τα εμπρός».

Οι εργαζόμενοι του Twitter ανέμεναν απολύσεις από τότε που ο Μασκ ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας. Ήδη, έχει απολύσει κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Παράγκ Αγκραβάλ, την πρώτη του ημέρα ως ιδιοκτήτη του Twitter.

Ο Μασκ είχε επίσης απομακρύνει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και τοποθέτησε τον εαυτό του ως μοναδικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Το βράδυ της Πέμπτης, πολλοί υπάλληλοι του Twitter μπήκαν στην πλατφόρμα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους ο ένας στον άλλον – συχνά απλά τουιτάροντας μπλε emojis καρδιάς για να σηματοδοτήσουν το λογότυπο του μπλε πουλιού του Twitter – και emojis χαιρετισμού ο ένας στον άλλον.

Μέχρι την Παρασκευή, ο Μασκ και το Twitter δεν είχαν δώσει καμία δημόσια ειδοποίηση για τις επερχόμενες απολύσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τμήματος Ανάπτυξης Απασχόλησης της Καλιφόρνιας. Και αυτό παρόλο που ο νόμος απαιτεί από τους εργοδότες με τουλάχιστον 100 εργαζόμενους να γνωστοποιούν τις απολύσεις που αφορούν 500 ή περισσότερους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το αν μια εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο ή ιδιωτική.

Την Πέμπτη κατατέθηκε ομαδική αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο για λογαριασμό ενός εργαζομένου που απολύθηκε και τριών άλλων που αποκλείστηκαν από τους λογαριασμούς εργασίας τους. Ισχυρίζεται ότι το Twitter σκοπεύει να απολύσει περισσότερους υπαλλήλους και ότι παραβίασε το νόμο, καθώς δεν παρείχε την απαιτούμενη ειδοποίηση.

Οι απολύσεις έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι διαφημιζόμενοι περιορίζουν τις δραστηριότητές τους.

Σε ένα tweet την Παρασκευή, ενώ οι εργαζόμενοι ανακάλυπταν αν είχαν χάσει τις δουλειές τους ή όχι, ο Μασκ κατηγόρησε τους ακτιβιστές για αυτό που περιέγραψε ως «μαζική πτώση των εσόδων» από τότε που ανέλαβε το Twitter στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Δεν ανέφερε πόσο είχαν πέσει τα έσοδα.

Μεγάλες εταιρείες όπως η General Motors, η General Mills και η Audi έχουν διακόψει τις διαφημίσεις στο Twitter λόγω ερωτημάτων σχετικά με το πώς θα λειτουργεί υπό τον Μασκ. Ο όμιλος Volkswagen δήλωσε την Παρασκευή ότι συνιστά στις μάρκες του, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Skoda, Seat, Cupra, Audi, Lamborghini, Bentley, Porsche και Ducati, να διακόψουν τις πληρωμένες δραστηριότητες μέχρι το Twitter να εκδώσει αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των εμπορικών σημάτων.

Ο Μασκ προσπάθησε να κατευνάσει τους διαφημιστές, αλλά αυτοί εξακολουθούν να ανησυχούν για το αν η διαχείριση του περιεχομένου θα παραμείνει το ίδιο αυστηρή και αν η παραμονή στο Twitter μπορεί να αμαυρώσει τις μάρκες τους.

Στο tweet του, όπου κατηγορούσε τους ακτιβιστές για την πτώση των εσόδων, ο Μασκ δήλωσε ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει με τη διαχείριση του περιεχομένου».

Η αναλύτρια της Insider Intelligence Τζαζμίν Ένμπεργκ δήλωσε ότι «λίγα είναι αυτά που μπορεί να πει ο Μασκ για να κατευνάσει τους διαφημιστές, όταν κρατά την εταιρεία σε μια συνεχή κατάσταση αβεβαιότητας και αναταραχής και εμφανίζεται αδιάφορος για τους υπαλλήλους του Twitter και το νόμο».

«Ο Μασκ χρειάζεται τους διαφημιστές περισσότερο από ό,τι εκείνοι τον χρειάζονται», δήλωσε η ίδια. «Η απόσυρση διαφημίσεων από το Twitter είναι μια γρήγορη και ανώδυνη απόφαση για τις περισσότερες μάρκες».

Πηγή: Associated Press, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος