Τσαβούσογλου: Είμαστε εναντίον των μονομερών κυρώσεων – Ξεκινήσαμε διάλογο με Ελλάδα (video)

Ανταπόκριση – Αριάνα Φερεντίνου

Στη Μάλτα βρέθηκε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και είχε συνάντηση με τον Μαλτέζο ομόλογό με τον οποίο παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Josep Borrell μετά την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας αναφορικά με την Αγία Σοφία και ζήτησε την άρση της”, ο κ. Τσαβούσογλου αναφερόμενος στον Borrell είπε ότι εάν δήλωνε “θα ήταν καλύτερα να μην ανοίξει” ή “θα ήταν καλύτερα να παραμείνει μουσείο” θα το σεβόμουν. Αλλά την λέξη καταδίκη, εμείς την απορρίπτουμε”, είπε.

“Και στην Ισπανία υπήρχαν μνημεία που έχουν χτιστεί ως τζαμιά και έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες. Τώρα και εμείς τι πρέπει να πούμε στην Ισπανία; Κάντε τα ξανά τζαμιά, επειδή εμείς σας καταδικάζουμε; Αυτή είναι η απάντηση στα λόγια του Borrell,” είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. “Το μνημείο αυτό που και ως τζαμί και ως μνημείο συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, εμείς το φυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Από εδώ και στο εξής ως τζαμί θα είναι και τόπος λατρείας και θα είναι επισκέψιμο από όλους. Εμείς ως πολιτιστική κληρονομιά –όπως το προφύλαξαν οι πρόγονοι μας και το μας το άφησαν ως παρακαταθήκη – θα το διαφυλάξουμε, δίχως να χαλάμε καμιά ιδιότητα ιστορικής δομής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Και θα συνεχίσει η συνεργασία μας με την UNESCO καθώς θα την ενημερώνουμε έγκαιρα για τα βήματα που θα λαμβάνουμε, καθώς βρίσκεται στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς.”

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ. “Είμαστε εναντίον των μονομερών κυρώσεων, δεν θα υποκύψουμε σε αυτό”, ενώ είπε ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε διάλογος με την Ελλάδα. Όπως είπε, στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και άλλοι αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ. “Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ ένα διάλογο. Γνωρίζετε ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε ότι “με διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα. Εμείς συμφωνούμε για συνεργασία και διαμοιρασμό αλλά είμαστε εναντίον στη μονομερή επιβολή κυρώσεων. Δεν θα λυγίσουμε σε αυτό. Έχουμε και αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση αλλά και με αυτή την έννοια έχουμε και ευελιξία στο θέμα της συνεργασίας”, ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος