Τουρκία- Λιβύη: Στον διπλωματικό πυρετό και ο Αραβικός Σύνδεσμος

Εκτάκτως συνεδριάζει κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου ο Αραβικός Σύνδεσμος, ενώ επικρατεί διπλωματικός πυρετός για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Λιβύη, με την Τουρκία να επισπεύδει τη διαδικασία αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων βάσει πρότασης που φέρει την υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση που συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ διαψεύδει ότι φιλοτούρκοι Σύροι μαχητές έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη, ωστόσο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι «γίνονται αξιολογήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση».

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1211775880852332544?s=20

Ο Στρατάρχης Χαφτάρ προειδοποιεί ότι η επέλαση των δυνάμεών του Εθνικού Στρατού στην Τρίπολη είναι προ των πυλών δημοσιεύοντας βίντεο προετοιμασίας από την Βεγγάζη, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει έλεος
«απέναντι στους Σύρους τρομοκράτες που έστειλε εναντίον του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ερντογάν:  Εξουδετερώσαμε σχέδια που ήθελαν την Τουρκία εκτός Μεσογείου

Στο διάγγελμά του για το νέο έτος, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τα εξής:

“Το Μνημόνιο Κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία που υπεγράφη με τη Λιβύη στα τέλη Νοεμβρίου και το Μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών απέφεραν σημαντικά στρατηγικά οφέλη στη χώρα μας. Με αυτά τα μνημόνια, επεκτείναμε και διευρύναμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα). Με τα τελευταία βήματα που κάναμε αποτρέψαμε εντελώς το σχέδιο για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Μεσόγειο. Στηρίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη θα διασφαλίσουμε την εφαρμογή όλων αυτών των στοιχείων που περιέχουν οι συμφωνίες”.

Σε εγρήγορση Αθήνα και Λευκωσία

Κορυφώνονται οι διπλωματικοί χειρισμοί της Αθήνας για την ουσιαστική ακύρωση των Τουρκολιβυκών μνημονίων. Σταθμοί σε αυτήν την προσπάθεια η υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα της διακρατικής Συμφωνίας για την κατασκευή του Αγωγού φυσικού αερίου «East Med» (2 Ιανουαρίου), η νέα τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου- Γαλλίας (4 Ιανουαρίου) και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης στις ΗΠΑ (7 Ιανουαρίου).

Ήδη η Άγκυρα εκδηλώνει έντονη δυσφορία για την υπογραφή του East Med, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιμένει ότι καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς την Τουρκία.

“Η Τουρκία είναι απομονωμένη. Έχουμε όμως, πάντα ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Η Χάγη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ”, τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ενώ σχετικά με την αναβάθμιση της αμυντικής ασπίδας της χώρας, δήλωσε ότι “εάν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα εξεταστεί η αγορά των αμερικανικών αεοροσκαφών F- 35”.

Κριτική στις προθέσεις της Κυβέρνησης για ενεργοποίηση, εάν απαιτηθεί, των Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων για τα Ελληνοτουρκικά ασκεί η αντιπολίτευση.

“Πάγια εθνική θέση είναι ότι με την Τουρκία συζητάμε μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και όχι θέματα που άπτονται της κυριαρχίας μας”, τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Είναι απαράδεκτο το ότι ο πρωθυπουργός βγήκε και μιλάει για Χάγη, χωρίς να έχει συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών”, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με την ανακοινωθείσα επίσκεψή του στην Λευκωσία. “Η επίσκεψη καταγράφει την στενή σχέση ΗΠΑ- Κύπρου. Η Κύπρος είναι δύναμη σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος είναι θετικός. Ο υπουργός Πομπέο προσβλέπει στην προώθηση των κοινών προτεραιοτήτων των δύο χωρών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Ρένα Δημητρίου
Λιβύη: «Κανένα έλεος στους μισθοφόρους» λέει ο Χαφτάρ-Η Άγκυρα επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος