Τουρκία: Αναγνωρίστε την Αν. Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των Παλαιστινίων (video)

Η Τουρκία, δια στόματος Ερντογάν και νωρίτερα του Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο  της ισλαμικής διάσκεψης κάλεσε την διεθνή κοινότητα ν’ αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα ενός Παλαιστινιακού κράτους.  Η διάσκεψη, συγκαλείται  και ως αντίδραση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, από τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα να αναγνωριστεί η Ανατολική Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», σε μια αντίδραση στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε μάλιστα το Ισραήλ «κράτος κατοχής» και «τρομοκρατικό», στη διάρκεια της ομιλίας του. «Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής. Επιπλέον είναι ένα τρομοκρατικό κράτος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την «παράνομη και προκλητική τους» απόφαση.

“Πρώτα το Παλαιστινιακό Κράτος θα πρέπει ν’ αναγνωριστεί από όλες τις άλλες χώρες. Πρέπει όλοι ν’ αγωνιστούμε γι’ αυτό,” είχε δηλώσει νωρίτερα, πριν από την έναρξη της διάσκεψης ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς τους ξένους ΥΠΕΞ. “Πρέπει να ενθαρρύνουμε άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος υπό την βάση των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσά του,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Η διάσκεψη έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου ο παλαιστινιακός θύλακας βρίσκεται  σε αναβρασμό καθώς συνεχίζονται  οι εκτοξεύσεις ρουκετών  από τους Παλαιστινίους και τα αντίποινα με επιδρομές  από τους Ισραηλινούς.

Αμπάς: Το μεγαλύτερο έγκλημα

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ήταν «το μεγαλύτερο έγκλημα» και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε πως θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να την ακυρώσει.«Η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», είπε στην ομιλία του ο Αμπάς. Πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δώρισαν την Ιερουσαλήμ στο σιωνιστικό κίνημα» σαν να ήταν αμερικανική πόλη. «Αυτό παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε.

Ο Αμπάς πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ρόλο στη Μέση Ανατολή επειδή είναι προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Σχετική Είδηση : Συνεχίζονται οι εκτοξεύσεις και τα αντίποινα στη λωρίδα της Γάζας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος