Κ. Σακελλαροπούλου: Η Θράκη παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας (video)

Την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης επισκέφθηκε την Πέμπτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της τριήμερης παρουσίας της στη Θράκη.

Είναι η δεύτερη επίσκεψή της στη Θράκη μέσα σε σαράντα ημέρες, καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Κυριακή του Πάσχα (19 Απριλίου) είχε επισκεφθεί το Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές του Έβρου.

Η Ξάνθη, η Θράκη γενικότερα, υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας. Μια γέφυρα φιλίας, ένας τόπος πολυπολιτισμικός, όπου συμπολίτες μας με διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο, επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνησή της στην τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότισσα Ξάνθης.

Οι προκαταλήψεις δεν βοήθησαν ποτέ ούτε μπορούν να βοηθήσουν τώρα που οι σύγχρονες κοινές προκλήσεις, όπως αυτές των επιδημιών, του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν σύνορα και ηπείρους. Προκλήσεις τόσο μεγάλες, ώστε μόνο με διεθνή συνεργασία σε επιστημονικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μπορούν να αντιμετωπισθούν, όπως ολοκάθαρα φάνηκε στην πανδημία, τόνισε η κα. Σακελλαροπούλου.

Ο δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης της απένειμε το χρυσό Μετάλλιο της πόλης και παίρνοντας τον λόγο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε το γεγονός ότι κατάγεται από την περιοχή, λέγοντας: «Αποτελεί για μένα μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση το ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας, στην Ξάνθη. Όλοι γνωρίζετε την αγάπη μου για τη Θράκη, τους ιδιαίτερους δεσμούς μου με την περιοχή αυτή. Έχω ρίζες από εδώ, έχω γευθεί τη ζεστασιά των Θρακιωτών, διατηρώ φιλίες και αξέχαστες αναμνήσεις».

Η κα. Σακελλαροπούλου αναφερόμενη στην ανάπτυξη της περιοχής είπε πως, η Θράκη μπορεί να αναλάβει ξανά τον ρόλο που για αιώνες διαδραμάτιζε ως πέρασμα, γέφυρα και σταθμός στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες και εμπορεύματα και συνυπήρχαν ειρηνικά διαφορετικοί πολιτισμοί. Για τον λόγο αυτόν,τόνισε, αποτελεί εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη Θράκη. Ένα κεφάλαιο που θα αξιοποιεί την γεωγραφική θέση, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενη  στην πανδημία του κορονοϊού, υπογράμμισε πως αναστάτωσε τις ζωές όλων μας. Ποτέ ξανά στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία δεν θρηνήσαμε τόσες χιλιάδες θύματα σε περίοδο ειρήνης και έναν τέτοιου μεγέθους περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η χώρα μας, που δεν θα μπορούσε δυστυχώς να αποτελέσει εξαίρεση, βίωσε και αυτή δυσκολίες και ανθρώπινες απώλειες. Συγκριτικά ωστόσο με άλλες χώρες, αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία τον ιό και ανέκοψε την επέλαση του. Αξιοθαύμαστη ωριμότητα και βαθύ αίσθημα ευθύνης επέδειξε και η κοινωνία της Ξάνθης. Οφείλω συνολικά να συγχαρώ τους Έλληνες πολίτες της Θράκης -χριστιανούς και μουσουλμάνους- τόσο για τη στάση τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την ψυχραιμία και νηφαλιότητα που επέδειξαν στην πρόσφατη ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας στα σύνορα του Έβρου, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κα. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της Ξάνθης, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο της Ξάνθης. Το απόγευμα επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα, ο οποίος την ενημέρωσε για το κοινωνικό έργο της μητρόπολης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε και με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στα κοινά της Ξάνθης. Μαζί με την κ. Σακελλαροπούλου κάθισαν σε καφέ της παλιάς πόλης και αντήλλαξαν απόψεις δύο χριστιανές και τρεις μουσουλμάνες, εκ των οποίων η μία τουρκογενής, η άλλη πομάκα και η τρίτη ρομά.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος