Τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για πρόταση φον Ντερ Λάιεν για απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών (video)

Συνεδριάζουν στις 6 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να εξετάσουν την πρόταση της Προέδρου Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, για προσωρινή απαγόρευση εισόδου στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην ΕΕ για διάστημα 30 ημερών. Την ίδια ώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν τις 180.200 και τα θύματα τις 7.114.

Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσαν ότι θα προτείνουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής των 27 αρχηγών κρατών, την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε υπηκόους τρίτων χωρών για είσοδο στον χώρο Σέγκεν για 30 ημέρες, τη δημιουργία πράσινης λωρίδας διέλευσης φορτηγών στις συνοριακές διαβάσεις ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εμπορική κίνηση και μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού και την ενίσχυση της έρευνας για δημιουργία εμβολίων και την αγορά προστατευτικών μέσων.

«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Κατά συνέπεια (…) προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.

Από τους περιορισμούς αυτούς θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών-μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών των Ευρωπαίων πολιτών, οι διπλωμάτες, οι γιατροί και οι ερευνητές που εργάζονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Δύο ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει στους αλλοδαπούς πολίτες να μπαίνουν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία αποτελείται από 22 χώρες-μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν είναι μέλη της.

Και οι δύο πηγές είπαν ότι αναμένουν να συζητηθεί το θέμα στη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες των χωρών-μελών με αντικείμενο την πανδημία. «Η ιδέα αυτή συζητείται με σκοπό να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕίτη, αν θα συμφωνήσουν και οι χώρες της Σένγκεν εκτός ΕΕ, αν θα συντονιστούμε με τη Βρετανία και την Ιρλανδία», είπε η μία από τις πηγές αυτές.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Μέτρα ΕΕ: Περιορισμός στα ταξίδια στην Ευρώπη-Ανοχή στα ελλείμματα-Στήριξη στην έρευνα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος