Μεξικό: Αγωνιώδεις προσπάθειες για τους εγκλωβισμένους στα ερείπια (video)

Ανείπωτη τραγωδία και εικόνες χάους στο Μεξικό μετά τα 7,1 Ρίχτερ. Ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί, άγνωστος ο αριθμός παγιδευμένων και αγνοουμένων. Στρατιώτες, εθελοντές και γονείς αναζητούν τουλάχιστον 50 εγκλωβισμένους, ενώ από τα ερείπια σχολείου, ανασύρθηκαν νεκροί 26 μαθητές και δύο ενήλικες. Τη βαθιά του λύπη προς τον Πρόεδρο του Μεξικού και τον μεξικανικό λαό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 225, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι θα αυξηθούν, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να διασωθούν όσοι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια και να δοθεί η κατάλληλη ιατρική βοήθεια στους τραυματίες.

Μεξικό: Αγωνιώδεις προσπάθειες για τους εγκλωβισμένους στα ερείπια  (video)
AP Photo/Pablo Ramos

Διασώστες και πολίτες καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να εντοπίσουν δεκάδες παιδιά για τα οποία εκφράζονται φόβοι ότι είναι θαμμένα κάτω από τα συντρίμμια ενός σχολείου της Πόλης του Μεξικού.

«Θα συνεχίσουμε τις έρευνες», τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Televisa ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα. Όπως είπε, τουλάχιστον 40 άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί στα συντρίμμια. Πρόσθεσε ότι πρόκειται να επιθεωρηθούν περίπου 600 άλλα κτίρια.

Δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν και σωλήνες αερίου έσπασαν, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πυρκαγιές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις στα κεντρικά της χώρας. Συντρίμμια από κτίρια και διαφημιστικές πινακίδες έχουν συνθλίψει πολλά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο USGS, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 160 χιλιόμετρα ΝΔ της πρωτεύουσας, σε βάθος 51 χλμ.

https://twitter.com/RT_com/status/910473656941273090

Καθώς η γη σειόταν, το ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ, το οποίο είναι ορατό από την πρωτεύουσα όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, σημείωσε μικρή έκρηξη. Στις πλαγιές του, μια εκκλησία στο Ατζιτζιχουακάν κατέρρευσε στη διάρκεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι.

Κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού, όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, κοιμήθηκαν στους δρόμους ενώ οι αρχές και εθελοντές έστησαν κέντρα για τη διανομή τροφίμων και νερού.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει επανέλθει στο 85% της πρωτεύουσας. Τα σχολεία των πολιτειών που χτυπήθηκαν από τον σεισμό παραμένουν κλειστά.

Όλοι οι Έλληνες είναι καλά, διαβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Μεξικό, Γεωργία Μπουτσιάνη.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε 32 χρόνια ακριβώς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985 και λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ισχυρή δόνηση που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους στο νότιο Μεξικό.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 22 μετασεισμοί και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πηγές: ΕΡΤ1, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ