Σύσκεψη για το μεταναστευτικό-Στόχος το κλείσιμο των ανοιχτών δομών το καλοκαίρι (video)

Οι Αιγαιοπελαγίτες μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα για να επιδώσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά τους σε σχέση με την υποδοχή των μεταναστών-προσφύγων. Επικεφαλής οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου που έλαβαν μέρος και σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σημειώνεται ότι περίπου 40.000 άνθρωποι βρίσκονται συνολικά στα νησιά τους υπό άθλιες συνθήκες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης μετά τη σύσκεψη μίλησε για μείωση των ροών, ενίσχυση των επιστροφών και στήριξη των τοπικών κοινωνιών, προτεραιότητες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Ανέφερε επίσης ότι Θα κλείσουν οριστικά οι ανοιχτές δομές που επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς το καλοκαίρι του 2020 με βάση το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο υπουργός τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε μια μεταναστευτική κρίση και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγωνία και την αγανάκτηση των πολιτών. Συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη για τη μείωση των ροών και την καλή λειτουργία του ασύλου όπως επίσης και για τα προαναχωρησιακά κέντρα. Ωστόσο εντόπισε διάσταση απόψεων για το μέγεθός τους και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας, τόνισε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης και έδωσε προθεσμία στην κυβέρνηση έως πέντε ημέρες προκειμένου να αποκατασταθεί, με απτά αποτελέσματα.

Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είπε σε ότι αφορά την μετακίνηση των μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά ότι θα είναι της τάξεως των 20.000 ατόμων και θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική στρατηγική αποτροπής με σχέδιο ανάσχεσης των ροών.

Στα νησιά σήμερα συνεχίζεται η απεργία σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες ενώ η πρόθεση των κατοίκων είναι να συνεχίσουν τι κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει απέναντι στην ισχυρή απαίτηση του λαού των νησιών του Αιγαίου, που διατρανώθηκε και με μαζικά συλλαλητήρια και είναι: να σταματήσει αμέσως ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα hot spot της ντροπής και της εξαθλίωσης και να μην δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοικτά. Αυτό φανερώνουν οι δηλώσεις, που έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και δημάρχους» επισημαίνει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Ανταπόκρισεις: Θοδωρής Πυλιώτης, Μυρσίνη Τζινέλλη

Σχετική είδηση: Άμεση μετακίνηση 20.000 από τα νησιά-Στρατηγική αποτροπής με σχέδιο ανάσχεσης των ροών (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος