Νέα σύσκεψη για το μεταναστευτικό-Οι επαφές Κουμουτσάκου στην Άγκυρα

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλου Γεωργιάδη, και του ειδικού γραμματέα Υποδοχής, Μάνου Λογοθέτη. Στην Άγκυρα ο Γιώργος Κουμουτσάκος συμφώνησε με τους Τούρκους αξιωματούχους τη διαμόρφωση διαύλου απ’ ευθείας επικοινωνίας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αποφασίστηκε, επίσης, ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αναλαμβάνει ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.

Ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών κατά 200% το τελευταίο πεντάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

Στην Άγκυρα ο Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Κιράν, κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας. «Σε αυτήν, την πρώτη επικοινωνία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ’ επιτάσεως τη θέση της, ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η διαμόρφωση διαύλου απ’ ευθείας επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ο οποίος θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με το δομημένο υπηρεσιακό και επιχειρησιακό διάλογο.

Για το θέμα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, κοινή παρέμβαση αναλαμβάνουν για πρώτη φορά Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία στην ΕΕ, με αφετηρία το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, σε σχέση με το κρίσιμο μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κυβέρνηση αναζητά διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία με στόχο να μπει φρένο στις ροές από τα τουρκικά παράλια ,αλλά και να αποσυμφορηθούν τα νησιά που ασφυκτιούν. Στην Άγκυρα βρίσκεται για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι με ελληνική πρωτοβουλία συγκροτείται τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας, οι οποίες θα παρέμβουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συνδιαμόρφωση μιας περισσότερο αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής.

“Είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται μια τριμερής συνεργασία για το μεταναστευτικό μεταξύ των χωρών πρώτης γραμμής της ανατολικής Μεσογείου”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος διευκρινίζοντας ότι Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία παρεμβαίνουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να υποστηριχθούν έμπρακτα με περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, δικαιότερη κατανομή βαρών, αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να παρουσιαστεί στο συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα και αφού προηγηθούν οι επαφές των υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο σήμερα στην Άγκυρα και αύριο στην Αθήνα.

Ο κ. Κουμουτσάκος θα έχει συνάντηση αργότερα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Βουλή: «Ώρα Πρωθυπουργού» με πρώτο θέμα το μεταναστευτικό την Παρασκευή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος