Σύνοδος Κορυφής: Σε εξέλιξη η συζήτηση για Ανατολική Μεσόγειο και Τουρκία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο δείπνο, όμως άλλαξε η σειρά συζήτησης των θεμάτων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Τη σημερινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες συζητούν θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ με διαφοροποιημένη οπτική από τα κράτη μέλη, καθώς ούτε οι σχέσεις με την Κίνα, ούτε οι αποφάσεις για κυρώσεις στη Λευκορωσία, ούτε οι προτάσεις για κυρώσεις προς την Τουρκία είναι ομόφωνες.

Λευκορωσία και Τουρκία απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση πολυπαραμετρικά, καθώς είναι σαφής η γεωπολιτική διάσταση και η πολυπλοκότητα των σχέσεων τόσο με την ΕΕ, όσο και με τα κράτη μέλη.

Είναι γνωστό πως η απόφαση για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία έχει μπλοκαριστεί από την απροθυμία συναίνεσης της Λευκωσίας, που συνδέει τη στάση της με επιθυμητές κυρώσεις προς την Τουρκία. Έτσι, πρώτος στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υπάρξει ομόφωνη θέση των ηγετών ως προς το ζήτημα της Λευκορωσίας.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από την ΕΡΤ1

Η Ένωση θέλει να δώσει χώρο στη διπλωματία με ξεκάθαρη αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή κάθε παραβατικής ή προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας ως προς το Διεθνές Δίκαιο και παράλληλα επισημαίνεται σε κάθε τόνο ο πλήρης σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και Κύπρου.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι κυρώσεις θα είναι και θα μείνουν στο τραπέζι για καιρό, αλλά σήμερα αναμένεται να δοθεί ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα προς την κατεύθυνση της προώθησης διαβουλεύσεων συνεννόησης για την προετοιμασία μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία ο Σαρλ Μισέλ θα ήθελε για τις αρχές του 2021, με ανοιχτά ερωτήματα για το τι θα συζητηθεί και το ποιοι θα λάβουν μέρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουμε προσχέδιο συμπερασμάτων. Και αυτό είναι δείγμα της ρευστότητας που επικρατεί ως αυτή την ώρα, καθώς η προσέγγιση “καρότο” και “μαστίγιο” δύσκολα αποτυπώνεται σε ένα κείμενο.

Επίσης, δεν διαφαίνεται απόφαση για αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κυρώσεων “αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας”, παρά απόφαση για την επιβολή τους σε συνάρτηση με τη συμπεριφορά της. Κι αυτό ορισμένοι το θεωρούν ισχυρότερο μοχλό πίεσης.

Η ζητούμενη ευρωπαϊκή θέση θα ανακοινωθεί αργά το βράδυ, μετά το δείπνο, στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο Σαρλ Μισέλ.

Δηλώσεις Ηγετών

Το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».

«Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενος. Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε «την πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι σημαντικό για εμάς να δεσμευτούμε ώστε να προστατευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» είπε και σημείωσε ότι «επιθυμούμε περισσότερη προβλεψιμότητα, περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενη στην Ανατολική Μεσόγειο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε “πολύπλοκη” την κατάσταση και συμπλήρωσε ότι “η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, είναι πολύτιμος εταίρος για τις υπηρεσίες της στο προσφυγικό».

«Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

«Όταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.

«Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή, όχι μόνο γιατί παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών, αλλά γιατί θίγονται σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα όλης της ΕΕ στη Μεσόγειο. Δυο δρόμοι ανοίγονται, ο ένας του διαλόγου, ο άλλος είναι η κλιμακούμενη ένταση που θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο, εναπόκειται στην Τουρκία να κάνει το ίδιο», είπε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να συμφωνήσει στην επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ύστερα από τις εκλογές του Αυγούστου, στις οποίες σύμφωνα με τη Δύση και την αντιπολίτευση της χώρας υπήρξε νοθεία.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν τις ανεπάρκειες στη συνεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, την ώρα που η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση, Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος