Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ με επίκεντρο το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, μεταναστευτικό αλλά και όλα τα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27, που άρχισε στις 14:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 19:00 το απόγευμα, στις Βρυξέλλες. Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. To ονοματολογικό τίθεται και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της πΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, όταν ο κ.Τσίπρας της έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική, όμως απαιτείται -όπως είπε- να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Τετραμερής συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ- Μπορίσοφ – Γιούνκερ

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας συμμετέχει σε τετραμερή συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Κοινή στρατηγική Αθήνας- Λευκωσίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, Αθήνα και Λευκωσία υιοθετούν μια κοινή στρατηγική απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.Ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει τους “27” για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τη στάση της Άγκυρας, ενώ ο Αλεξης Τσίπρας πρόκειται να τονίσει την υποχρέωση διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας και να αναφερθεί επίσης στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Από κοινού ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος ανέβασε φωτογραφία από τη σύνοδο στο twitter και έγραψε στην ανάρτησή του: «Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της ‘Ατυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ». Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας μετέβη στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1
Σχετική είδηση:Βρυξέλλες: ΠΓΔΜ, Αλβανία, Τουρκία και κυπριακή ΑΟΖ στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος