Συνεχίζεται η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων από τους πυρόπληκτους στην Αττική, για τη χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, αλλά και τις πρόσθετες αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε κτήρια, τον περιβάλλοντα χώρο και την οικοσκευή των πληγέντων.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, επισκέφτηκε το πρωί το Δημαρχείο Ραφήνας και τον χώρο που γίνονται οι αιτήσεις. “Έχουν ξεκινήσει ήδη οι πληρωμές του έκτακτου βοηθήματος από την προηγούμενη εβδομάδα. Και το ΣΚ είναι ανοιχτά και τα τέσσερα σημεία που μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους” δήλωσε ο κ. Σπίρτζης
Τις τέσσερις πρώτες μέρες της διαδικασίας, κατατέθηκαν 2.133 αιτήσεις από τους πυρόπληκτων, από τις οποίες οι 765 στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, οι 748 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 415 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 205 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι αιτήσεις γίνονται από τις 8 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ.
“Η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά, οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις μέχρι τις 30 Οκτωβρίου” είπε ο Άγγελος Σαριδάκης, Πολιτικός Μηχανικός Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Υπουργείου Υποδομών.
Σημαντική βοήθεια προσφέρει το κίνημα εθελοντισμού στην περιοχή. Μέλη του συλλόγου Νηρέα Ραφήνας, προχώρησαν στην αποψίλωση ξερόχορτων σε πευκόφυτες εκτάσεις, που δεν κάηκαν από την φωτιά στην περιοχή Μαρίκες.
1200 μερίδες φαγητό, μοιράζει κάθε μέρα η κοινωνική κουζίνα «Άλλος άνθρωπος», που έχει στήσει δύο αυτοσχέδια μαγειρεία, στο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου στον Νέο Βουτζά και στον ναυτικό όμιλο, στην παραλία στο Μάτι.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναζήτηση των αιτιών που συντέλεσαν στην ταχύτατη εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς.
Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, Γάλλοι εμπειρογνώμονες αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, πραγματοποίησαν εναέρια και χερσαία αυτοψία στην περιοχή, προς επικούρηση της ελληνικής Γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας και την χαρακτήρισαν «πυριτιδαποθήκη».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα συμπεράσματά τους, οι Γάλλοι πυροσβέστες απαριθμούν ως βασικές αιτίες, για την γρήγορη επέκταση της φωτιάς, τις υψηλές θερμοκρασίες, τους πολύ ισχυρούς ανέμους, την πολλή καύσιμη ύλη σε αυλές σπιτιών, σε οικόπεδα και στο δάσος, σε προβληματικές αναδασώσεις, αλλά και στον μικρό χρόνο αντίδρασης.
Ο συντονιστής επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης στη Νότια Γαλλία, που ήταν μέλος της επιτροπής, που έκανε την αυτοψία, επεσήμανε ότι δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος να αναπτυχθεί μηχανισμός για την προστασία των κατοίκων και ότι ακόμη και ο προληπτικός μηχανισμός τη Γαλλίας, θα είχε καταρρεύσει μπροστά στο πύρινο μέτωπο που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει.
Ρεπορτάζ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΣΑΒΟΥΡΔΟΥ, ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΣ
Πηγή: ΕΡΤ1
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος