Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Δ/ντή του Δ.Ο Μετανάστευσης (video)

Το ακανθώδες προσφυγικό ζήτημα και η κατάρτιση ενός νέου κοινού συστήματος επιστροφών, συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διευθυντή του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης.

Ο κ. Βιτορίνο σημείωσε ότι ο ΔΟΜ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος: Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, τον διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών,  τη δημιουργία κλειστών δομών και τις δράσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, η νέα εγκατάσταση στη Σάμο θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων μηνών, αναμένονται περαιτέρω κινήσεις θωράκισης των χερσαίων συνόρων, αλλά και η σύσταση του Ενιαίου Φορέα Φύλαξης των Συνόρων.
Το βλέμμα βεβαίως είναι  στραμμένο και στην Τουρκία και στο πώς θα ανταποκριθεί η γειτονική χώρα στη διαχείριση του ζητήματος.
Στη συνάντηση με τον Γενικό Δ/ντη Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης συζητήθηκαν επίσης τα ευρωπαϊκά σχέδια για κατάρτιση ενός νέου, κοινού συστήματος ασύλου και επιστροφών που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο.
Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, όπως τονίστηκε και χθες, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δύο Επιτρόπους, Σχοινά και Γιόχανσον.

Στη Μυτιλήνη μετά από πολύμηνες έρευνες της αστυνομίας, εξαρθρώθηκε δίκτυο που χορηγούσε παράνομες γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες» σε αιτούντες άσυλο. Έχουν ταυτοποιηθεί 538 περιπτώσεις, όπου για κάθε μία από αυτές οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν ποσά από 550-950 ευρώ. Με τη σχετική γνωμάτευση οι αιτούντες άσυλο, απολάμβαναν επιπλέον δικαιωμάτων, με κυριότερο αυτό της άρσης του γεωγραφικού προσδιορισμού, δηλαδή είχαν τη δυνατότητα να αναχωρήσουν από τη Λέσβο.  Στο δίκτυο εμπλέκονταν ένας ψυχολόγος και δύο δικηγόροι από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι και συνελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες και για πιθανόν άλλα μέλη του κυκλώματος

Τον επόμενο μήνα  η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχέδιο για την  καταπολέμηση του δικτύου διακινητών, όπως ανέφερε απαντώντας στην Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση, του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα,  ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο Γ. Κουμουτσάκος,  σε ερώτηση του κ. Μουζάλα για την πιθανότητα δημιουργίας κλειστού κέντρου μεταναστών σε κάποιο ακατοίκητο νησί, παρέπεμψε στην απάντηση του πρωθυπουργού ότι “Καμία συζήτηση για εγκατάσταση μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά”.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε ειδικές αναφορές, στον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, το θέμα του ασύλου αλλά και το θέμα της επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος