Συμφωνία των Πρεσπών:Στην τελική ευθεία-Η παρέμβαση Νίμιτς-Δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ(video)

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Την ώρα που η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών μπαίνει στην τελική ευθεία, η παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς δίνει τον τόνο για τη συνέχεια. Ο ειδικός διαμεσολαβητής τόνισε ότι τυχόν απόρριψη της συμφωνίας θα έχει βαθιές ίσως και επικίνδυνες συνέπειες. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νίμιτς,το Μαξίμου τονίζει ότι αυτές καταρρίπτουν επί της ουσίας το επιχείρημα περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης που προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της χαρακτηρίζει εθνικά επιζήμια τη συμφωνία, επιμένει στην καταψήφισή της και αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής. Η συζήτηση πάντως θα εξελιχθεί σε μαραθώνιο καθώς ο κατάλογος των ομιλητών ξεπερνάει τα δύο τρίτα των μελών του σώματος, δηλαδή 205 βουλευτές. Παρά τους υψηλούς τόνους και την απόλυτη διαφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπήρξε και η στιγμή που συμπαρατάχθηκαν απέναντι στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε η Χρυσή Αυγή.

Ο Μάθιου Νίμιτς ο άνθρωπος που χειρίστηκε για πολλά χρόνια το Μακεδονικό, ως προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, με συνέντευξη του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και στον Αποστόλη Ζουπανιώτη στέλνει το  μήνυμα ότι «αν απορριφθεί η Συμφωνία των Πρεσπών οι συνέπειες θα είναι βαθιές, μπορεί και επικίνδυνες. «Εάν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας, θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή μια “ταχεία λύση” σε σχέση με αυτήν τη συμφωνία που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα».

Στη ΝΔ τονίζουν ότι οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν και ζητά να κατατεθεί στη βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ, μαζί και το προοίμιό του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε tweet του:  Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί. Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που 6 Πρωθυπουργοί είπαν όχι;

Ο κ. Νίμιτς προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ ΟΗΕ εκτιμά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας «θα απαιτούσε χρόνια, όχι μήνες, δεδομένου ότι όλα τα ζητήματα (συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματος του κράτους έναντι όλων – erga omnes) θα είναι και πάλι στο τραπέζι, δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρξει διαφορετική πολιτική δυναμική και στις δύο χώρες καθώς και αλλαγές στο περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον».

Το Μαξίμου

To Mαξίμου με αφορμή τη συνέντευξη Νιμιτς κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκης ότι αποκρύπτει πως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου «Μακεδονία» κι ότι δήθεν θα εναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία. Το Μαξίμου καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να διαβάσει τη δήλωση Νίμιτς ο οποίος επί της ουσίας «βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία «θα απαιτούσε χρόνια», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το erga omnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η στάση της ΝΔ

«Θα τους αντιμετωπίσουμε με ισχυρά επιχειρήματα» στην ΕΡΤ, κορυφαία πηγή της οδού Πειραιώς, από όπου τελικά αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία. Η συγκεκριμένη κίνηση βρισκόταν στο τραπέζι ως ισχυρή πιθανότητα, ανάλογα με τη στάθμιση των πολιτικών εξελίξεων που θα γινόταν σήμερα κατά της διάρκεια της ημέρας. Τελικά ο κ.Μητσοτάκης, απέρριψε τη συγκεκριμένη εισήγηση, για δύο βασικούς λόγους:
• 1. γιατί με δεδομένο ότι η πρόταση δεν θα συγκέντρωνε τις απαιτούμενες 151 ψήφους, μόνο μόνο ως κίνηση υψηλής πολιτικής σημασίας μπορούσε να χαρακτηριστεί, ωστόσο σταθμίστηκε ο κίνδυνος, ο κ.Τσίπρας να βγει επικοινωνιακά μπροστά, παρά το γεγονός ότι είναι επικεφαλής μιας «κυβέρνησης – κουρελού», όπως τη χαρακτηρίζουν από τη ΝΔ, που αυτή τη στιγμή επιβιώνει με τους δανεικούς βουλευτές του Πάνου Καμμένου.
• 2. Για να εκτεθεί πολιτικά ο Πάνος Καμμένος, που όπως λένε, ενώ στηρίζει ακόμη και σήμερα τον κ. Τσίπρα, επιχειρεί να δείξει ότι μάχεται κατά της Συμφωνίας. Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είχε το άλλοθι να καταψηφίσει χωρίς πολιτικό κόστος την κυβέρνηση, αλλά να ψηφίσει όμως τη Συμφωνία, που είναι και το μεγάλο ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ επικεντρώνονται στο γεγονός ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει στα τυφλά, χωρίς οι βουλευτές να έχουν υπόψη τα τελικά κείμενα με το Σύνταγμα των Σκοπίων. Ο λόγος, που η κυβέρνηση δεν καταθέτει τα σχετικά κείμενα, σύμφωνα με τη ΝΔ, είναι, πως χωρίς να προβλέπεται από τη Συμφωνία, ο κ. Ζάεφ, με την ανοχή της Αθήνας, έβαλε προϋπόθεση την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, για να ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγές.

Η συζήτηση στη Βουλή

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επωφελής τόνισε ο ANΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας τόσο στην κριτική της ΝΔ όσο και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είπε συγκεκριμένα: “Αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη στο πολιτικό θάρρος και την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και του Ζόραν  Ζάεφ, αλλά και τη διαπραγματευτική ικανότητα του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κατάφερε αυτό που χαρακτήριζε αδιανόητο ο ΠΘ Σαμαράς. Μια συμφωνία που καλύπτει στο 110% τις εθνικές θέσεις”.

Νωρίτερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος είχε καυτηριάσει τη στάση της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι απομακρύνθηκε από την εθνική γραμμή. Είπε συγκεκριμένα: “Η εθνική γραμμή συμπεριελάμβανε και την γλώσσα και την ταυτότητα και την εθνικότητα. Εκεί που δώσατε την πλήρη υποταγή σας. ”

Πάντως μολονότι η συμφωνία έριξε στα χαρακώματα κυβέρνηση και ΝΔ η στάση που επέδειξε ο Νίκος Δένδιας στο αίτημα αντισυνταγματικότητας της ΧΑ είχε ως αποτέλεσμα να καταχειροκροτηθεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές και οι της ΝΔ ανταπέδωσαν στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης είπε: “Θα αποδείξω γράμμα-γράμμα, λέξη-λέξη, παράγραφο-παράγραφο πως η συγκεκριμένη συμφωνία παραβιάζει το νόμο και το Σύνταγμα των Ελλήνων.”

Ο Νίκος Δένδιας είπε συγκεκριμένα: “Αρνούμαι να τοποθετηθώ στην ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΧΑ, ενός κόμματος που οι πολιτικοί και ιδεολογικοί πρόγονοι παρέδωσαν την Μακεδονία στους Βούλγαρους, σε ένα κόμμα που φέρει τον αγκυλωτό σταυρό και εθνοκάπηλους και σε ναζί που πρόδωσαν την Μακεδονία, το Έθνος και το Λαό”.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής σημείωσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τονίσει στο κοινοβούλιο ότι ταυτίζεται απολύτως με τη θέση της ΝΔ και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου και δίνουμε ένα μήνυμα δημοκρατίας και υπεράσπισης του κοινοβουλευτισμού στους νεοναζί και στους δολοφόνους του Φύσσα. Το Σύνταγμα το υπερασπίζονται τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου”.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. “Η συντηρητική παράταξη γιγάντωσε το θέμα, το ΠΑΣΟΚ το έφερε μέχρι την ενδιάμεση συμφωνία, η κυβέρνηση το χειρίστηκε αγνοώντας ότι το παιχνίδι με τα εθνικά θέματα δεν παίζεται με όρους προεκλογικού μάρκετινγκ”.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε: “Όλοι σας αποκρύπτετε τη μεγάλη εικόνα της περιοχής, την μεγάλη εικόνα των Βαλκανίων γιατί κάνει σας δεν αμφισβητεί πολιτικά, στρατηγικά τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ”.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Ευθυμίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος