Στον Λευκό Οίκο ο Ερντογάν – Τα εξοπλιστικά στην ατζέντα (video)

Το κατώφλι του Λευκού Οίκου πέρασε ο Ταγιπ Ερντογάν για διμερείς συνομιλίες και γεύμα εργασίας. Παρά την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στον κ. Ερντογάν, η υπόλοιπη αμερικανική πρωτεύουσα δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του Ν. Τραμπ.

“Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν από την πρώτη μέρα. Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου. Καταλαβαίνουμε από πού προερχόμαστε”, είπε ο Τραμπ στον Ερντογάν, καθώς οι δύο πρόεδροι κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλον στο Οβάλ Γραφείο. “Είναι πολύ σεβαστοί στη χώρα τους και στην περιοχή”, συνέχισε, αναφερόμενος στον Ερντογάν και τη σύζυγό του, την Εμινέ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε απόψε ότι συζητά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35, από το οποίο η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία με αφορμή την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πρόεδροι, παραβρέθηκαν επίσης πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Γουίλμπουρ Ρος.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε απόψε ότι είναι σημαντικό να επιστρέψει η Τουρκία «πίσω στο μαντρί», προειδοποιώντας και πάλι ότι η Άγκυρα φαίνεται ότι απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ, με την αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία και την εισβολή της στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν επέκρινε τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για το ΝΑΤΟ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία είναι «πολύ απογοητευμένη» ενώ ο Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό», επικαλούμενος την έλλειψη συντονισμού και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ.

Η τουρκική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον πρόεδρο Ερντογάν στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον είχε καρποφόρες συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, δήλωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Έξω από τον Λευκό Οίκο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, η ΧΑΛΚ, το ΑΧΙ, η ΑΧΕΠΑ, κουρδικές οργανώσεις και υποστηρικτές τους, ενώσεις από την Αρμενία, θρησκευτικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το ίδιο παγωμένο και εχθρικό κλίμα επικρατεί και στο Κογκρέσο όπου από χθες νομοθέτες και από τα δυο κόμματα με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους λένε καθαρά στον κ Ερντογάν ότι δεν είναι καλοδεχούμενος στην Ουάσιγκτον, αλλά από την στιγμή που βρίσκεται προσκεκλημένος του κ Τραμπ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην συμπεριφορά του. “Εδώ δεν είναι Τουρκία”, όπως λένε χαρακτηριστικά, “εδώ υπάρχουν νόμοι και κανόνες και οφείλει αυτός και οι συνεργάτες του να τους σεβαστούν”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Λ. Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος