Στον αστερισμό του κορονοϊού “ταξιδεύει” η Ευρώπη-Έκτακτο Συμβούλιο Υπ. Υγείας της ΕΕ (video)

Μέχρι τώρα 86 χώρες έχει χτυπήσει ο κορονοϊός με τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τις 96.000. Γεγονός που ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, εκτιμώντας ότι “στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και εκατονταπλάσια”. Η απειλή είναι πραγματική και κάποιες χώρες δεν το έχουν καταλάβει επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την κατάσταση που επικρατεί στα κράτη-μέλη από την εξάπλωση του κορονοϊού. Το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Υγείας θα επανεκτιμήσει το επίπεδο ετοιμότητας και τις συμπληρωματικές ανάγκες συντονισμένης αντίδρασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι αβεβαιότητες παραμένουν και επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της λοίμωξης από τον COVID-19.

Στην Ιταλία ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από το νέο ιό, έφτασε τα 148, και τα κρούσματα είναι 3.296. Εν τω μεταξύ, σε απομόνωση βρίσκονται 30 γιατροί και νοσοκόμοι και άλλοι τόσοι ασθενείς στο νοσοκομείο Μολινέτε του Τορίνο, καθώς στο νοσοκομείο είχε εισαχθεί ένα ζευγάρι 70χρονων με διάγνωση απλής γρίπης, ενώ επρόκειτο για κορονοϊό. Το ζευγάρι δεν πληροφόρησε τους γιατρούς ότι πρόσφατα είχε συναντήσει τον γιο του, που εργάζεται στην πόλη Λόντι της Λομβαρδίας, δίπλα στη “κόκκινη ζώνη” που βρίσκεται σε απομόνωση. Ο 70χρονος άνδρας παρουσιάζει τώρα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Υπάρχει γενικότερη ανησυχία, διότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Τορίνο, με μεγάλο αριθμό ασθενών. Κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να ληφθούν επιπλέον μέτρα προφύλαξης.

Ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό καταγράφηκε χθες Πέμπτη στη Βρετανία, επτά είναι τα θύματα στη Γαλλία, ενώ τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν σε Σλοβενία, Βοσνία και Βέλγιο.

Εξάλλου, μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας καθώς έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε η κάτω Βουλή. Ως το βράδυ της Πέμπτης οι γαλλικές υγειονομικές αρχές κατέγραφαν 423 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμό θεαματικά αυξημένο (+138) μέσα σε μία ημέρα. Έχουν καταγραφεί επτά θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 στη Γαλλία.

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε σήμερα 134 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονoϊού. Ειδικότερα, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 534, από τα 400 που είχαν ανακοινωθεί χθες, Πέμπτη, το βράδυ. Περισσότερα από τα μισά από τα κρούσματα, 281, εντοπίζονται στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

Στην Κροατία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού ανέρχονται στα 11, ενώ οι δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται σε εξειδικευμένα νοσοκομεία του Ζάγκρεμπ και της Ριέκα είναι σε σταθερή κατάσταση.

Στην Αυστραλία κλείνει ένα σχολείο στο Σίδνεϊ καθώς ένας 16χρονος μαθητής προστέθηκε στον κατάλογο των περίπου 60 κρουσμάτων. Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας έδωσε εντολή να κλείσει το γυμνάσιο αρρένων όπου φοιτά, το Epping Boys High School, στο βόρειο τμήμα της πόλης, για τουλάχιστον μία ημέρα. Υγειονομικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τους σχεδόν 1.200 μαθητές και εκπαιδευτικούς του να τεθούν σε απομόνωση τουλάχιστον ως το Σαββατοκύριακο. Οι αυστραλιανές υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 60 κρούσματα του κορονοϊού και δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι υπέκυψαν από τον COVID-19, καθώς η κυβέρνηση του Μόρισον δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας. Ο Μόρισον προειδοποίησε ότι το κόστος της περίθαλψης των ασθενών ενδέχεται να υπερβεί το 1 δισ. δολάρια Αυστραλίας (589 εκατ. ευρώ).

Στη Νέα Ζηλανδία, οι αρχές προειδοποιούν για τον εντοπισμό φορέα της Covid-19 μεταξύ των ανθρώπων που παρακολούθησαν τη συναυλία των Tool στο Κράιστσερτς. Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσαν το τέταρτο κρούσμα του SARS-CoV-2 στη χώρα, έναν 30χρονο ο οποίος στις 28 Φεβρουαρίου είχε πάει στη συναυλία του συγκροτήματος από το Λος Άντζελες.
«Καλούμε όλους όσοι βρίσκονταν στη ζώνη των ορθίων να παρακολουθούν την υγεία τους για τυχόν συμπτώματα της ασθένειας Covid-19», δήλωσε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας Άσλεϊ Μπλούμφιλντ. Η ίδια διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ περιορισμένος για όσους θεατές βρίσκονταν σε διαφορετικές περιοχές του σταδίου όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία. Περίπου 12.000 φαν των Tool παρακολούθησαν τη συναυλία τους στο Spark Arena. Ο 30χρονος ασθενής είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη βόρεια Ιταλία μαζί με τη σύντροφό του, η οποία έχει επίσης βρεθεί θετική στον νέο κοροναϊό. Ο νεαρός βρίσκεται σε καραντίνα από την Τετάρτη.

Στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Λάρι Χόγκαν. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο κυβερνήτης Χόγκαν, οι ασθενείς μολύνθηκαν καθώς ταξίδευαν στο εξωτερικό και η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή μέχρι στιγμής, ωστόσο απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια.
Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 12 νεκρούς χθες Πέμπτη, καθώς οι υγειονομικές αρχές στην κομητεία Κινγκ της Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν νέο θάνατο, τον 11ο σε αυτή την πολιτεία. Ο μόνος άλλος θάνατος στη χώρα μέχρι τώρα έχει καταγραφεί στην Καλιφόρνια. Σημειώνεται ότι πολλά από τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ουάσινγκτον συνδέονται με έναν οίκο ευγηρίας στο Κέρκλαντ, προάστιο του Σιάτλ, ανάμεσά τους τα έξι θανατηφόρα.

Στην Κίνα, οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 30 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός και 143 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Στην Παλαιστίνη ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας 30 ημερών, έπειτα από την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων του κορονοϊού στην πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, Βηθλεέμ. Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάγεχ, ώρες μετά την απόφαση για το κλείσιμο της Βασιλικής της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ και την απαγόρευση υποδοχής ξένων τουριστών σε ξενοδοχεία στη Δυτική Όχθη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος