Κ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία (video)

Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια απίστευτα αποσταθεροποιημένη περιοχή, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος νωρίτερα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης που συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα μπροστά της καθώς και σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Σύνοδο έκανε και ένα πρώτο σχόλιο για την συμφωνία για το Brexit: “Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτήν την συνεδρίαση. Είναι η πρώτη μου ως νεοκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε το λαϊκισμό. Η νίκη μας είναι επίσης μια νίκη για τη δημοκρατία στη Ευρώπη, γιατί καταφέραμε να εξαλείψαμε την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή από το Κοινοβούλιο. Έχουμε μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα μπροστά μας, έχουμε σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Η νούμερο ένα προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να διασφαλίσουμε ότι θα βγούμε από το φαύλο κύκλο που έχει κρατήσει πίσω τη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία. Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξωτερικές προκλήσεις. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια εξαιρετικά ασταθή περιοχή. Είμαστε εδώ να επαναβεβαίωσουμε τη δέσμευσή μας για σταθερότητα στην περιοχή και θα προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση”.

“Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο που κράτησε τη χώρα μας πίσω για περισσότερο από μια δεκαετία”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα τονίσει στην παρέμβασή του στη σύνοδο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει, αλλά συζητάει και είναι παρούσα παντού, δεν είναι πρόβλημα αλλά συμμετέχει στη διαμόρφωση λύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τις τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ θα διεκδικήσει μια συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού και του ζητήματος του ασύλου.

Ο πρωθυπουργός ήρθε στην βελγική πρωτεύουσα θα θέσει δύο βασικά ζητήματα στους ευρωπαίους ομολόγους του. Από την μία πως θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και από την άλλη πως θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας τόσο για την παραβατικότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και για τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει χωρίς την μοιρασιά στην αντιμετώπιση των ροών. Μία θέση που μπορεί για τους περισσότερους να φαντάζει αυτονόητη, όμως η εικόνα που καταγράφεται ανάμεσα στα κράτη μέλη της ένωσης είναι απολύτως διαφορετική.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεί στο πλάι της Κυπριακής δημοκρατίας σε σχέση με τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επιμένοντας στην ανάγκη κλιμάκωσης των κυρώσεων στο πλαίσιο του αιτήματος της Λευκωσίας. Στο σημείο αυτό κρύβεται μία παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Από την μία θα απευθύνει αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα για τη συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ και από την άλλη θα επιμείνει στην αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Αγκυρα για το προσφυγικό.

Ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιοζεφ Ντόλ και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βάρντακαρ, ενώ χθες βράδυ παρακάθισε σε δείπνο με τον επόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Στη συνάντηση που έγινε κατόπιν πρόσκλησης του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κυριάρχησαν το μεταναστευτικό, οι τελευταίες εξελίξεις για το Brexit και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και στη Συρία.

Αποστολή: Γιάννης Τρουπής 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος