Στην Αλεξανδρούπολη το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Υπογραφή συμφωνιών (video)

Η διεύρυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας βρέθηκε στο επίκεντρο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια του οποίου υπέγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της ενέργειας. Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ. Στον σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων οι δύο πρωθυπουργοί χαρακτήρισαν πολύ σημαντική τη σημερινή συνεδρίαση. Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις.

Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας και οι ελπιδοφόρες προοπτικές που ανοίγονται, επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Δ’ Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου.

Αυτό προκύπτει από την Κοινή Διακήρυξη, που υιοθετήθηκε, και, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δηλώνει τη στρατηγική εταιρική σχέση σε όλα τα επίπεδα (άμυνα, ασφάλεια, πολιτική προστασία, οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, διασυνοριακή συνεργασία, πολιτισμός, εκπαίδευση, αθλητισμός).

Πιο συγκεκριμένα, υπεγράφησαν:

-Συμφωνία Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.

-Μνημόνιο Συνεργασίας Enterprise Greece – Invest Bulgaria Agency που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για επενδυτές στις δύο χώρες, παροχή πληροφοριών για επενδυτικές ευκαιρίες και αμοιβαία ενημέρωση για έρευνα αγοράς και παροχή στατιστικών στοιχείων.

Επίσης, υιοθετήθηκαν:

-Κοινή Δήλωση για τη συμπλήρωση 140 ετών από τη σύναψη επίσημων διπλωματικών σχέσεων.

– Κοινή Δήλωση για την προώθηση της συνεργασίας στον τουρισμό.

Οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν το στενό συντονισμό και την αλληλοϋποστήριξη που υπάρχει σε πολυμερείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβαν τη στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη διάθεσή τους να συνεργαστούν, περαιτέρω προς την κατεύθυνση αυτή.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσοφ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία των νέων δομών για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και απηύθυνε έκκληση σε όσους αντιδρούν, να ρίξουν τους τόνους.

Μπορίσοφ: Διαχρονική η στενή φιλική σχέση Ελλάδας-Βουλγαρίας

Τη στενή φιλική σχέση Ελλάδας-Βουλγαρίας που διαχρονικά οικοδομήθηκε από τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, ανέδειξε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σε δηλώσεις του με το πέρας των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και κυβερνητικών κλιμακίων.

Ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της καλής γειτονίας, καθώς και τις κοινές προσπάθειες στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης του ρυθμού υλοποίησης των έργων στα οποία συνεργάζονται οι δύο χώρες.

Ανέφερε επ’ αυτού χαρακτηριστικά, τον ελληνο-βουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό IGB, η κατασκευή του οποίου, καθώς και η προμήθεια των απαιτούμενων σωλήνων, ανετέθη μέσω «ενός απόλυτα διαφανούς διαγωνισμού» σε δύο ελληνικές εταιρίες, ζητώντας μάλιστα από τον κ. Μητσοτάκη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη, τους χαιρετισμούς της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επικοινώνησε με τον κ. Μπορίσοφ και επ’ αφορμή και του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το να μπορούν οι χώρες-μέλη να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε όλους τους τομείς.

Συνάντηση με το Βούλγαρο ομόλογο του Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ  είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Βουλγαρίας. Στο επίκεντρο  των συνομιλιών βρέθηκαν θέματα περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στις εργασίες του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου συμμετείχαν οι Έλληνες υπουργοί: Νίκος Δένδιας, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών για οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ενώ από τη βουλγαρική οι ομόλογοι τους υπουργοί.

Ξεκινούν τα έργα της 2ης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας

Την δέσμευση Ελλάδας και Βουλγαρίας να επιταχυνθεί η υλοποίηση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών (γραμμή μεταφοράς ρεύματος υπερυψηλής τάσης 400 kV) μεταξύ Νέας Σάντας και Maritsa East, εξέφρασαν η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτροβα, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα έργα επί βουλγαρικού εδάφους θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες, στις 12 Μαρτίου.

Επιπλέον, στην κοινή διακήρυξη που εγκρίθηκε, Ελλάδα και Βουλγαρία χαιρετίζουν την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο οποίος συνεισφέρει στη δημιουργία ενός «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου που διασφαλίζει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την περιοχή.

Στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Στις 8.30 ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο το χαρακτήρισε ως ένα ζωντανό κύτταρο του Έβρου που παράγει πολιτισμό ερμηνεύοντας το παρελθόν προβάλλοντας ταυτόχρονα μια προοπτική δημιουργικής αξιοποίησης της παράδοσης. Τον Πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου η πρόεδρος και διευθύντριά του Αγγελική Γιαννακίδου. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το πλούσιο περιεχόμενο δράσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικά προγράμματα αφιερωμένα σε χιλιάδες μαθητές που λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο.
Στην ξενάγηση παραβρέθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος και τοπικοί φορείς.

“Παράδειγμα προς μίμηση η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη”

Η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη είναι παράδειγμα προς μίμηση και πρέπει να μείνει έξω από τις αντιπαραθέσεις που προκαλεί η αύξηση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα ρυθμίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, υπογράμμισε χθες από την Κομοτηνή, ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις:
Στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει επιτυχημένη εταιρεία χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους (video)
Κομοτηνή: Στη Ροδόπη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος