Στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για σύσταση προκαταρκτικής για Novartis (video)

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συνεδρίαση με αντικείμενο τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που έχουν καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και 73 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, από τους Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη, σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η ολομέλεια θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία. Η ψηφοφορία θα είναι αυτοτελής, για κάθε πολιτικό πρόσωπο, και θα διεξαχθεί σε τρεις ψηφοδόχους.

«Για λόγους ευθιξίας σας καλώ να ψηφίσετε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Τασούλας, στην αρχή της διαδικασίας αναφορικά με την πρόταση της ΝΔ για προκαταρκτική επιτροπή.

«Εάν είστε από άλλο υλικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει ακόμα και ως δείγμα εμπράκτου μετανοίας, να ψηφίσετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ως δείγμα στοιχειώδους ευθιξίας την οποία έχει επιδείξει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν η ΝΔ, καθώς δεν ψήφισε αρνητικά στη συγκρότηση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών για φερόμενες κατηγορίες» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και πρόσθεσε ότι το «άλλο υλικό περιλαμβάνει την ευθιξία η οποία είναι συνώνυμη με το φιλότιμο».

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 22:00, οπότε και θα γίνει μυστική ψηφοφορία. Τρεις οι κάλπες και θα απαιτηθούν 151 ψήφοι για το «Ναι» στην προκαταρκτική, ειδάλλως απορρίπτεται.

«Μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού» χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά του ιδίου και της νυν πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τυχόν απιστία στο ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων, καταγγέλλοντας μάλιστα σχέδιο πολυεθνικών το 2015 για τεχνικές ελλείψεις φαρμάκων με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «ανυπόστατες» καταγγελίες που δεν θα μπορούσε να αποδείξει ούτε ένας δικολάβος, τονίζοντας ότι «όταν υπάρχει clawback, ζημιά δεν υπάρχει».

«Εγώ και οι σημερινοί υπουργοί δεν φοβόμαστε τίποτα και δεν θα μας βρείτε σε καμία λίστα» επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής προκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε «αντάρτικο».

«Εγώ δεν είμαι γιος πρωθυπουργού, ούτε υιοθετημένος κανενός, στα Γλυκά νερά έμενα – εκεί μένω ακόμη, είμαι κράμα Πόντιου και Ακαρνάνα», είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλετε αντάρτικο, κ. Μητσοτάκη, θα το κάνουμε και θα προσέχετε πώς χρησιμοποιείτε το όνομά μου».

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει ξεπεράσει το μέτρο, και εξέφρασε την ελπίδα του, με αφορμή το σκάνδαλο Novartis, «να διασωθεί το πολιτικό σύστημα».

«Ματαιοπονείτε αν επιχειρείτε συμψηφισμό ευθυνών» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επιχείρησαν τη «συγκάλυψη του πάρτι» στο χώρο του φαρμάκου αφήνοντας “απροστάτευτο το λαό από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η διερεύνηση των σκανδάλων θα φθάσει μέχρι τέλους. «Δεν θα περάσει η συγκάλυψη και η ομερτά» είπε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση πέρα από το ηθικό πλεονέκτημα έχει και το «θεσμικό πλεονέκτημα» καθώς πλέον έχουμε την «διαφανέστερη διαδικασία στην τιμολόγηση φαρμάκου» αποδίδοντας τα εύσημα στην πρόεδρο του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου.

«Το ήθος της Αριστεράς έχει ταυτότητα και είναι προσωποποιημένο» υπογράμμισε και χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ «αδέξια και ατεκμηρίωτη», αλλά και «αστήρικτη» γιατί το 2015 μέσα σε συνθήκες αστάθειας δεν θα μπορούσε να εκδοθεί δελτίο τιμών”, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπήρξε «οχύρωση και θωράκιση της υγείας από εστίες ανομίας και διαφθοράς».

«Δεν αξίζει τον κόπο να σταθώ στην ουσία της κατηγορίας για τη σύσταση προανακριτικής που έφερε η ΝΔ. Νομίζω ότι η εικόνα της Βουλής αυτή τη στιγμή δείχνει τι κεφαλοκλείδωμα υπέστη ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Γεωργιάδη προκειμένου, σε μια επίδειξη πανικού, να προκαλέσει αυτή την πρόταση για συμψηφισμό. Και αυτό φαίνεται από το ότι εδώ βρίσκονται 6-7 βουλευτές της ΝΔ, για το πρωτοφανές σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και προσέθεσε «δεν μας κατηγορείτε γιατί αυτά που γράφετε, ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύετε». Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας.

Ο κ. Πολάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «όσους πληρωμένος κονδυλοφόρους και αν βάλετε, ό,τι προσπάθειες δολοφονίας χαρακτήρων και αν κάνετε, όσα τηλεφωνήματα με απόκρυψη πάρετε στο κινητό μου ή συγγενικών μου προσώπων τα βράδια, όσα μηνύματα και αν στείλετε δεξιά και αριστερά, όσο και αν ψάξετε δεν μας βρίσκετε πουθενά γιατί δεν χρωστάμε πουθενά».

«Κίνηση αντιπερισπασμού για να βγει η ΝΔ από τη σωρεία των σκανδάλων που βγαίνουν κάθε μέρα στην επιφάνεια» χαρακτήρισε την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας. Επί της ουσίας του περιεχομένου της πρότασης, ο κ. Λάππας ανέφερε ότι αυτή δεν έχει κανένα νομικό ούτε κοινοβουλευτικό έρεισμα, δεδομένου ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, αφού μεσολάβησαν δύο Σύνοδοι (Ιανουάριος έως Σεπτέμβριο 2015, που ήταν υπουργός ο Π. Κουρουμπλής). Επίσης, επικαλέστηκε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με τον οποίο, εφόσον ο εισαγγελέας δεν πει ότι συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι να παραμείνει ο φάκελος ανοιχτός, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

Ακόμη, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η πρόταση της ΝΔ βασίζεται σε μια ανώνυμη καταγγελία, κατά την οποία αυτός που καταγγέλλει αναφέρεται σε «μεγάλο σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα» και διερωτήθηκε: «Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης, που υπέγραψαν την πρόταση, συμφωνούν ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο; Πρέπει να το διερευνήσουμε, ή όχι; Η υποκρισία δεν έχει όρια, δεν έχει μέγεθος».

Τέλος, σημείωσε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι πολιτικό δημιούργημα του παλαιού πολιτικού συστήματος και ότι οι διατάξεις του αποσκοπούν στο να μην αποκαλυφθούν ποτέ αδικήματα και σοβαρά εγκλήματα. «Οι διατάξεις αυτές είναι κατάπτυστες και έχουν τον χαρακτήρα του προνομιακού καθεστώτος απονομής δικαίου» είπε ο κ. Λάππας.

«Η σημερινή πρόταση της ΝΔ πρέπει να κάνει την κυβέρνηση να τρίβει τα χέρια της» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, και εκτίμησε ότι αυτή η πρόταση «διευκολύνει την κυβέρνηση να συσκοτίσει τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματα του λαού, να αποπροσανατολίσει τον λαό από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, από την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανονατοϊκούς και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την αναβάθμιση του ρόλου του ΝΑΤΟ και της Αμερικής στην περιοχή μας».

«Στην προηγούμενη συζήτηση που έγινε για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για τη NOVARTIS, οι εκπρόσωποι της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είχαν ξεσηκώσει κουρνιαχτό ότι αυτή βασιζόταν σε καταγγελίες ανώνυμων μαρτύρων. Σήμερα η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Στηρίζουν τη σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής, σε ανώνυμες καταγγελίες» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε ότι αυτό είναι «ένα βήμα παραπέρα στον εκχυδαϊσμό και στον εκφυλισμό της υπόθεσης αυτής».

Το ΚΚΕ ήδη προανήγγειλε την αποχώρησή του από την ψηφοφορία.

«Η συμπεριφορά μας δεν μπορεί να είναι αλά καρτ σε θέματα δημόσιας υγείας και κοινωνικής πολιτικής, και η δικιά μας δεν θα είναι» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής Γιώργος Μαυρωτάς για τη στάση που τηρεί το Ποτάμι απέναντι στην ανάγκη διερεύνησης, σημειώνοντας ότι πρέπει όλα να εξεταστούν και κυρίως να κλείσουν οι τρύπες του συστήματος που δημιουργούν στρεβλώσεις.

Ειδικά για τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο βουλευτής του Ποταμιού είπε ότι δεν θα έπρεπε να έχει εξαιρεθεί από την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να εξηγήσει πώς οι θεσμοί τον εμπόδιζαν να βγάλει δελτίο τιμών. Αλλά και για τον κ. Ανδρ. Ξανθό είπε ότι θα πρέπει να εξηγήσει γιατί καθυστέρησε την ανατιμολόγηση, αντί να το κάνει αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα και τι έχει συμβεί με το συμπληρωματικό δελτίο τιμών.

Ο κ. Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πρότεινε τα στοιχεία αυτής της δικογραφίας να ενσωματωθούν σε εκείνη της Novartis και εκεί να ελεγχθούν όλα τα στελέχη, πρώην και νυν.

Η Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος