Στα λευκά η χώρα-Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες- Ποιοι δρόμοι έκλεισαν (video)

Στην Εύβοια και την Κρήτη έχει μετακινηθεί ο χιονιάς που σάρωσε με μεγάλη ταχύτητα όλη τη χώρα, αφήνοντας πίσω του χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό. Στην Αττική τα χιόνια περιορίστηκαν στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, όπου μικροί και μεγάλοι το διασκέδασαν δεόντως στο λευκό τοπίο.

Λευκά Χριστούγεννα έφεραν οι χαμηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας που ντύθηκαν στα λευκά. Αλπικό το τοπίο σε Πάρνηθα και Πεντέλη με την θερμοκρασία να είναι σταθερά κάτω από το μηδέν.

Ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας σημειώθηκε στον Άγιο Παύλο Ημαθίας με -9.1 βαθμούς και ακολούθησαν Περτούλι Τρικάλων -8.8, Μαυρολιθάρι Φωκίδας -8.7, Νευροκόπι -8.3,
Άγιος Δημήτριος Ολύμπου -8.1

Ο ολικός παγετός στα ορεινά θα διατηρηθεί και την Πέμπτη , αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές τις νυχτερινές ώρες και νωρίς το πρωί, η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από το μηδέν.

Οι Αθηναίοι δεν πτοήθηκαν από το κρύο και σχημάτισαν ουρές στο τελεφερίκ προκειμένου να απολαύσουν το χιόνι στην Πάρνηθα.

Ιδιαίτερη προσοχή και χρήση αλυσίδων χρειάζεται στα ορεινά των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς, Καρδίτσας, Ευρυτανίας Φωκίδας, Βοιωτίας και Αιτωλοακαρνανίας.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

ΑΤΤΙΚΗ
• Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα προς «REGENCY CAZINO MONT PARNES».
Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ • Κλειστές οι ισόπεδες ιρλανδικού τύπου διαβάσεις: 1) Μεσοχωρίου, 2) Bιολογικού & 3) Μωσαϊκού.

ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ – ΠΑΓΕΤΟΥ
Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ
• Δημ. Ο. Νάουσας προς (3-5) Πηγάδια, από 10ο έως 17ο χλμ. (Χ/Κ).
• Δημ. Ο. Νάουσας – Σελίου, από 10ο έως 17ο (Χ/Κ Σελίου). Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ • Επ. Ο. Δίκτυο Άρνισσας-Χ/Κ «Βόρας», από το 17ο χλμ (Δ/ση Π. Αγ. Αθανασίου) έως το Χ/Κ.
• Οδικό δίκτυο Τ.Κ. Κερασιάς προς το Χ/Κ Βόρας, από το 7ο χλμ. (δευτερεύον οδικό δίκτυο πρόσβασης στο Χ/Κ).
Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
• Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 10 ο έως 30ο χλμ.
Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
• Ε.Ο. Καστοριάς – Φλωρίνης (μέσω Βίτσιου), από 18 ο έως 28 ο χλμ.
Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
• Επ. Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από το 44ο έως το 52ο χλμ ( Δ/ση Οξυάς έως Τ.Κ Αργιθέας).
• Επ. Ο. Μουζακίου- Στεφανιάδας, από το 11ο έως το 29ο χλμ (στροφές Πευκόφυτου- Τ.Κ. Βλασίου).
Δ.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ
• Επ. Οδός Κύμης-Μετοχίου
• ΕΠ.Ο. Στενής-Στροπωνών. Δ.Α. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
• Επ.Ο. Καρπενησίου-Φουρνας –Καρδίτσας, από το 12ο έως το 40ο χλμ.
• Επ.Ο. Καρπενησίου-Κρικελλου – Δομνίστας, από το 12ο έως το 40ο χλμ. Δ.Α. ΦΩΚΙΔΑΣ
• Επ. O. Αρτοτίνας – Πενταγίοι.

Προβλήματα λόγω καιρού

Περιπέτεια για εκδρομείς στην Φθιώτιδα.Οδηγός αυτοκινήτου κοντά στο Ροβολιάρι του δήμου Μακρακώμης έχασε τον προσανατολισμό του,χάθηκε και εγκλωβίστηκε στο χιόνι.

Όπως ενημέρωσαν την Π.Υ. είχαν προορισμό την περιοχή της Ρεντίνας, ωστόσο ακολούθησαν λάθος δρόμο.Οι πυροσβέστες κατάφεραν να εντοπίσουν τους επιβάτες, τους απεγκλώβισαν και τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Το δεύτερο περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παύλιανη του δήμου Λαμιέων.
Αυτοκίνητο με 4 επιβάτες έχει εγκλωβιστεί στην περιοχή του προφήτη Ηλία πάνω από την Παύλιανη. Όχημα της Π.Υ. Λαμίας βρίσκεται κοντά και τους αναζητά.

Στην ιστοσελίδα της περιφέρειας Αττικής υπάρχει λίστα με όλους τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν στους δήμους και οδηγίες για προστασία από τον παγετό και το χιόνι.

Η θερμαινόμενη αίθουσα του δήμου Αθηναίων βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους 66, και θα παραμείνει ανοιχτή έως το πρωί του Σαββάτου

Για έκτακτα περιστατικά λειτουργούν όλο το 24ωρο οι τηλεφωνικές γραμμές 210 5246515 και 516 καθώς και ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός του δήμου Αθηναίων 1595.

Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου

Καλές καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά, τοπικά ισχυρό παγετό νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά και σταδιακή μικρή εξασθένηση των βοριάδων στο Αιγαίο, περιμένουμε την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018. Περισσότερες θα είναι οι νεφώσεις στην Εύβοια όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση στα ορεινά και στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ενδεχομένως λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα τις πρωινές ώρες στα βόρεια Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα σε πολλές περιοχές θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικά πυκνές ομίχλες.

H θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 3 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από -7 έως 9, στην Κεντρική Ελλάδα από -5 έως 9 βαθμούς, στην Ήπειρο από -3 έως 10, στη Δυτική Ελλάδα από -1 έως 12 βαθμούς, στη Νότια Ελλάδα από 0 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 10, στα νησιά του Ιονίου από 0 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στις Σποράδες από 1 έως 7 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και μέχρι τοπ μεσημέρι στα βορειοδυτικά πελάγη βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά πελάγη θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις . Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και αρκετό τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Από τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Μαρία Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος