Στ. Πέτσας: Η κόκκινη γραμμή στις τουρκικές προκλήσεις είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (video)

«Η κόκκινη γραμμή στις τουρκικές προκλήσεις είναι αυταπόδεικτη: η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», δήλωσε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διευκρινίζοντας ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας πρέπει να διακρίνονται σε δύο επίπεδα: το νομικό και το πολιτικό.

«Στο νομικό επίπεδο οι προκλήσεις της Τουρκίας, ιδίως οι τελευταίες που έχουν να κάνουν με τα γνωστά οικόπεδα, δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα γιατί έχουν να κάνουν με το τουρκολυβικό μνημόνιο, ένα άκυρο μνημόνιο. Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο, εμείς βασιζόμαστε στο τρίπτυχο που εδράζεται στο γεγονός ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και την δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Ερωτώμενος για το αν «η ζυγαριά που βάλαμε να μην χαθεί το στοίχημα της τουριστικής σεζόν γέρνει προς το ριψοκίνδυνο», ο κ. Πέτσας είπε ότι η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «όχι».

«Από την αρχή έχουμε βάλει ως βασικό γνώμονα των αποφάσεών μας την προστασία δημόσιας υγείας. Είδαμε ότι έχουμε αναπτύξει ένα πολύ καλό σύστημα ιχνηλάτησης. Απόδειξη, ότι στη συγκεκριμένη πτήση (σ.σ. της Qatar Airways) μόλις διαπιστώθηκε ότι ήταν αρκετοί οι επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί, αμέσως απομονώθηκε το περιστατικό και αναστείλαμε τις πτήσεις απ΄τον συγκεκριμένο προορισμό. Γιατί; Γιατί δεν θέλουμε να αφήσουμε ούτε μια χαραμάδα να διαταράξει την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρεται ότι ο κ. Μητσοτάκης «οφείλει να στείλει τον κ. Θεοχάρη σπίτι του», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «μικρότητα» από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο που κινείται σε αχαρτογράφητα νερά».

«Ένα σχέδιο είναι αυτό που λέει η λέξη: δηλαδή επικαιροποιείται και αλλάζει με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και επεξήγησε ότι «θέλουμε να ελέγξουμε τις αφίξεις από τις 15 Ιουνίου μέχρι και την 1η Ιουλίου σταδιακά, ώστε να μην έχουμε διασπορά στην κοινότητα, πριν φτάσουμε στην κομβική ημερομηνία της 1ης Ιουλίου που θα απελευθερώσουμε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών τη δυνατότητα» να έρθουν στην Ελλάδα.

Απαντώντας τέλος στην ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία για το «πόσα ξενοδοχεία μπορούν να σωθούν από αυτήν τη χρονιά», ο κ. Πέτσας είπε ότι τα ξενοδοχεία θέλουν πελάτες και ότι οι πελάτες για να έρθουν χρειάζεται να ανοίξουν, κυρίως, οι αερομεταφορές, οι οποίες ανοίγουν ως γνωστόν σε μεγάλο βαθμό από τις 15 Ιουνίου.

«Επομένως, αυτές οι μέρες που περνάμε τώρα, είναι μέρες προσαρμογής για τα ξενοδοχεία, να ανοίξουν τα 12μηνα, να προετοιμάζονται τα εποχικά καταλύματα και να μπορέσουν να συνδυάσουν δύο βασικά εργαλεία ευελιξίας που τους έχουμε δώσει: το πρώτο είναι η αναστολή εργασίας, που το κράτος θα καταβάλει την προβλεπόμενη αποζημίωση των 534 ευρώ, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Συνεργασία» με το οποίο θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η συνεχής εργασία του εργαζόμενου με τις ίδιες συνθήκες που υπήρχαν πριν, λαμβάνοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποδοχών του. Αυτός ο συνδυασμός είναι κρίσιμος για να αρθεί η αβεβαιότητα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι ξενοδόχοι μας: ότι δεν ξέρουν αν θα έχουν αρκετούς πελάτες για να συντηρήσουν την επιχείρησή τους. Αυτή η αβεβαιότητα θα φεύγει σιγά-σιγά», κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος