Σρι Λάνκα:Εθνικό πένθος για τους 310 νεκρούς-Σε βίντεο ένας από τους καμικάζι(video)

Στους 310 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός των βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών.  Νέο βίντεο ντοκουμέντο φέρεται να αποκαλύπτει τον βομβιστή της φονικότερης των επιθέσεων, με στόχο την εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο. Η λήψη από κάμερα ασφαλείας σταμάτησε πριν από την έκρηξη που άφησε 110 νεκρούς στο ναό, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα.

Πολλοί από τους — περίπου 500 — τραυματίες υπέκυψαν, γνωστοποίησε η αστυνομία της χώρας της Ασίας. Τουλάχιστον δύο από τις συνολικά οκτώ επιθέσεις που διαπράχθηκαν έγιναν από βομβιστές-καμικάζι αυτοκτονίας, σύμφωνα με την αστυνομία. Ώρες αργότερα, ημιφορτηγό τινάχτηκε στον αέρα, ενώ είχαν σπεύσει πυροτεχνουργοί για να εξουδετερώσουν τα εκρηκτικά που εντοπίστηκαν στο παγιδευμένο όχημα.

Η αστυνομία της Σρι Λάνκα συνέλαβε έναν Σύρο και τον ανακρίνει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση και στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Κατά την ίδια πηγή, 40 ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε αυτό το στάδιο της έρευνας που διενεργείται από τις αρχές για τις επιθέσεις αυτές. Πρόκειται για μέλη νεοσύστατου ισλαμιστικού κινήματος, του National Thowheeth Jama’ath NTJ, το οποίο ωστόσο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Σήμερα  έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος από την κυβέρνηση και τηρήθηκαν τρία λεπτά σιγής για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα, περί τις 08:30 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), τη χρονική στιγμή που διαπράχθηκε η πρώτη από τις επιθέσεις την Κυριακή.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη νήσο, τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ είναι κλειστά, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα υποχρεούνται να τροποποιήσουν τα μουσικά τους προγράμματα. Η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χθες με απόφαση των αρχών.

Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, θέατρο της πρώτης βομβιστικής επίθεσης, δεκάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν σιωπηλά, με κεριά στα χέρια, ορισμένοι συγκρατώντας με μεγάλη δυσκολία δάκρυα και λυγμούς. Μόλις πέρασαν τα τρία λεπτά της απόλυτης σιωπής, το πλήθος άρχισε να προσεύχεται μεγαλόφωνα.

31 ξένοι οι οποίοι σκοτώθηκαν έχουν αναγνωριστεί

Έχουν αναγνωριστεί τα πτώματα 31 ξένων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη σειρά βομβιστικών επιθέσεων την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών, ενώ ακόμη 14 αλλοδαποί αγνοούνται κι εκφράζονται φόβοι πως είναι νεκροί, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Άλλοι δεκαεπτά υπήκοοι ξένων κρατών οι οποίοι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις νοσηλεύονται στο Εθνικό Νοσοκομείο του Κολόμπο κι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της χώρας της Ασίας.

Δύο Ισπανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης Ποντεθεσούρες στην κοινότητα της Γαλικίας, στη βόρεια Ισπανία, είπε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι οι νεκροί είναι ένα ζευγάρι, ηλικίας 31 και 32 ετών, που είχαν πάει για διακοπές στο νησί.

Ένας 30χρονος άνδρας από τη γειτονική Πορτογαλία, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Σρι Λάνκα για τον μήνα του μέλιτος, επίσης έχασε τη ζωή του, έγινε γνωστό από αξιωματούχους στην Πορτογαλία.

https://twitter.com/Ruptly/status/1120488671210139649

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 4 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και άλλοι «τραυματίστηκαν σοβαρά» επιβεβαίωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως μεταδίδει, από την πλευρά του, το Reuters μεταξύ των Αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους είναι  μαθητής  ιδιωτικού σχολείου στην Ουάσιγκτον, ο  Κίεραν Σάφριτζ .Το παιδί ήταν περίπου 10 ετών.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να παράσχουμε βοήθεια και στήριξη σε όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που επλήγησαν όπως και τις οικογένειές τους» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρνούμενος να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα θύματα «από σεβασμό στην ιδιωτική ζωή» των οικείων τους.

ΠΗΓΗ:EΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης,ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος