Σκοπιανό:Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει ΠτΔ και αρχηγούς-Παραμένει η κυβέρνηση στις κόκκινες γραμμές

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ενημερώσει αύριο στις 9:30 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

ο Γ. Αμανατίδης στην ΕΡΤ

Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, στόχος η επίλυση που θα αντέχει στο χρόνο, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Πρόθεση της κυβέρνησης -τόνισε- είναι μια εθνικά συμφέρουσα λύση, που θα έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή στην κοινωνία και τη βουλή. Διαπραγματευόμαστε ως κυβέρνηση με εθνικές γραμμές και όχι σαν κόμμα, είπε χαρακτηριστικά.
Όσοι πολιτικοί αρχηγοί ζητήσουν ενημέρωση θα την έχουν, πρόσθεσε.
Η ακροβασία της ΝΔ θα τελειώσει γιατί όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους, επισήμανε ο υπουργός.

Μία μέρα μετά το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, πως υπάρχουν πολλα ονόματα στο τραπέζι και υπογράμμισε την πολιτική βούληση για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, θα υπάρξει συμφωνία με την πΓΔΜ, μέσα στον Ιούνιο και σημείωσε: «Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, το βέβαιο είναι ότι πολιτική βούληση υπάρχει. Ωστόσο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, έχουμε ακόμα αρκετή απόσταση να διανύσουμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία». Επανέλαβε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με αίσθημα ευθύνης για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί τη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή για σχεδόν 30 χρόνια.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα της γείτονος για το όνομα που προτάθηκε από την πΓΔΜ, ο υπουργός Επικράτειας είπε πως πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό είναι ουσιαστικό θέμα στις διαπραγματεύσεις και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε ότι δεν μπορεί να είναι αντικείμενο δημοσίων συζητήσεων. Συμπλήρωσε πάντως πως ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι δυο πλευρές στο όνομα.

τάση αναμονής τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια πιθανή λύση, με δεδομένο ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα όσα συζητήθηκαν στη Σόφια ανάμεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Τα εθνικά θέματα δεν είναι πεδίο για ρεβανσισμό κι εκδικητικότητα, υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού. Επανέλαβε την πρόθεσή του να στηρίξει την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση εφόσον είναι η επιθυμητή που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας. Είπε στον ΣΚΑΪ 100,3: Εάν φερθεί συνετά η κυβέρνηση, εάν φέρει τη λύση που συζητάμε όλοι τόσα χρόνια, δεν μπορεί παρά να τη στηρίξουμε και να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή με τους γείτονές μας.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι υπέρ της λύσης με μια νομικά διεθνή συνθήκη. είπε ΡΑΔΙΌΦΩΝΟ 24/7: ίναι προς όφελος της χώρας να υπάρξει λύση και όχι ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο. Μια λύση που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, του ΟΗΕ, θα εμπεριέχει erga omnes σύνθετη ονομασία και εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό, μπορεί να άρει το αδιέξοδο χρόνων.

Σχετική είδηση: Αθήνα-Σκόπια: Πιο κοντά αλλά μένει ακόμη απόσταση για τη συμφωνία

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος