Σκεπτικισμός και διαφωνίες σκιάζουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο (video)

Σκεπτικισμός και διαφωνίες σκιάζουν την επετειακή -για τα 70 του χρόνια- σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, με τους Αμερικανούς να ζητούν μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή των Ευρωπαίων, κάποιες χώρες να αμφισβητούν τη χρησιμότητα της Συμμαχίας, άλλες να την υποστηρίζουν και την Τουρκία να εμφανίζεται σαν το “άτακτο παιδί” της παρέας, που κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει.

Σκεπτικισμός και διαφωνίες σκιάζουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο (video)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του παρευρέθηκαν στη δεξίωση του παρέθεσε η βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, με αφορμή την επετειακή σύνοδο για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του παρακάθονται σε δείπνο που θα παραθέσει στους αρχηγούς των κρατών του ΝΑΤΟ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν το θέμα που προκαλεί προβληματισμό στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα απειλεί το ΝΑΤΟ με βέτο σχετικά με τη στρατιωτική ενίσχυση των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας, απαιτώντας βοήθεια για την εισβολή της στη βόρεια Συρία. “Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε τρομοκράτες τους Κούρδους”, απαντά το αμερικανικό Πεντάγωνο στον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι «μερικές φορές συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχεται τους Κούρδους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές στη Συρία. Η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτήν την αμφισημία στις επαφές που θα έχει αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μετά τις δηλώσεις για την Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην τετραμερή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Μπόρις Τζόνσον και η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι προσέρχεται στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με ένα αίσθημα αισιοδοξίας παρά τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Η συζήτηση που μόλις είχαμε με τον Τούρκο πρόεδρο δείχνει ότι συναντήσεις όπου μπορούμε να θέσουμε αυτά τα ζητήματα είναι πάντοτε καλές». «Με όλες τις διαφορές μεταξύ των μελών, χρειάζεται να τις συζητήσουμε, και χρειάζεται να συζητήσουμε για το μέλλον του ΝΑΤΟ και τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα. Προσέρχομαι σε αυτή τη συνάντηση με σχετική αισιοδοξία», επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας του για να αποκομίσει το μέγιστο κέρδος ο πρόεδρος Ερντογάν, θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ ότι η Άγκυρα είναι πιστή και αφοσιωμένη σύμμαχος της συμμαχίας.

“Η Τουρκία έχει ανάγκη από την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ” λέει ο Ερντογάν. Και σε ευθεία αντίθεση με τον Μακρόν, ο Ερντογάν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν είναι εγκεφαλικά νεκρό αλλά μπορεί να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί για να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές που προέρχονται κυρίως από την τρομοκρατία.

Ζητά λοιπόν ειδική μεταχείριση, μια άνευ όρων στήριξη από τους Νατοϊκούς συμμάχους απειλώντας ακόμη και με βέτο τα σχέδια του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής εάν η ατλαντική συμμαχία δεν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις δυνάμεις του YPG.

Με άλλα λόγια, ζητά λευκή επιταγή για τον πόλεμο στη Συρία και την εξολόθρευση των Συροκούρδων μαχητών αλλά και ειδική μεταχείριση στο προσφυγικό. Αυτό που θεωρούν κάποιοι ότι θα προσπαθήσει να κάνει στο Λονδίνο, θα είναι να εντάξει τον πόλεμο της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας δηλαδή κατά των Κούρδων, στο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ, κάτι πολύ δύσκολο.

Με αφορμή, επίσης, την πανηγυρική Σύνοδο για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά του Ντόναλντ Τραμπ αλλά του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Η οργάνωση “Stop the war” και το διεθνές δίκτυο «Όχι στο ΝΑΤΟ» διαδήλωσαν κατά του ΝΑΤΟ και του Αμερικάνου προέδρου καταλήγοντας αργά το απόγευμα στο παλάτι του Μπάκινγχαμ όπου η βασίλισσα Ελισάβετ τίμησε τους ηγέτες παραθέτοντας επίσημη δεξίωση.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος