Σε υψηλούς τόνους στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής (video)

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στη Βουλή, για 2η μέρα, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τα Σκόπια. 

Εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας στην παράταξη της Αριστεράς δεν θα κάνετε κ. Μητσοτάκη“, υπογραμμίζει με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού, συνοδεύεται από σύντομο βίντεο μαζί με άλλα σχετικά αποσπάσματα της εν λόγω τοποθέτησής του χθες το βράδυ στη Βουλή.

Νωρίτερα, έντονη αντιπαράθεση είχαν η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία καλή και ισορροπημένη και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί σε όλα τα στάδια.

“Η στάση της ΝΔ συνιστά πολιτική αυτοχειρία”, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και τόνισε ότι η συμφωνία λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα, θεραπεύει ένα τραύμα, αποσυμπιέζει τα βόρεια σύνορά μας.

Αυτή η συμφωνία, μαζί με την έξοδο από τα μνημόνια, γίνεται σήμερα μικρόψυχα και εκδικητικά εργαλείο, μια απελπισμένη αφορμή της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση, είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

“Αισθάνομαι τρόμο μπροστά στην ανεύθυνη, την εγκληματική τροφοδότηση του εθνικισμού, την παραχάραξη της ιστορίας και τη συνειδητή άρνηση της πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο επικίνδυνο και σοβαρό. Το μεγάλο “όχι” πρέπει να το πείτε στον εθνικισμό, στην πατριδοκαπηλεία και στον επιχειρούμενο διχασμό”, πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από τη συμφωνία και τη λύση του προβλήματος με την πΓΔΜ, θα είναι η Β. Ελλάδα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ “πρόταση κακοπιστίας” της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κίνηση τακτικής, προκειμένου να βγεί η ΝΔ από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει και η οποία (θέση)”οριοθετείται από την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς”.

“Έχουμε την καλύτερη συμφωνία και η ΝΔ είναι απέναντι για χατίρι του Σαμαρά”, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η ΝΔ θα καταψήφιζε τη συμφωνία με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανεξαρτήτως του περιεχομένου της και τούτο γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει θέση.

Πρόσθεσε ότι η τακτική που ακολουθεί επί του θέματος η ΝΔ γίνεται γιατί η ηγεσία της είναι όμηρος της ακροδεξιάς ομάδας -την οποία χαρακτήρισε “σώγαμπρο”που μπήκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί ηγεσίας Σαμαρά με αποτέλεσμα “ένα μεγάλο κόμμα” να ακολουθεί πολιτική “εθνικολαϊκιστικού τυχοδιωκτισμού”.

Κατηγόρησε τη ΝΔ για “πατριδοκαπηλεία”, προσθέτοντας ότι ο φόβος της ηγεσίας της για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος “από τα δεξιά” την οδηγεί στο να “ποτίζει το δέντρο της ακροδεξιάς”.

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του κόμματός του κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι έφερε την συμφωνία με τα Σκόπια με αποκλειστικό γνώμονά της να διασπάσει τη ΝΔ και να σώσει τον κυβερνητικό της εταίρο, Πάνο Καμένο.

Σκληρή κριτική άσκησε ο κ. Γεωργιάδης και στους ΑΝΕΛ, καλώντας τους να επιλέξουν σε ποια πλευρά της ιστορίας θα είναι με τη στάση τους στην πρόταση δυσπιστίας για τη συμφωνία με τα Σκόπια.

“Αύριο στη ψηφοφορία θα μετρηθούμε κύριοι των ΑΝΕΛ. Και θα γράψει η ιστορία ποιοι έδωσαν το όνομα Μακεδονία, είτε δηλώσουν ‘παρών’, είτε βγουν έξω. Όποιος αύριο δεν ψηφίσει ‘ναι’, καταχωρείται σε αυτούς που επέτρεψαν στον κ Τσίπρα να παραδώσει τη Μακεδονία”. Στο σημείο αυτό ο κ Γεωργιάδης απευθύνθηκε προσωπικά στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θόδωρο Κατσίκη καλώντας τον να υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ.

“Η ΝΔ απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ανίκανη, ιδεοληπτική και αποτυχημένη σε όλα τα επίπεδα, κάνει το καθήκον της” τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και επισήμανε πως η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, αλλά και όλη η Βουλή πρέπει να τοποθετηθεί υπεύθυνα, εθνικά, συνειδησιακά “γιατί η Ελλάδα δεν αξίζει την διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα”.

“Αύριο τοποθετούμαστε όλοι απέναντι στη συνείδησή μας”, είπε απευθυνόμενος στους ΑΝΕΛ, ο κ. Χατζηδάκης.

“Η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της παρούσας κυβέρνησης είναι μονόδρομος για μας” δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «αναποτελεσματικότητα, δημαγωγία και εθνικολαϊκισμό».

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ, μίλησε για “τετελεσμένα που δημιουργούνται από την ώρα της μονογραφής των δύο ΥΠΕΞ και από τη στιγμή επιδοκιμασίας της διεθνούς κοινότητας”, ενώ άφησε αιχμές για το “κόμμα που λέει ναι στη συμφωνία αλλά καταψηφίζει την κυβέρνηση που την υπέγραψε” φωτογραφίζοντας τη στάση του Ποταμιού.

Με αιχμηρή ανάρτηση σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης τις αναφορές για τη στάση του «Ποταμιού» στη πρόταση δυσπιστίας που συζητείται στη Βουλή. Απευθυνόμενος εμμέσως στη Φώφη Γεννηματά, διερωτάται σε ανακοίνωσή του “ποιος θα τολμούσε να υπαγορεύσει αποφάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού”.

“Η θέση μας για την ανάγκη επίλυσης του Μακεδονικού παραμένει σταθερή. Επιδιώκουμε σταθερά μία κοινά αποδεκτή λύση και όχι τη συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου. Είναι καιρός να λυθεί ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και 26 χρόνια, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις των δυο χωρών, πρόβλημα που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παίζει «παιχνίδια προστασίας» των βαλκανικών λαών που δήθεν απειλούνται από την Ελλάδα, αλλά και ένα πρόβλημα που τροφοδοτεί το μίσος, πηγή από την οποία εκπηγάζει η ακροδεξιά και ο φασισμός. Η λύση μπορεί να βάλει τέλος στα παραπάνω προβλήματα και να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρας με την Τουρκία” τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Από τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αποχώρησε νωρίτερα το ΚΚΕ, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής.

“Η Κ.Ο. του ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος σε αυτήν παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας,αποχωρούμε αυτή την στιγμή”, είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα καλεί όλους τους προοδευτικούς και τα κόμματα που είναι μέλη του να υποστηρίξουν την συμφωνία για τη διένεξη σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος