Δεκτή κατά πλειοψηφία με 156 ψήφους υπέρ και 90 κατά, σε σύνολο 246 ψήφων, έγινε η τροπολογία για την αντικατάσταση της ποινής υποβιβασμού με αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών στις περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας ομάδων ποδοσφαίρου. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική κατόπιν αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, απουσίαζαν από τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς και ο βουλευτής Χαλκιδικής Γ. Βαγιωνάς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου. Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν. Την τροπολογία υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ απείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.
Εξηγώντας την αποχή των βουλευτών του ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Μπακαδήμα δήλωσε ότι «οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τις ομάδες για να ασκούν πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία μέσω των οπαδικών στρατών» τονίζοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε ποδοσφαιρική αρένα, εγκλωβίζοντας το νομοθετικό Σώμα μέσα στη διαμάχη αντίπαλων ολιγαρχών».
Με την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης».
Δεν προβλεπόταν από τον νόμο η σύμφωνη γνώμη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μορφωτικών για τον ορισμό μελών στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. «Εάν είχαμε κάνει λάθος θα το είχαμε παραδεχθεί», είπε ο κ. Αυγενάκης απαντώντας στους βουλευτές της Επιτροπής, στο πλαίσιο επεξεργασίας αθλητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιαπωνίας.
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «δεν προβλεπόταν από τη διαδικασία, από τον νόμο, η σύμφωνη γνώμη της (Κοινοβουλευτικής) Επιτροπής αυτής για τον ορισμό μελών στην επιτροπή αδειοδότησης. Ο νόμος είναι σαφής. Δεν έχει συσταθεί με ΠΔ του ΝΠΔΔ, που είχε προβλέψει ο νόμος Βασιλειάδη, και μέχρι τότε εξακολουθεί να ισχύει όσα είχε ορίσει το άρθρο 77 του ν 2725/1999».
«Να είστε βέβαιοι ότι εάν είχαμε κάνει λάθος θα το παραδεχόμασταν και θα κάναμε τα πάντα να επανέλθει ο σεβασμός και η τήρηση των κανόνων», διαβεβαίωσε ο κ. Αυγενάκης.
Νωρίτερα, βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα να εκτιμά ότι εφόσον υποβιβαστούν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη, πλέον, δεν υπάρχει πρωτάθλημα. «Κλέβετε μια θέση από μια ομάδα που την κέρδισε με τον ιδρώτα της στο γήπεδο», τόνισε η κ. Μάλαμα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπήρξε σαφής παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου και υπονόμευση του πρωταθλήματος, ενώ ζήτησε να μάθει γιατί τα δύο νέα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν ήρθαν προς ακρόαση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, καθώς, όπως είπε, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της για τον διορισμό τους.
Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Δ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι δεν χρειάζονται εκπτώσεις στη νομοθεσία χάριν σκοπιμοτήτων και πως η κοινωνία απαιτεί νομιμότητα και διαφάνεια και όχι «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Ο Μ. Συντυχάκης από το ΚΚΕ σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο ποδόσφαιρο αναδύουν τη σήψη και τη διαπλοκή που υπάρχει στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού.
Ο Κ. Μπούμπας από την Ελληνική Λύση υποστήριξε ότι με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση πυροδότησε το κλίμα.
Τέλος, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα ζήτησε να γίνει μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τον ελληνικό αθλητισμό.
Γ. Γεραπετρίτης: Υπηρετούμε τους Έλληνες πολίτες, όχι τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ
Υπηρετούμε τους Έλληνες πολίτες, όχι τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Η κυβέρνηση φέρνει μια λύση δίκαιη και το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι διχαστικές τάσεις, είπε. Επίσης, χαρακτήρισε αμετροεπή τη δήλωση Ζαγοράκη, καθώς όπως είπε, έβαλε το οπαδικό συμφέρον, πάνω από το συμφέρον της χώρας.
“Η παρέμβαση έχει να κάνει στο θεσμικό πλαίσιο. Αποσαφηνίζει τις ποινές σε θέματα, σαν αυτά που γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Δεν έχει γίνει παρέμβαση, στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, δηλαδή στους θεσμούς με τους οποίους διοικείται, ούτε με τον τρόπο που αποφαίνεται η αθλητική Δικαιοσύνη. Γιατί θυμίζω αυτή είναι μια γνωμοδότηση της Επιτροπής, η οποία θα κριθεί από την αθλητική Δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα όσο προχωράει η υπόθεση. Το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές επιθετικές απέναντι στην Κυβέρνηση και από την πλευρά της μιας ομάδας και από την πλευρά της άλλης, δείχνει ότι μάλλον, κάτι καλό κάνουμε. Γιατί, επαναλαμβάνω, κάνουμε μία παρέμβαση πολιτική, που ενώνει την ώρα που η κατάσταση πάει να εκτραχυνθεί” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”.
Πηγή ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος