Σε εξέλιξη το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης στις νέες συνθήκες (video)

Με βασικό πυλώνα το κοινωνικό κράτος και την οικονομική ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης η κυβέρνηση προωθεί το πολιτικό της σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα έχει η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με πρώτα βήματα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το πολιτικό στίγμα του κυβερνητικού σχεδίου έδωσε ήδη ο πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό συμβούλιο, μετά τον ανασχηματισμό, αλλά και ενόψει της 83ης ΔΕΘ, που ανοίγει τις πύλες της το ερχόμενο Σάββατο.

Στις επαφές που είχε ήδη στη Θεσσαλονίκη, με τους παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η φετινή έκθεση σηματοδοτεί το πέρασμα της Ελλάδας σε μία νέα εποχή και έδωσε έμφαση στην ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να μην γυρίσει η χώρα στις πολιτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Ως κεντρικό κυβερνητικό στόχο περιγράφει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας- σε σ/ξή του στο ΑΠΕ- τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη μέσα από μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική. Ο Γιάννης Δραγασάκης επαναλαμβάνει εκ νέου ότι η υλοποίηση αυτού του κεντρικού στόχου δεν συνάδει με μέτρα όπως η περικοπή συντάξεων.

Στα δύο κρίσιμα βήματα για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό, αναφέρεται σε συνέντευξή της στην Αυγή η Έφη Αχτσιόγλου, λέγοντας ότι: “Άμεσα και χωρίς ηλικιακές διακρίσεις η διαδικασία για αύξηση του κατώτατου μισθού. Από αύριο επεκτείνονται συλλογικές συμβάσεις που αφορούν περισσότερους από 75.000 εργαζόμενους”, ενώ για το ενδεχόμενο κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ “με όμορους πολιτικούς χώρους, υπό όρους και προϋποθέσεις”, μιλάει ο νέος Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» μιλά για αντιπαράθεση «δύο διαφορετικών κόσμων» αναφορικά με τα προγράμματα της κυβέρνησης και της ΝΔ, λέγοντας ότι έχουμε «από τη μια μεριά το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης που θέτει στο επίκεντρο την μισθωτή εργασία, την δίκαιη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οικοδόμηση ενός νέου και αποτελεσματικού κράτους, τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της καινοτομίας».

Από την άλλη, σημειώνει, η ΝΔ «θεωρεί ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συντριβή της εργασίας, η παράδοση των κρατικών λειτουργιών και της κοινωνικής ασφάλισης στους ιδιώτες, η μείωση της φορολόγησης επί των κερδών – πρόκειται εδώ για προτάσεις κοινωνικά επιζήμιες αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικές που μοναδικό στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη».

Πηγές: EΡT1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος