Ο Ερντογάν επικρατεί οριακά στην Κων/πολη, χάνει Άγκυρα και Σμύρνη-Αιματηρά επεισόδια (video)

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 Δήμους πόλεων συνολικά. Τα αποτελέσματα δίνουν νίκη στην παράταξη του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, χάνει όμως από τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα και την Σμύρνη. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι έχουμε χάσει μερικές πόλεις, αυτή είναι όμως η αναγκαιότητα της Δημοκρατίας. Οι επόμενες εκλογές, ανέφερε είναι το 2023, που σημαίνει ότι υπάρχουν μπροστά μας 4,5 χρόνια δουλειάς και θα επικεντρωθούμε στην οικονομία.

Με καταμετρημένο το 96,5% των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη όπου όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις η ψαλίδα έκλεισε αλλά ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ διατήρησε το προβάδισμα με 48,97% έναντι 48,42% του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και φαίνεται να επικρατεί οριακά ως νέος Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης με 40.000 περίπου ψήφους διαφορά.

Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Σμύρνη
είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Επεισόδια με 4 νεκρούς

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Συνολικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Σχετική είδηση: Τουρκία: Εκλογές διακύβευμα για Ερντογάν – Επεισόδια με 4 νεκρούς

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος