Χερσαία επίθεση της Τουρκίας και ωμές απειλές Ερντογάν–Διεθνής ανησυχία-Κ.Μητσοτάκης:Λάθος (video)

Παγκόσμια ανησυχία για την τουρκική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, ενώ κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους οι κάτοικοι των περιοχών που βομβαρδίζουν οι Τούρκοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Κογκρέσο αντιδρά στις επιθέσεις και εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ η Ευρώπη ζητά να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις. Λάθος χαρακτήρισε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανοιχτή συζήτηση στο Athens Democracy Forum, και αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην τουρκική προκλητικότητα τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει του διεθνείς κανόνες στο Κυπριακό.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι ήδη καταμετρούν αμάχους στα πρώτα θύματα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ άμαχοι, σκοτώθηκαν, άλλοι 40 τραυματίστηκαν. 

Επίσης, οι κουρδικές δυνάμεις καταγγέλλουν εσκεμμένο βομβαρδισμό φυλακής όπου κρατούνταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τουλάχιστον 60 εθνικοτήτων.

Επλήγησαν συνολικά 181 στόχοι, θέσεις Κούρδων ανταρτών, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, η οποία έχει το όνομα «Πηγή Ειρήνης», ξεκίνησε με ένα tweet του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σήμερα επανέλαβε πως η Άγκυρα θα στείλει στην Ευρώπη τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αν οι ευρωπαϊκές χώρες “τολμήσουν”να χαρακτηρίσουν κατοχή την τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη Συρία.

“Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν δικαίωμα να μένουν αδρανείς”, προειδοποίησε ο Ερντογάν αναφέροντας παράλληλα ότι ήδη έχουν σκοτωθεί 109 “τρομοκράτες” και υποστηρίζοντας ότι “θα καθαρίσει περιοχή ως τη μεθόριο με το Ιράν”.

“Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη όταν επικρίνει την επιδρομή της Τουρκίας, διότι «ποιός έφερε την Υεμένη σ’ αυτή την κατάσταση;», είπε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι ούτε η Αίγυπτος μπορεί να επικρίνει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία καθώς είναι, κατά τον τούρκο πρόεδρο, «φονιάς της δημοκρατίας στην ίδια της τη χώρα».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία έχει στόχο να αποκαταστήσει τη δημογραφική δομή στην περιοχή και να επιστρέψουν οι Σύροι στα σπίτια τους.

Εκτάκτως συγκαλείται σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία πέντε χωρών.

Σχεδόν στην πλειοψηφία του ο τουρκικός τύπος εμφανίζεται υποστηρικτικός στην επιχείρηση κατά των Κούρδων στην Συρία και μόνο μια μικρή μερίδα των εφημερίδων στέκεται επικριτικά στην εισβολή.

Ο Ντ.Τραμπ χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή κακή ιδέα. Μάλιστα είπε ότι του αρέσουν οι Κούρδοι, αλλά «δεν είχαν βοηθήσει τις ΗΠΑ, στη Νορμανδία».

Η Ουάσιγκτον δεν ενέκρινε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, επανέλαβε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, αλλά είπε ότι η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της». Υποβάθμισε τους φόβους για ώθηση του ISIS στη συριακή επικράτεια.

Την επιβολή κυρώσεων στον Ερντογαν και στον τουρκικό στρατό εισηγούνται 2 Αμερικανοί γερουσιαστές.

Την τουρκική εισβολή καταδίκασαν Κουβέιτ, Σ.Αραβία, Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος που ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο ΟΗΕ δηλώνει έτοιμος προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια. Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κοινό ανακοινωθέν των 28 κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση απορρίπτοντας τα όποια τουρκικά σχέδια να εγκαθιδρύσει μια ζώνη ασφαλείας εκεί για την εγκατάσταση προσφύγων, διαμηνύοντας πως δεν θα παράσχει βοήθεια για αυτήν.

“Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί ότι η προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ απαιτεί την ευθυγράμμισή της με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ”, ανακοίνωσε παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά την στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στην βόρεια Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πουτιν κάλεσε τον Ερντογαν, να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση , για να μη βλάψει τις προσπάθειες διευθέτησης της συριακής κρίσης.

Ως άλλη μια έκνομη και αυθαίρετη ενέργεια που γίνεται για ικανοποίηση των τουρκικών συμφερόντων, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Μεγάλο λάθος της Τουρκίας χαρακτήρισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι είναι ένα από τα πολλά λάθη που κάνει τα τελευταία χρόνια, ότι δημιουργεί μία ζώνη εγκατάστασης προσφύγων, χωρίς η μετακίνησή τους να είναι οικειοθελής και τόνισε ότι αυτό είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ελπίζουμε η επιχείρηση της Τουρκίας να είναι μετρημένη και αναλογική, είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος σήμερα αναμένεται στην Αθήνα. Θα έχει συνομιλίες με τον ΠτΔ και τον πρωθυπουργό.

«Η εισβολή της Τουρκίας είναι παράνομη. Θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση την περιοχή καθώς και σε ενίσχυση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο» ανέφερε, ο Αλέξης Τσίπρας.

Για παράνομη εισβολή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνευση και οδηγεί  ενδεχομένως σε νέα κύματα προσφύγων και επανενεργοποίηση του ISIS, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου Αλέξης Χαρίτσης στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ανταπόκριση:Αριάνα Φερεντίνου
Επιμέλεια Αντριάνα Μαγγανιά
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική Είδηση:

Και χερσαίες δυνάμεις στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία-Συνεδρίαση του Σ.Α. (video)

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε τη μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας στη Συρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος