Σποραδικές ρίψεις χημικών στον Έβρο (video)

Μικρής έντασης επεισόδια στην περιοχή Καστανέων Έβρου σημειώνονται από το μεσημέρι με σποραδικές ρίψεις χημικών και καπνογόνων από την τουρκική πλευρά. Τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση ήταν εξαιρετικά τεταμένη με τις τουρκικές δυνάμεις να κάνουν πολλαπλές επιθέσεις με ρίψη χημικών και τις ελληνικές δυνάμεις να τις αντιμετωπίζουν άμεσα. Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν χημικά και καπνογόνα να εκτοξεύονται από άτομα που φορούν full face κουκούλες, ενώ Τούρκοι ένστολοι εμφανίζονται να προετοιμάζονται φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει βίντεο ντοκουμέντο στο οποίο φαίνεται τουρκικό τεθωρακισμένο στην προσπάθεια του να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο έχοντας δέσει τα συρματοπλέγματα με συρματόσκοινο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για όχημα επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%.

Tο 24ωρο από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει 1.401 αποτυχημένες απόπειρες εισόδου στη χώρα, ενώ οι αρχές προέβησαν σε 12 συλλήψεις παρανόμως εισελθόντων μεταναστών.

Οι συλληφθέντες είναι πέντε υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αφγανιστάν, ένα άτομο από τη Σενεγάλη, ένα άτομο από την Γκάμπια, ένας υπήκοος Μάλι, ένας από την Νιγηρία, ένας ακόμη από το Ιράκ κι ένα άτομο από την Τουρκία.

Ο ελληνικός στρατός δημιουργεί πλέον αναχώματα πίσω από τον φράχτη, ενώ οχήματα μεταφέρουν συρματοπλέγματα για τον ενισχύσουν περαιτέρω, από τις Καστανιές προς το νότο.

«Γίνονται προσπάθειες σε ένα μήκος 200χλμ από το δέλτα του ποταμού έως τις Καστανιές να προσπελάσουν τα σύνορα. Τις τελευταίες ώρες γίνονται ακόμα περισσότερα μικτά περίπολα του στρατού και της αστυνομίας και παράλληλα υπάρχει εναέρια επιτήρηση με ελικόπτερα. Δεν έχουμε κάποια περιστατικά. Έχουν πυκνώσει οι περιπολίες και έχουν μειωθεί οι απόπειρες στον κεντρικό και βόρειο Έβρο» είπε στην ΕΡΤ και στον ρεπόρτερ Μ. Κωνσταντινίδη, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δ. Πέτροβιτς.

Στον Έβρο, βρέθηκε σήμερα κλιμάκιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορονοϊό σε στρατιώτες και συνοριοφύλακες.

Η όλη κατάσταση θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο, ενώ και ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια στην Τουρκία για τους πρόσφυγες μόνο αν η Άγκυρα τερματίσει τις πολιτικές εκβιασμού», διαμήνυσε ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, ενόψει των συναντήσεων.

Χθες, σε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, όπως ανακοινώθηκε, έγινε μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης στον Έβρο, και διαπιστώθηκε η οργανωτική αρτιότητα και η επιτυχής αποτρεπτική δράση των δυνάμεων της αστυνομίας, του στρατού και του λιμενικού, απέναντι στις οργανωμένες από την Τουρκία προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα, ενώ συζητήθηκε ο περαιτέρω σχεδιασμός της φύλαξης των συνόρων.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-Αποστολή-Εβρος: Μ. Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος