Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα-Αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη-Τι ισχύει (video)

Με νέα δραστικά μέτρα επιχειρείται ο περιορισμός της μετάδοσης του επικίνδυνου κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα. Από την Τετάρτη, αναστέλλεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ενώ μπαίνουν υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά

  • σούπερ μάρκετ, από την Τετάρτη θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι τις 22:00 και θα δουλεύουν και τις Κυριακές.
  • κρεοπωλεία
  • ιχθυοπωλεία
  • μίνι μάρκετ
  • οπωροπωλεία
  • εστιατόρια που εξυπηρετούν με delivery
  • φαρμακεία
  • πρατήρια καυσίμων
  • περίπτερα
  • pet shops
  • συνεργεία
  • καταστήματα οπτικών ειδών
  • υπηρεσίες ταχυμεταφορών

Ο πλήρης κατάλογος των καταστημάτων αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Μείωση του ημερήσιου ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, τα οποία θα λειτουργούν μόνον για ανεφοδιασμό των καταναλωτών με καύσιμα και αναστολή λειτουργίας του πλυντηρίου των αυτοκινήτων ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, με επιστολή προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές αγορές.

Αντιφατικές είναι πάντως οι εικόνες στην αγορά, ενόψει του κλεισίματος των καταστημάτων. Άδεια είναι τα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ ουρές σχηματίζονται σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και περιποίησης.

Έκκληση για αποφυγή του συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ απήθυνε μέσω της ΕΡΤ για άλλη μια φορά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρέθηκε το πρωί σε κατάστημα αλυσίδας. Είπε πως η διεύρυνση του ωραρίου που αποφασίσθηκε για τις επόμενες 4 εβδομάδες και για όσο χρειαστεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση και σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ανεφοδιασμού. Ανακοίνωσε πως με τη σχετική ΠΝΠ αντιμετωπίζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας ενώ παράλληλα προανήγγειλε την ανακοίνωση αύριο ενός συνολικού πακέτου μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας εφόσον δόθηκε το πράσινο φως από το Eurogroup.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν άλλες 31 συλλήψεις για παραβιάσεις των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Υπό προϋποθέσεις, λειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες της χώρας. Η εξυπηρέτηση του κοινού στα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών γίνεται μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού.

Κλειστές και οι εφορίες, οι συναλλαγές με το κοινό γίνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κλειστά για το κοινό και όλα τα περιφερειακά κέντρα της ΕΥΔΑΠ, τα μόνα που θα παραμείνουν πλέον ανοιχτά είναι του Πειραιά και της Αθήνας.

Όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα αεροδρόμια της χώρας λαμβάνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με τον Πύργο Ελέγχου και τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας να λειτουργούν κανονικά.

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης του κορονοϊού
– Παρατείνεται μέχρι την 30ή Απριλίου η ισχύς των αδειών οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ). Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και στα ΚΤΕΟ. Επιπλέον, δεν θα γίνουν και οι εξετάσεις υποψηφίων ελεγκτών ιδιωτικών ΚΤΕΟ που ήταν προγραμματισμένες για την 30ή Μαρτίου.
Αναστέλλονται, επίσης, μέχρι την 30ή Απριλίου, όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδεια οδήγησης, σταματούν τα μαθήματα και παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία η ισχύς όλων των αδειών οδήγησης. Και από αυτό το μέτρο εξαιρούνται αναγκαστικά μόνον οδηγοί που κάνουν διεθνείς μεταφορές και πρέπει να αναθεωρήσουν τις άδειές τους.

Επίσης επιστρέφονται από σήμερα οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους και να περιοριστούν οι πιθανότητες εξάπλωσης του κορονοϊού. Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί από τις αστυνομικές Αρχές μέχρι και χθες, Δευτέρα 16/3.

Εξάλλου, αναστέλλεται ο δακτύλιος μέχρι το τέλος Απριλίου.

Σε προσωρινές τροποποιήσεις και σε αναστολές δρομολογίων, προχωρά από σήμερα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας μείωσης, των άσκοπων μετακινήσεων.

Η θεία λειτουργία τις Κυριακές θα τελείται 7 με 8 το πρωί και θα είναι λιτή, ενώ μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, αναβάλλονται οι καθημερινές λειτουργίες, οι βαφτίσεις και οι γάμοι, και οι κηδείες θα πραγματοποιούνται σε στενό οικογενειακό κύκλο, αποφάσισε χθες, η Ιερά Σύνοδος.

Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο πρωθυπουργός μέσω Twitter ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αναστέλλει τις λειτουργίες, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. H προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις, σημείωσε.

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα μέχρι και 30 Μαρτίου.

Τα μέτρα προστασίας, για τις κηδείες, τις ταφικές εκδηλώσεις και την ατομική προσευχή εξειδικεύονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.

Επίσης ανακοινώθηκε η μετάθεση των εξετάσεων για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας από τον Μάιο του 2020 στο φθινόπωρο του 2020.

Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας είχαν οριστεί για τις 18,19 και 20 Μαΐου 2020 και στις 22 Μαρτίου, λήγει η περίοδος των εγγραφών. Η νέα περίοδος εγγραφών και η νέα εξεταστική, θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της πιστοποίησης

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ: Σ. Αγορογιάννη, Αν. Βλαχοπαναγιώτη, Μ. Σκανδάλη, Κ. Μπατζάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος