Σε αναμονή νέων μέτρων μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την διασπορά του κορονοϊού (video)

Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα.

Ο απολογισμός του ΕΟΔΥ την Κυριακή ήταν ο αρνητικότερος από την αρχή της πανδημίας, με το ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων να καταγράφεται στις 21 Απριλίου, οπότε και είχαν καταγραφεί 156 κρούσματα.

Ο Πρωθυπουργός θα εξετάσει όλα τα δεδομένα στη  νέα τηλεδιάσκεψη κι ενώ το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 1 θάνατος, 203 νέα κρούσματα, από τα οποία 29 εισαγόμενα, 38 στην Αττική, 35 στη Θεσσαλονίκη, 50 στη Χαλκιδική και σε διάφορες άλλες περιφέρειες. 22 ασθενείς νοσηλεύονται  διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Στη Χαλκιδική, ανιχνεύθηκαν 50 κρούσματα σε εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς, στις Καλύβες Πολύγυρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις επιδημιολόγων προς τον πρωθυπουργό για λήξη και νέων μέτρων, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, εν όψει Δεκαπενταύγουστου, όπως συνέβη στην περίπτωση του Πόρου και του Αμπελώνα Λάρισας.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται τρις εβδομαδιαίως πλέον, για την παρακολούθηση της κατάστασης και συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί φορείς, υπουργείο Υγείας, Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι λοιμωξιολόγοι καθηγητές και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται υπό σκέψη είναι η εκτεταμένη χρήση μάσκας, ο περιορισμός του αριθμού των καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και προσαρμογή του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων εστίασης.

Ήδη, στον Αμπελώνα της Λάρισας, τίθενται σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα από σήμερα και για 10 ημέρες, μετά τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στην περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για “τρεις εστίες ανησυχίας”: Πρώτον, τις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Δεύτερον, τις συναθροίσεις στα μπαρ, στους γάμους, τις βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις και τρίτον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εστιάσει σε αυτές τις εστίες.

Εντούτοις, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί, καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι αν τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνομένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι ειδικοί συστήνουν και επιμένουν στον περιορισμό των επαφών, στα μέτρα αποστασιοποίησης,  την τηλεργασία, και περισσότερο απ όλα χρήση μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και κατά περίπτωση σε εξωτερικούς χώρους . Καλούν δε την πολιτεία να αποτρέψει με άμεσα  μέτρα τους συνωστισμούς.

Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, σε επίπεδο αλληλεγγύης, και έναν άνθρωπο να μπορέσουμε να σώσουμε φορώντας μάσκα, κρατώντας αποστάσεις είναι πολύ σημαντικό, είπε χαρακτηριστικά η κα Αθηνά Λινού καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, στην ΕΡΤ, για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση τόνισε η κα Λινού και πρέπει να φοράμε μάσκα σε χώρους που κλιματίζονται, γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος για  μετάδοση του ιού μέσω των κλιματιστικών.

Οι ανησυχίες για τις αντοχές του συστήματος υγείας ενόψει των αυξητικών τάσεων του κορονοϊού, ενισχύονται από την έρευνα του ΑΠΘ σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η οποία εκτιμά  με τα έως τώρα δεδομένα,για τα τέλη Σεπτεμβρίου την ημερήσια ανάγκη 210 κλινών ΜΕΘ, στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί ένα «πακέτο» μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς.

Ήδη καταβάλλεται προσπάθεια για την αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς  με  μερική ανάκληση αδειών, με την δρομολόγηση προμήθειας νέων οχημάτων και συρμών, στα λεωφορεία, στο μετρό και στον ηλεκτρικό. Άμεσος στόχος η ενίσχυση της χρονοαπόστασης των δρομολογίων όπως εξήγησε η γενική Διευθύντρια της ΣΤΑΣΥ, Δέσποινα Γκαράνη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει δημοσιευτεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκαν οι λιτανείες σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Αναστέλλεται δηλαδή η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας, ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ. Η απόφαση έχει ισχύ μέχρι και την 31η Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω επέκτασή της.
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη,Κατερίνα Μπατζάκη,Σοφία Πατραμάνη, Βαγγέλης Μητρούσιας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος