Πύρινος εφιάλτης στην Κινέτα (video)

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την Κινέτα, και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων. Σε γενική επιφυλακή βρίσκονται όλες οι στρατιωτικές μονάδες του νομού Αττικής.

Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, που ενισχύονταν με μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας. Η ένταση των ανέμων έχει πέσει αλλά συνεχίζουν να πνέουν δυσχεραίνοντας το έργο της πυρόσβεσης.

Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγ. Νικόλας, Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2.

Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης στον οικισμό Μαρούγκα αλλά και σε σημεία από την κάτω πλευρά της εθνικής οδού.

Η φωτιά πέρασε πάνω από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των τούνελ της Κακιάς Σκάλας και έκαψε την περιοχή ανάμεσα στην Εθνική Οδό και τη θάλασσα. Στην περιοχή Βουλιαγμένη οι φλόγες βρίσκονται κοντά σε σπίτια. Με λάστιχα στα χέρια οι κάτοικοι συνδράμουν τους πυροσβέστες.

Γύρω στις 22:00 το μέτωπο της φωτιάς πέρασε ανάμεσα στην Ε.Ο. και τη θάλασσα σε ένα σημείο όπου βρίσκονται τα κάμπινγκ της Κινέτας, κοντά στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Το κάμπινγκ “Γλάρος” έχει εκκενωθεί με τους κατασκηνωτές να είναι καλά στην υγεία τους.

Κλειστές παραμένουν η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39ο έως το 57ο χλμ.

Δραματική είναι η κατάσταση στο Πανόραμα Κινέτας. Πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι εκκλήσεις των αρχών να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους είναι συνεχείς, υπάρχουν όμως και αυτοί που μένουν προσπαθώντας με λάστιχα και κουβάδες να εμποδίσουν τις φλόγες να μπουν στις αυλές των σπιτιών τους.

Κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ορισμένοι οδηγήθηκαν και σε ασθενοφόρα και κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με οφθαλμολογικά προβλήματα.

Στην Κακιά Σκάλα η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Στην περιοχή Βουλιαγμένη Κινέτας οι φλόγες πλησίασαν τα πρώτα σπίτια του οικισμού γύρω στις 23:00. Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να τιθασεύσουν την πύρινη λαίλαπα.

Για δύσκολη δασική πυρκαγιά έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πρόσθεσε με νόημα πως δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές, και σημείωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε γρήγορα και συντονισμένα.

«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι στην περιοχή της Κινέτας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας γραμμές Μέσης Τάσης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε τμήμα της Κινέτας καθώς και σε οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Στο ΚΑΠΗ της Κινέτας (τηλ: 22960 65700) έχει εγκατασταθεί κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και διασώστες που είναι έτοιμοι να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Επίσης το ΚΑΠΗ Μεγάρων (τηλ:22960 89150) παραμένει ανοικτό συνεχώς και υπάρχει κλιμάκιο υπαλλήλων του Δήμου για να προσφέρει συνδρομή σε όσους έχουν ανάγκη για στέγη και οποιαδήποτε φροντίδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Μεγάρων το Κλειστό Γυμναστήριο στο Εθνικό Στάδιο της πόλης (τηλ: 22960 81088) είναι και παραμένει ανοικτό, για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν και χρειάζονται γενικώς στέγη, νερό, φαγητό και ιατρική φροντίδα.

Στο τηλέφωνο 22960 81841 (γραφείο Δημάρχου Μεγαρέων) εν τω μεταξύ μπορεί να επικοινωνήσει όποιος έχει ανάγκη.

Δύο ακόμα εστίες στην Κορινθία

Σε εξέλιξη είναι το μέτωπο της φωτιάς στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι της Κορινθίας, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Πελοπίδα Καλλίρη, ενώ όπως πρόσθεσε, στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά και να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Όσον αφορά στα άλλα πύρινα μέτωπα και συγκεκριμένα στις περιοχές ‘Αγιος Χαράλαμπος, ‘Ανω Καλαμάκι, Ίσθμια και κοντά στους Αγίους Θεοδώρους η εικόνα είναι καλύτερη, ενώ η φωτιά στην περιοχή Κατακάλι, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα-Εκκενώθηκαν οικισμοί (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος