Ψυχραιμία στην πανδημία συνιστούν σε όλο τον κόσμο οι ειδικοί

Αν και 4.616 ζωές έχουν χαθεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως, οι επιστήμονες δίνουν την δική τους μάχη απέναντι στον κορονοϊό και την διασπορά του και συνιστούν ψυχραιμία ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά  όπλα στην καταστολή του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε κάλεσμα σε όλες της χώρες να «εντείνουν τις προσπάθειές τους άμεσα» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 123. Πάνω από 20.000 έχουν μολυνθεί στην Ευρώπη, 930 είναι οι νεκροί, σύμφωνα  το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ιταλία, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 196 άνθρωποι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 827. Τα κρούσματα πλησιάζουν τα 12.500. Κλείνουν όλα τα καταστήματα στη χώρα εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Το αεροδρόμιο της Ρώμης Τσιαμπίνο, που εξυπηρετεί κυρίως αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, θα κλείσει από αύριο εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού ενώ εκείνο του Φιουμιτσίνο, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως διεθνείς πτήσεις, θα περιορίσει την δραστηριότητά του από την Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του.

Στη Δανία, μέσα σε μία ημέρα εντοπίστηκαν 252 νέα κρούσματα του κορονοϊού και από σήμερα κλείνουν σχολεία, πανεπιστήμια και παιδικοί σταθμοί.

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σε μία έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η υλοποίηση πιο δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών  Ρίσι Σουνάκ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν βλέπει τον λόγο για μια ταξιδιωτική απαγόρευση παρόμοια με εκείνη των ΗΠΑ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού και ότι τέτοιου είδους απαγόρευση θα είχε αντίκτυπο στην βρετανική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδοκίμασε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει τις πτήσεις από 26 ευρωπαϊκές χώρες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για 30 ημέρες, η οποία επέφερε νέο πλήγμα στις αεροπορικές εταιρίες και βύθισε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία άνοιξαν στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας.

Στην κοινή δήλωσή τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισημαίνουν ότι αφ’ ενός ο κορονοϊός «αποτελεί παγκόσμια κρίση και απαιτεί συνεργασία» και αφ’ ετέρου ότι «η απόφαση του αμερικανού προέδρου ελήφθη μονομερώς χωρίς προηγούμενη διαβούλευση».

Η δήλωση καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι «η ΕΕ «αναλαμβάνει ισχυρή δράση για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ούτε ενημέρωσε, ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού ανακοινώσει την απαγόρευση για 30 ημέρες όλων των ταξιδιών των πολιτών ευρωπαϊκών χωρών προς τη χώρα του, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «αξιολογήσει» σήμερα την κατάσταση για να προσπαθήσει «να αποφύγει» τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει για τριάντα ημέρες τα ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στην Τουρκία, δεκαέξι υπουργοί συνεδριάζουν εκτάκτως υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα του κορονοϊού, ύστερα από την ανακοίνωση, χθες, του υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ότι διαπιστώθηκε ένα κρούσμα κορονοϊού στην Τουρκία. Πρόκειται για άνδρα που ήρθε από Ευρωπαϊκή χώρα, είπε ο τούρκος υπουργός, ωστόσο δεν αποκάλυψε σε ποια πόλη της Τουρκίας βρίσκεται ο ασθενής.

Η Τσεχία θα ξεκινήσει ελέγχους  από αύριο Παρασκευή στα σύνορά της με τη Γερμανία και την Αυστρία και θα απαγορεύσει να εισέρχονται άνθρωποι στο έδαφός της από άλλα περάσματα πλην του επίσημου συνοριακού περάσματος, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά του κορονοϊού.

Η πόλη της Νέας Υόρκης αποφάσισε να αναβάλλει την παραδοσιακή παρέλαση την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πατρικίου, τη 17η Μαρτίου, εξαιτίας της πανδημίας.Όπως επίσης έγινε γνωστό αναστέλλεται το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ του ΝΒΑ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η πολιτεία της Ουάσιγκτον. Οι τουριστικές περιηγήσεις στην Ουάσιγκτον θα ακυρωθούν για τον Μάρτιο εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς έχουν νοσήσει περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τζέι Ινσλί απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις με συμμετοχή περισσότερων από 250 ανθρώπων στην περιοχή του Σιάτλ, ενώ δήλωσε πως σύντομα θα κλείσει όλα τα σχολεία, ενώ δεν απέκλεισε περιστασιακές απαγορεύσεις εισόδου, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι περιορισμοί εφαρμόζονται στις αθλητικές διοργανώσεις, στις μουσικές συναυλίες, στις θρησκευτικές τελετές, αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Κομητειών Κινγκ, Σνόχομις και Πιρς του Σιάτλ.

Τα πρώτα τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Κούβα.

Καλά νέα μεταδίδουν οι Κινέζοι. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Η παγκόσμια πανδημία είναι πιθανό να έχει τελειώσει ως τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο γνωστότερος επιδημιολόγος της Κίνας.

Ο Τζονγκ Νανσάν, ο οποίος ηγείται της ομάδας των εμπειρογνωμόνων στο κινεζικό υπουργείο Υγείας σημείωσε επίσης ότι πολλά εισαγόμενα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κίνα αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς και ότι τα ποσοστά επανανόσησης μεταξύ των ασθενών που έχουν αναρρώσει είναι χαμηλά.

Στην επαρχία Χουμπέι, καταγράφηκε χθες Τετάρτη μονοψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων (8), για πρώτη φορά αφότου άρχισαν να ανακοινώνονται δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση.

Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα εντοπίστηκαν χθες δεκαπέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, αριθμός μειωμένος από τα 24 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα. Το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 80.793. Καταγράφηκαν 11 νέοι θάνατοι  εξαιτίας της ασθένειας.

Σύμφωνα  με τον τελικό απολογισμό συνολικά 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κατάρρευση ξενοδοχείου όπου τελούσαν υπό περιορισμό άνθρωποι που υπήρχαν υποψίες πως είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον οριστικό απολογισμό των υπηρεσιών διάσωσης της επαρχίας Φουτζιάν, οι οποίες εξήγησαν ότι εντόπισαν τον τελευταίο αγνοούμενο, νεκρό, νωρίτερα σήμερα.

Έξι νέοι θάνατοι και 114 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Πλέον το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ανέρχεται σε 7.869 και οι ασθενείς οι οποίοι υπέκυψαν στην ασθένεια  ‘έφτασαν τους 66.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας γνωστοποίησαν ότι εντόπισαν 24 νέα κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στο βασίλειο σε 45.

Στην Ταϊλάνδη προστέθηκαν άλλα 11 κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στους 70.

Όλοι οι νέοι ασθενείς είχαν βγει και μοιραστεί ποτά, εξήγησαν οι υγειονομικές αρχές, προσθέτοντας πως τη μόλυνσή τους προκάλεσε πρόσωπο από το Χονγκ Κονγκ που έκανε τουρισμό στην Ταϊλάνδη.

Στη  Νότια Αφρική σήμερα το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα. Πρόκειται για έναν 32χρονο άνδρα, ο οποίος μολύνθηκε όταν ήρθε σε επαφή με έναν κινέζο επιχειρηματία.

“Όλα τα άλλα κρούσματα αφορούσαν ασθενείς που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε από χθες από 13 στα 17.

Η Αλγερία κατέγραψε σήμερα τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα το αλγερινό υπουργείο Υγείας. Εξάλλου καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα της Covid-19, ανεβάζοντας σε 24 τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο αλγερινό έδαφος,

Στο μεταξύ, ένας 69χρονος πέθανε στη Βιέννη από τον νέο κορονοϊό, ο πρώτος θάνατος στην Αυστρία. Η Αυστρία έχει επιβεβαιώσει 302 κρούσματα μέχρι τώρα και τέσσερις άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των θανάτων από το Covid-19 σε μία ημέρα, από 47 χθες στους 84 σήμερα. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα πραγματοποιήσει όλες τις συναντήσεις του μέσω βιντεοδιάσκεψης αρχής γενομένης από σήμερα, αφότου η υπουργός Ιρένε Μοντέρο διαγνώστηκε με τον κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο σύντροφος της Μοντέρο, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι σε καραντίνα και όλοι οι υπουργοί θα υποβληθούν σε τεστ σήμερα το πρωί, αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο δήλωσε σήμερα πως η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε καραντίνα τη Μαδρίτη ως μέτρο για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στη Σλοβενία, ο πρωθυπουργός Μάριαν Σάρετς δήλωσε πως τα σχολεία σχεδιάζεται να κλείσουν από τη Δευτέρα προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Σλοβενία έχει μέχρι τώρα 57 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού. Τα πρώτα δύο δημοτικά σχολεία έκλεισαν χθες, Τετάρτη, επειδή τουλάχιστον ένας δάσκαλος σε κάθε σχολείο βρέθηκε θετικός.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Xinhua, Reuters, Sputink

Σχετική είδηση: Ο ΠΟΥ κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό-Δίχως τέλος ο εφιάλτης στην Ιταλία (video)

Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον θετικοί στον κορονοϊό Covid-19

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος