Προβληματισμός και ανησυχία για το συνωστισμό σε πλατείες και πάρκα-Χαρδαλιάς: “Ο ιός δεν κάνει πολιτικές διακρίσεις” (video)

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι επιστήμονες για τις συνεχιζόμενες συγκεντρώσεις σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους. Συνωστισμός δημιουργήθηκε χθες βράδυ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, παρά τις εκκλήσεις του Δήμου από τα μεγάφωνα να τηρούνται οι αποστάσεις. Εικόνα συνωστισμού παρατηρήθηκε και στη Σιάτιστα Κοζάνης όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες πιστοί για να τιμήσουν την γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου και να συμμετάσχουν στην λιτανεία της εικόνας, στο ξωκλήσι. Η λειτουργία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και αν και αρχικά φαίνεται πως οι πιστοί κρατούσαν μεταξύ τους κάποιες αποστάσεις, όταν ξεκίνησε η περιφορά της εικόνας τα… δύο μέτρα χάθηκαν.

Ένταση σημειώθηκε σήμερα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη. Διαδηλωτές και πιστοί ήρθαν στα χέρια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του αυθαίρετου κτίσματος γύρω από το ιστορικό εκκλησάκι. Όπως έγινε γνωστό, στο σημείο συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10.30 το πρωί περίπου 140 άτομα, μετά από κάλεσμα της «Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης» με σύνθημα: «Θέλουμε πίσω το δάσος μας και το παρεκκλήσι”.

Δημιουργήθηκε αντιπαράθεση και αψιμαχίες με πιστούς, καθώς είχε γίνει κάλεσμα και από τον ιερέα για αντισυγκέντρωση στο σημείο, ενώ η λειτουργία δεν διακόπηκε. Τελικά τα επεισόδια δεν πήραν έκταση καθώς επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στο σημείο και προς το μεσημέρι οι συγκεντρωθέντες αποχώρησαν.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν σε όλους τους τόνους, ότι ο κίνδυνος μόλυνσης και διασποράς της νόσου σε αυτές τις συναθροίσεις είναι μεγάλος, καθώς δεν τηρούνται ούτε υποτυπώδη μέτρα προστασίας. Επί πλέον, σε περίπτωση κρούσματος είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η ανίχνευση, επειδή τα άτομα που μαζεύονται στις πλατείες προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, και ούτε καν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Επισημαίνουν δε ότι δεν παίζει ρόλο ότι οι χώροι είναι ανοιχτοί ….οι αποστάσεις είναι αυτές που πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα, ενώ δεν έχει ανεβεί και τόσο πολύ ακόμα η θερμοκρασία, για να περιμένουν κάποιοι ότι ίσως ο ιός επηρεαστεί και δεν είναι τόσο μεταδοτικός.

Ν. Χαρδαλιάς: «Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε αριστερούς, δεξιούς κεντρώους»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον συνωστισμό που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες σε πλατείες. Είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί τα στοιχεία να είναι πολύ καλά, αλλά είναι έτσι επειδή εφαρμόσαμε σωστά τα μέτρα», αντικατοπτρίζουν ότι κάναμε πριν από δυο εβδομάδες. Η συνέπεια και η πειθαρχία μας έφτασε σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε 10-15 μέρες από τώρα. Θέλω να μιλήσω για την κατάσταση στις πλατείες τις τελευταίες δύο μέρες. Κάποιοι προσπαθούν να δώσουν πολιτική διάσταση σε κάτι λες και αντιστέκονται σε κάτι. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε αριστερούς, δεξιούς κεντρώους. Αυτές οι εικόνες δείχνουν έλλειψη σεβασμού. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε. Τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο. Οι κανόνες υγιεινής παραμένουν το σημαντικότερο στην καθημερινότητά μας. Έτσι θα μείνουμε ασφαλείς».

Παρατείνονται ως 21/5 τα περιοριστικά μέτρα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων

Παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου 2020 τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία αφορούν σε όσους διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και σε προσφυγικές δομές σε όλη την επικράτεια. Σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέσυρε το σποτ της καμπάνιας για τον κορονοϊό με τον Χρήστο Λούλη, μετά από κριτικές για σεξισμό. Η καμπάνια συνεχίζεται με νέο σποτ με την ηθοποιό Κατερίνα Λέχου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, “στόχος της καμπάνιας είναι να ενώσει και όχι να διχάζει την κοινωνία γι’ αυτό κρίθηκε ότι το σποτ δεν υπηρετεί το σκοπό του και αποσύρθηκε.

Σε ανακοίνωση της ΓΓΠΠ αναφέρεται: “Όταν πολλοί άνθρωποι ή πολύ μεγάλες παρέες μαζεύονται μαζί, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι πλατείες, δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για την μετάδοση του ιού. Το σποτ αυτό, μας προτρέπει να τηρούμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ιδίως να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, ώστε να μείνουμε ασφαλείς σήμερα και αύριο. Γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν χτες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος