Με αποτροπή και διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων απαντά η Αθήνα -Αυξημένη ετοιμότητα-Στήριξη της Ελλάδας (video)

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πλήρης αποτροπή κάθε παράνομης εισόδου στη χώρα. Ο πρώτος άξονας στον οποίο κινείται είναι η φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, ενώ ο δεύτερος είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος. “Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί”, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Ήδη έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο και τα νησιά.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Κυβέρνησης

Κυβερνητικά στελέχη, βρίσκονται μάλιστα στα σημεία προκειμένου να συντονίζουν τις διαδικασίες. Σαφείς ήταν οι οδηγίες του Πρωθυπουργού και για τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει, εξάλλου, από την πρώτη στιγμή διεθνοποιήσει το θέμα.

Αλλεπάλληλες ήταν χθες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες, (Μέρκελ, Μακρόν, Μπορίσοφ), με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την  Αθήνα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και ο Πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους, σε όλες του τις επαφές, ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

Tον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τα σύνορα της χώρας μας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Στο ίδιο πλαίσιο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ για το μεταναστευτικό πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας. Τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.

Στη δήλωση αυτή του κ. Δένδια απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα μας, όμως είναι καθήκον της Ελλάδας να τους φέρεται σαν ανθρώπινα όντα», αναφέρει στο twitter για την συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας, δημοσιεύοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Έντονη ανησυχία, αλλά και αυξημένη ετοιμότητα

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν στην μεθόριο του Έβρου, προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής, ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα παράλια της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα τους προτρέπει και τους διευκολύνει να περάσουν από Σμύρνη, Δαρδανέλια και Αιβαλί στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου. Τα 8 μποφόρ δεν εμπόδισαν χθες βράδυ βάρκα με μετανάστες να ξεκινήσει το ταξίδι προς την Λέσβο. Η αλλαγή στάσης της Άγκυρας αποτυπώνεται στο ότι η τουρκική ακτοφυλακή δεν αποτρέπει τα πλοιάρια που ξεκινούν από τα παράλια της Τουρκίας αλλά ούτε κάνει διάσωση σε περίπτωση κινδύνου.

Στα νησιά έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες με ειδικές μονάδες του Λιμενικού. Ο συντονισμός περνάει μέσα από τέσσερις λιμενικούς σταθμούς.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορα στο μέγιστο βαθμό» δήλωσε ο Υπ. Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

52 σκάφη συνδράμουν στην επιχείρηση του Λιμενικού για να “κλείσουν” τα θαλάσσια περάσματα. Σύγχρονος ο εξοπλισμός: Θερμικές κάμερες και ραντάρ.

Έβρος: Σφοδρά επεισόδια στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών 

Πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά, πετούν πέτρες και πυρακτωμένα ξύλα, ενώ Τούρκοι στρατιώτες τους δίνουν στο χέρι δακρυγόνα που τα ρίχνουν στις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, που απαντούν με ρίψη χημικών.

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα συνοδεύουν στη συνοριογραμμή τα λεωφορεία με τους μετανάστες. Εκεί σταματά όμως η διαδρομή τους.

Κάποιοι παραβιάζουν το φράκτη με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Δεν τους επιτρέπουν την είσοδο όμως η αστυνομία και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων.

Μέσα σε ένα 24ωρο απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι. Όσοι μετανάστες πέρασαν, κρατούνται και θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές διαδικασίες.

«Σκανδαλώδη» χάρτη με τον οποίο υποδεικνύει στους μετανάστες τις διαδρομές προς την Ελλάδα και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάρτησε στον αραβόφωνο λογαριασμό του στο Twitter το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT.

Ως σημεία εξόδου από την Τουρκία παρουσιάζει τέσσερα νησιά του Αιγαίου, τον Έβρο και τη Βουλγαρία και οι χώρες- τελικοί αποδέκτες αυτών των ροών, είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

Σήμερα, οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

«Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας στον Έβρο.

«Το μήνυμα είναι σαφές: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φυλάξει τα σύνορα της από μαζικές εισροές προσφύγων ή μεταναστών» δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μετανάστες διαφόρων εθνοτήτων φθάνουν στα σύνορα

Την ίδια ώρα, οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι αυτοί που επιχείρησαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο είναι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ, προκαλούν προβληματισμό καθώς όχι μόνο γιατί δεν καλύπτεται η απόσταση των 1.400 χιλιομέτρων σε λίγες ώρες αλλά γιατί οι ίδιοι μετανάστες είναι διαφόρων εθνικοτήτων, παραδέχονται ότι ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη, μάλιστα πολλοί από αυτούς μιλούν τουρκικά!

Στήριξη στην Ελλάδα

Η ΕΕ δεσμεύεται ενεργά στη στήριξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διατήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος Μισέλ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ προκειμένου να παρακολουθεί την κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε απόψε στην Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ζητώντας να υπάρξει μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά ότι “σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών”.

Όπως ανέφερε, “βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν δεν επιτευχθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε η Αυστρία θα προστατέψει τα δικά της σύνορα”.

Την αγανάκτησή τους στις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εξέφραζαν απόψε τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα, με τον εκπρόσωπο ευρωπαϊκών θεμάτων των συγκυβερνώντων Πράσινων, Μισέλ Ραϊμόν να τονίζει ότι “η ΕΕ δεν επιτρέπεται να αφήσει να εκβιάζεται από την Τουρκία”, και την ευρωβουλευτή του ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Κλαούντια Γκαμόν να ζητά ένα επαρκή κοινοτικό προϋπολογισμό για κυρίαρχους συνοριακούς ελέγχους.

Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθούν στενά και με ανησυχία την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εγώ η ίδια βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον (Έλληνα) πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη και τον (Βούλγαρο) πρωθυπουργό (Μπόικο) Μπορίσοφ» γράφει σε ένα tweet η πρόεδρος της Κομισιόν.


«Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα» συμπλήρωσε σε ένα δεύτερο tweet.

Να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια αποτροπής μεταναστών να εισέλθουν στην χώρα από την Τουρκία ζητά από την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP). «Βρισκόμαστε σε ένα σπιράλ κλιμάκωσης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και ζούμε δραματικές καταστάσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Στέφαν Τόμε προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μόνη της στην επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία πρέπει να φανούν αλληλέγγυες προς την Ελλάδα και να την βοηθήσουν στην συγκράτηση των μαζικών παράνομων συνοριακών εισόδων», δήλωσε ο κ. Τόμε.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ στηρίζει την Ελλάδα και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό.

Να στηρίξουν την Ελλάδα «με κάθε απαραίτητο μέσο» ζητά από την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Τόρστεν Φράι και τονίζει ότι το θέμα είναι η προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και η αποτροπή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος.

«Είναι ανόητο να βασίζεται κανείς μόνο στην συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας», προσθέτει ο κ. Φράι και επισημαίνει ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την περίπτωση που η Τουρκία ακυρώσει de facto αυτή η συμφωνία».

Πολιτικές αντιδράσεις

Έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Να απαιτήσει την άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και την καλεί παράλληλα «να αφήσει τις επικοινωνιακές πομφόλυγες» και να εκπονήσει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Αντί να κάνει κριτική στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να σιωπά» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.«Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει πυγμή όχι στους απελπισμένους νησιώτες αλλά στους Ευρωπαίους» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά από τη Ρόδο. «Η κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει τους λεονταρισμούς της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», σχολίασε το ΚΚΕ. Για «επικοινωνιακό σόου» στον Έβρο, μίλησε η Ελληνική Λύση.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη,Κατερίνα Γράβου, Μάριος Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος