Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την αναβολή της χθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής για το θέμα Παπαγγελόπουλου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πολάκης και Τζανακόπουλος αρνήθηκαν να εξέλθουν από την αίθουσα, παρά την απόφαση εξαίρεσής τους. Οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν δηλώνοντας ότι η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη.
Θέλω να αποδείξω ότι η μοναδική σκευωρία που υπάρχει, είναι σε βάρος μου, δήλωσε στο Α’ Πρόγραμμα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Χαρακτήρισε αντισυνταγματική και παράνομη την απόφαση της Επιτροπής. Έκανε λόγο για πρόστυχη επίθεση σε βάρος του.
Υπάρχουν δυο δρόμοι. Ή αποδέχεται η επιτροπή τον προβληματισμό μου και ανακαλεί την παράνομη και άκυρη αποβολή Τζανακόπουλου και Πολάκη ή δεν την ανακαλεί και εξετάζει το δικό μου αίτημα εξαίρεσης από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για τους κυρίους Πλεύρη, Κυρανάκη και Κεγκέρογλου, επισήμανε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Νωρίτερα ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας επίσης στο Α’ πρόγραμμα χαρακτήρισε ανακρίβεια τα περι παρόμοιου αιτήματος εξαίρεσης στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Επομένως δεν υπάρχει νομολογία και προηγούμενο.Θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία, να αποκαλυφθεί η σκευωρία της πλειοψηφίας, τόνισε ο κ. Τσοβόλας.
Αν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, πρέπει να ανακαλέσουν την απόφαση εξαίρεσης, σημείωσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κληθεί η φρουρά της Βουλής να επέμβει για να εφαρμόσει την απόφαση της πλειοψηφίας, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, δήλωσε στο πρώτο πρόγραμμα πως είναι το έσχατο μέσο. Δεν θα ήθελε να το δει κανείς τόνισε.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουγάς, πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής δήλωσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να οδηγήσει τα πράγματα σε ακρότητες. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλη η ιστορία γίνεται για να μην καταθέσει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Novartis”.
Με δεδομένη την άρνηση των δύο να αποχωρήσουν, ο πρόεδρος της προανακριτικής ανακοίνωσε τη νέα αναβολή της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να αναβληθεί για τρίτη φορά η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή.
Α. Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: “Όπως ο Κασιδιάρης δεν πειθαρχούσε στις αποφάσεις, έτσι και ο Πολάκης… Τι δηλαδή, όταν το κάνει η ΧΑ είναι κακό και όταν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντάξει”?
Δ. Τζανακόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: “Είναι μια απόφαση ανυπόστατη, πάρθηκε πέραν των ορίων δικαιοδοσίας της Επιτροπής”.
Θ. Πλεύρης, βουλευτής ΝΔ μιλώντας στο OPEN: “Κατά την άποψή μου δεν αποφασίστηκε κλιμάκωση διότι κανένας δεν θέλει να αισθανόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα που λειτουργεί με όρους που θεωρούσαμε ότι είχαμε ξεπεράσει”.
Δεν θα συνεχιστεί επ` αόριστον αυτή η κατάσταση, διαμηνύουν στελέχη της προανακριτικής.
Παράλληλα, επιστολή προς τον πρόεδρο της Αναθεωρητικής Επιτροπής, Ευριπίδη Στυλιανίδη, απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας παρέμβαση στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων εκφράζει την εκτίμηση ότι εάν δεν ενσωματωθεί σχετική ερμηνευτική δήλωση, η υπόθεση της Novartis κινδυνεύει να οδηγηθεί στο αρχείο.
Επίσης, σε συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας στο ΣΤΑΡ κεντρικής Ελλάδος τόνισε για την προανακριτική πως “είναι μια επιχείρηση τρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών”.
Στην επιστολή ο κ. Τσίπρας θέτει το ζήτημα της ερμηνευτικής δήλωσης στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, την οποία είχε εισάγει η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ) και είχε υπερψηφιστεί από 175 βουλευτές στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή και, συνεπώς, τώρα απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι για να ενσωματωθεί στο συνταγματικό κείμενο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι αυτή η ερμηνευτική δήλωση «έχει μέγιστη σημασία από πολιτική άποψη, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει την αξιοπιστία του…». Υπογραμμίζει ότι, αντιθέτως, «η άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει την αυτονόητη αυτή ρήτρα στο συνταγματικό κείμενο θα αποτελέσει, με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης, βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας».
Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε το περιεχόμενο της επιστολής.
Κωνσταντίνος Τζαβάρας, βουλευτής ΝΔ: “Δεν επιτρέπω να μας λέει ότι δεν είμαστε στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης για ζητήματα πολύ σημαντικά”.
Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ: “Θέλει αντί μίας σοβαρής και ήρεμης συζήτησης να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, να μετατρέπει σε αρένα κάθε πολιτική συζήτηση, χωρίς όρια”.
Λουίζα Ράζου, μέλος ΚΕ του ΚΚΕ: “Το σκάνδαλο Novartis σχετίζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες και το Φάρμακο που είναι εμπόρευμα και εξέφρασε αμφιβολίες αν μπορεί να διερευνηθεί σε βάθος όταν εμπλέκονται κουκουλοφόροι μάρτυρες, το FBI και το άρθρο 86 του Συντάγματος για τη δίωξη υπουργών”.
Απάντηση Ευ. Στυλιανίδη
«Δεν θα μπορούσε να γίνει συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος για τα θέματα που θίγεται διότι ήδη είχαν συζητηθεί εξαντλητικά, ενώ το θέμα της σημερινής ημερήσιας διάταξης ήταν η ψηφοφορία επί των προτάσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τη διατύπωση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος».
Αυτό τονίζει σε απαντητική επιστολή του προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, που είχε ζητήσει την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
«Η επί της ουσίας συζήτηση για τα θέματα που θίγετε διεξήχθη προηγουμένως διεξοδικά στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής στις 17.10.2019 όπου όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες υποστήριξαν τις θέσεις τους», επισημαίνει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στυλιανίδης και προσθέτει: «Παρά ταύτα, το Προεδρείο της Επιτροπής αποφάσισε τη διανομή της επιστολής σας σε όλα τα μέλη του και έδωσε κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα στους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να τοποθετηθούν πολιτικά. Σε κάθε περίπτωση, η Ολομέλεια που ακολουθεί δίνει τη δυνατότητα για τοποθετήσεις επί της ουσίας».
«Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου καταθέτουμε την Έκθεση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος που προέκυψε μετά από ένα γόνιμο, δημοκρατικό και υψηλού επιπέδου διάλογο, ο οποίος ευχόμαστε να διεξαχθεί και στην Ολομέλεια», καταλήγει ο κ. Στυλιανίδης.
Πηγές: ΕΡΤ. Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος