Πολικές θερμοκρασίες και ταλαιπωρία έφερε η «Σοφία» – Σταδιακή υποχώρηση μετά το μεσημέρι (video)

Πολικές συνθήκες έφερε η κακοκαιρία «Σοφία» σε ολόκληρη τη χώρα, με πυκνές χιονοπτώσεις να σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Tα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν σταδιακά μετά το μεσημέρι, ωστόσο ο καιρός θα παραμείνει άστατος. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη νύχτα ο υδράργυρος κατέβηκε στους -14 βαθμούς μέσα στην πόλη της Φλώρινας, ενώ το χιόνι έφτασε το 1,5 μέτρο στα ορεινά των Τεμπών. Σοβαρά προβλήματα λόγω χαμηλής νέφωσης υπάρχουν με τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Η Πολιτική Προστασία συνιστά προσοχή στις μετακινήσεις. Προσπάθειες καταβάλλονται για να ανοίξουν οι δρόμοι σε αποκλεισμένα ορεινά χωριά σε Θεσσαλία και Στερεά, καθώς και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση όπου έχει διακοπεί, ενώ η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 45 άτομα που είχαν αποκλειστεί με τα αυτοκίνητά τους στην Πεντέλη Αττικής, στην Κοζάνη, στην Θεσσαλονίκη, στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας, στην Πιερία, στην Φθιώτιδα, στα Ιωάννινα και στην Ημαθία. Σε πλήρη κινητοποίηση απάντησε σε δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας το τελευταίο διήμερο, όχι μόνο από ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στα χιόνια, αλλά και για μεταφορά φαρμάκων σε αποκλεισμένες περιοχές, ακόμα και για τη μεταφορά σόμπας στο σπίτι καρδιοπαθή.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται είτε με αλυσίδες, είτε έχει διακοπεί σε δεκάδες περιοχές κυρίως του ορεινού επαρχιακού δικτύου σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπειρο, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, μόνο με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε πολλά σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ από το πρωί έχει αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές με όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, και όπως ανακοινώθηκε, αποκαταστάθηκε πλήρως και χωρίς τη χρήση αλυσίδων η κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους Αθηνών-Λαμίας, της Ιονίας Οδού από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα και στον Ε65 από Δομοκό έως Τρίκαλα, όπου νωρίτερα υπήρχαν προβλήματα.

Στην Αττική, κλειστές είναι η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το 414 Στρατιωτικό νοσοκομείο μέχρι το καφε «Πανόραμα», ενώ θερμαινόμενοι χώροι για άστεγους έχουν διατεθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αποκαταστάθηκε μετά από 24 ώρες και χάρη στην παρέμβαση συνταξιούχων τεχνικών της ΔΕΗ, η ηλεκτροδότηση της Β. Εύβοιας, η οποία διακόπηκε χθες λόγω της κακοκαιρίας. Από την διακοπή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό πολλά χωριά στη Β. Εύβοια οι κάτοικοι των οποίων πέρασαν δύσκολη νύχτα αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με το δριμύ ψύχος.

Άρθηκαν από τις 13.00 οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης,λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση – παγετός), με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω ύφεσης των καιρικών φαινόμενων

Από τις 13.00 αίρεται εν μέρει, η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως εξής :

Στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. από την Χ/Θ 484+000, Σ.Δ.Ν. Μαλγάρων εώς την Χ/Θ 474+000, όρια με Ημαθία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), από την Χ/Θ 485+000 έως την Χ/Θ 516+000, όρια με Κιλκίς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στην Εγνατία Οδό και στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδά- Σέρρες- Προμαχώνα, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης από τις 13.00 αίρεται η υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για οχήματα παντός τύπου σε όλο το οδικό δίκτυο (εθνικό-επαρχιακό-δημοτικό) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, τα οποία θα κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες όταν και όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν (χιόνι, παγετός).

Σοβαρά προβλήματα λόγω χαμηλής νέφωσης σημειώθηκαν και με τις πτήσεις στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Όπως έγινε γνωστό, περίπου 200 Έλληνες που ξεκίνησαν από χθες το Λονδίνο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, αποβιβάστηκαν τελικά στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας όπου και παρέμειναν από χθες αποκλεισμένοι. Οι επιβάτες της πτήσης RYR8582 της Ryanair κατήγγειλαν εγκατάλειψη από την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους με την οποία ταξίδευαν. Μετά από πιέσεις περίπου οι μισοί έφυγαν με λεωφορεία που διέθεσε η εταιρεία, αλλά οριστική λύση δόθηκε μετά από παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε για τον εγκλωβισμό των επιβατών στη Ρουμανία κινητοποιήθηκε και μερίμνησε για τη συνδρομή ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, η οποία έστειλε πτήση για να τους παραλάβει και να τους μεταφέρει στη χώρα. Η πτήση αναχωρεί το μεσημέρι για Ρουμανία και οι 89 επιβάτες που παραμένουν στην Τιμισοάρα αναμένεται στις 16.00 να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

«Δεν μπορεί να θυσιάζεται η στοιχειώδης ανθρώπινη συμπεριφορά και οι ανάγκες των πολιτών, στον ανταγωνισμό και την κερδοσκοπία των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και χαμηλής κοινωνικής ευθύνης» δήλωσε.

Όπως δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Fraport, το αεροδρόμιο που θα προσεγγίσει κάθε αεροσκάφος είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας, και γνωστοποίησε πως υπήρξαν και άλλες πτήσεις που άλλαξαν προορισμό, και προσγειώθηκαν στην Αθήνα, σε περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και στη Σόφια. Συνολικά 11 πτήσεις από Λάρνακα, Αθήνα, από Ηράκλειο, Άμστερνταμ και από Λονδίνο δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο “Μακεδονία”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Fraport η κατασταση σταδιακά ομαλοποιείται, καθώς αποχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν τους διαδρόμους από το χιόνι. Οι επιβάτες πριν την αναχώρηση τους για το αεροδρόμιο πρέπει να επισκέπτονται την ιστοσελίδα skg-airport.gr, για να ενημερώνονται για τα ακριβή δρομολόγια των πτήσεων.

Μικροπροβλήματα συνεχίζουν να παρουσιάζονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από το Λαύριο ανεκτέλεστο θα παραμείνει το δρομολόγιο του “Εξπρές Πήγασος” για Αγ. Ευστράτιο, Λήμνο και Καβάλα ενώ από τις 12 το μεσημέρι κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από τη Ραφήνα. Κλειστές εξακολουθούν να παραμένουν οι γραμμές Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

Πρόγνωση καιρού – Θερμοκρασίες υπό το μηδέν ολόκληρη την ημέρα σε ορισμένες περιοχές

Η κακοκαιρία «Σοφία» βρίσκεται πλέον σε φάση σταδιακής υποχώρησης το Σάββατο, όμως οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας θα είναι αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός, δηλαδή θα υπάρχουν αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα.Πολικές θερμοκρασίες και ταλαιπωρία έφερε η «Σοφία» – Σταδιακή υποχώρηση μετά το μεσημέρι (video)

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρες, θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες.

Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους πυκνές, πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Πηγή ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος