Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη

Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να ρισκάρει επέκταση του πολέμου και δεν στέλνει αεροσκάφη του να αναμετρηθούν με τα ρωσικά στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Η Μόσχα κάνει σαφές ότι δεν θα σταματήσει πριν καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, ενώ η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι – παρά τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός – δεν σέβονται την εκεχειρία.

Εν τω μεταξύ, ο Ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταλαμβάνει εδάφη στα ανατολικά της χώρας: από το βορρά, όπου η πολιορκία στο Κίεβο και το Χάρκοβο εντείνεται, ως το νότο, και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Η εκεχειρία στην Μαριούπολη δεν τηρήθηκε, οι κάτοικοι δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη από ασφαλείς διαδρόμους κι επέστρεψαν στα καταφύγια. Οι ρωσικές δυνάμεις πλέον απειλούν και την Οδησσό, τη μόνη άλλη διέξοδο της Ουκρανίας στη θάλασσα, την ώρα που ο ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε μυστικά στη Μόσχα σε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης.

Απελπιστική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Η πολιορκία της Μαριούπολης συνεχίζεται. Η πόλη είναι αποκλεισμένη και οι προσπάθειες για ανθρωπιστικό διάδρομο έτσι ώστε να φύγει ο κόσμος έπεσαν στο κενό.

Οι εικόνες από το νοσοκομείο της πόλης συγκλονίζουν. Ένας πατέρας τρέχει έχοντας στην αγκαλιά του το τραυματισμένο παιδί του. Οι γιατροί προσπαθούν να το επαναφέρουν. Δεν τα καταφέρνουν και οι γονείς του καταρρέουν.

Οι Ρωσικές δυνάμεις δεν σεβάστηκαν την συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, τονίζει στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ.

«Στις 9 το πρωί ήταν να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός αλλά δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Μόνο για 40 λεπτά δεν είχαμε βομβαρδισμούς. Και όταν αρχίσαμε να μετακινούμε περίπου 2.000 ανθρώπους με μεγάλα λεωφορεία και άλλους 2.000 ανθρώπους με αυτοκίνητα, άρχισε να χτυπά το πυροβολικό με στόχο τα τρία σημεία που είχε συγκεντρωθεί ο κόσμος», δηλώνει ο κ. Ορλόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ απαντά κατηγορώντας τους Ουκρανούς για την αποτυχία.

«Όπως μας πληροφόρησαν από τη Δημοκρατία του Ντονέτσκ, οι αρχές της Μαριούπολης αρνούνται να δώσουν την ευκαιρία σε κατοίκους να φύγουν μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου που είχε δημιουργηθεί από το ρωσικό στρατό», είπε ο Λαβρόφ.

Ο κόσμος αντί να φύγει έσπευσε να μπει στα καταφύγια. Ο αντιδήμαρχος, αναφέρει πως και οι Έλληνες και όλες οι εθνότητες αντιμετωπίζονται το ίδιο από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Υποφέρουν κι εκείνοι όπως οι Ουκρανοί, όπως οι Ρώσοι, όπως οι Αρμένιοι, όπως οι Εβραίοι, όπως όλοι. Υποφέρουν και σκοτώνονται», αναφέρει ο κ. Ορλόφ.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Τρόμος στη Ζαπορίζια

Μία μέρα μετά τις μάχες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια, ο κόσμος έντρομος στοιβάζεται στα τρένα για να φύγει. Οι εργαζόμενοι κάνουν έκκληση να σταματήσουν τα πυρά γύρω από τις εγκαταστάσεις.

Οι Ρώσοι δημοσιεύουν εικόνες από τα άρματα μάχης και τα ελικόπτερα που βρίσκονται σε ουκρανικά εδάφη. Το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει πως η Ρωσία έχει καταλάβει αρκετές πόλεις, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζει πως η επιχείρηση προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας του Κιέβου συνεχίζει να δέχεται σφυροκόπημα. Οι Ουκρανοί δίνουν στη δημοσιότητα την κατάρριψη ελικοπτέρου και ο κόσμος που το βλέπει πανηγυρίζει.

Περιοχές όπως το Τσερνίχιβ, έχουν δεχθεί σοβαρά πλήγματα και έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Στη Μποροντιάνκα εικάζεται ότι δεκάδες άτομα εγκλωβίστηκαν στα κτήρια που ισοπεδώθηκαν, ενώ στο Ιρπίν ο κόσμος κλαίει βλέποντας την καταστροφή.

Υπό πολιορκία το Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στο Χάρκοβο, την ώρα που οι Ουκρανοί δείχνουν ρωσικά άρματα που έχουν καταστρέψει. Κι εκεί οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αμάχους.

Στο Μικολάιβ, οι Ουκρανοί δημοσιεύουν εικόνα από κατάρριψη ελικοπτέρου, αλλά και τη σύλληψη του Ρώσου πιλότου. Η περιοχή είναι ο νέος στόχος των Ρώσων, καθώς βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο.

Δίπλα είναι η Οδησσός, όπου όπως τονίζουν οι αρχές περιμένουν τις επόμενες μέρες την επίθεση. Ήδη κόσμος βρίσκεται σε καταφύγια, σε μια προσπάθεια να μείνει ασφαλής.

Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Η ΕΡΤ στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Παίδων του Κιέβου

Ποιος μπορεί να μείνει απαθής σε αυτήν την εικόνα; Ένα μωράκι μόλις λίγων μηνών εγχειρισμένο στο κεφάλι να χαμογελάει. Του αξίζει όλη η φροντίδα, η προσοχή και η αγάπη. Δεν τα έχει όμως όπως πρέπει. Γιατί νοσηλεύεται στο υπόγειο του παιδικού αντικαρκινικού νοσοκομείο του Κιέβου μαζί με άλλα παιδάκια. Εκεί που έχει στηθεί μια πρόχειρη κλινική για τη νοσηλεία τους, προκειμένου να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

«Την τρίτη νύχτα του πολέμου οι πυροβολισμοί άρχισαν να πέφτουν βροχή στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, όπως φαίνεται στο βίντεο που κατέγραψαν μέσα από το κτίριο. Ευτυχώς τα παιδιά είχαν ήδη απομακρυνθεί, καθώς οι σφαίρες έπεφταν βροχή. υπεύθυνη τύπου παιδιατρικού αντικαρκινικού νοσοκομείου», δηλώνει η Λύντια, υπεύθυνη Τύπου παιδιατρικού αντικαρκινικού νοσοκομείου.

Από τα 600 παιδιά που φιλοξενούνταν στο αντικαρκινικό νοσοκομείο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος έχουν μείνει μόνο 185. Αυτά που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Τα υπόλοιπα έφυγαν για το σπίτι τους ή άλλους ασφαλείς προορισμούς.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ένας Ρώσος στο πλευρό των Ουκρανών

Ήρθε από τη Ρωσία στο Κίεβο για μια κοπέλα και έμεινε 15 χρόνια. Σήμερα θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο Ουκρανό και είναι έτοιμος να πολεμήσει τους συμπατριώτες του. Ακούγεται περίεργο, ειδικά τις σκοτεινές αυτές μέρες που ζει η Ουκρανία, είναι όμως η πραγματικότητα.

Σαράντα ετών σήμερα ο Αντρέ είναι έτοιμος να κάψει το ρωσικό διαβατήριο του και μόνο ένα πράγμα τον εμποδίζει.

Ο Αντρέ ζήτησε να ενταχθεί στον Ουκρανικο στρατό, θα ήταν όμως περίεργο να είχαν Ρώσο ανάμεσα τους, οπότε αποφάσισε να βοηθήσει με άλλους τρόπους, όπως φτιάχνοντας μολότοφ και άλλα όπλα.

Αποστολή Κίεβο: Ευτυχία Πενταράκη

Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη
(AP Photo/Felipe Dana)

Ρωσικά πυρά σε τηλεοπτικό συνεργείο του Sky News

Η κατάσταση στους δρόμους είναι σουρεαλιστικές για την Ευρώπη του 21ου αιώνα: Τηλεοπτικό συνεργείο του Sky News βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά, στο κέντρο του Κιέβου. Δημοσιογράφοι και τεχνικοί σώθηκαν καθώς απομακρύνθηκαν έρποντας από το αυτοκίνητό τους, ενώ τα λάστιχα του έσκαγαν από τις σφαίρες που δέχονταν.

Από τα πυρά τραυματίζεται ελαφρά ο πολεμικός ανταποκριτής του Sky Στιούαρτ Ράμσεϊ.

«Με χτύπησαν, αλλά βγήκα από το αμάξι, με την παραγωγό του τηλεοπτικού συνεργείου καταφέραμε να κατευθυνθούμε έως το ανάχωμα» αναφέρει ο ίδιος.

Ο εικονολήπτης είναι ο τελευταίος που καταφέρνει να διαφύγει εν μέσω συνεχιζόμενων πυρών.

Σοκαρισμένοι, καταφεύγουν σε ένα εργοστάσιο. Τρεις εργάτες που τους κάνουν νόημα να μπουν μέσα, τους ενημερώνουν ότι είχαν πέσει σε ρωσική ενέδρα.

Αντιμέτωπη με ελεύθερο σκοπευτή βρέθηκε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Ευτυχία Πενταράκη.

Ο κίνδυνος παραμονεύει παντού για όλους όσοι καλύπτουν τον πόλεμο.

Επιμέλεια: Άγις Μενούτης

Μάχη στη διπλωματική σκακιέρα – Πούτιν: Οι κυρώσεις εναντίον μας συνιστούν κήρυξη πολέμου

Ένας πόλεμος εξελίσσεται στα χαρακώματα και ένας δεύτερος στις αίθουσες Τύπου και στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας σε αεροσυνοδούς της Aeroflot, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αιτιολόγησε την εισβολή στην Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν πραγματικό κίνδυνο για την ασφάλειά της, ότι υπερασπίστηκε τους κατοίκους του Ντονμπάς, ενώ επιτέθηκε στη Δύση για τις κυρώσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αναβάλλεται για τη Δεύτερα, ενώ ο Λευκός Οίκος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υιοθετεί τις δηλώσεις Αμερικανού Γερουσιαστή για εξόντωση του Ρώσου Προέδρου.

Όμως, η Μόσχα σηκώνει τους τόνους, με το Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει απαισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις και τον Πεσκόφ να κατηγορεί τη Δύση ότι συμπεριφέρεται σαν κακοποιός, που ληστεύει τη Μόσχα, γεγονός που αποδεικνύει το βάρος των κυρώσεων για τη Ρωσική οικονομία.

Και καθώς η Μόσχα συνεχίζει να σφυροκοπά την Ουκρανία από αέρος, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει στη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Το αίτημα του όμως έχει απορριφθεί από το ΝΑΤΟ, καθώς θα προκαλέσει γενίκευση της σύρραξης.

«Κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα τη θεωρήσουμε ως συμμετοχή της χώρας (που θα την εφαρμόσει) ένοπλη σύγκρουση», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών μετέβη στην Πολωνία μετά το Βέλγιο και επισκέφτηκε χώρο φιλοξενίας εκτοπισμένων Ουκρανών από τους βομβαρδισμούς. Ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τις οικογένειες που ξεριζώθηκαν βίαια από το σπίτια τους, ενώ οι αρχές υπολογίζουν ότι οι πρόσφυγες του πολέμου ξεπερνούν ήδη τις 700 χιλιάδες.

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη
Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

Σε Αμερικανούς Γερουσιαστές μίλησε ο Ζελένσκι

Έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, (τόσο αμυντικού υλικού όσο και ανθρωπιστική) και επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Μόσχα απηύθυνε ο Πρόεδρος Ζελένσκι στην ωριαία συζήτηση που είχε με τα μέλη του Κογκρέσου.

Ζήτησε σχεδόν απεγνωσμένα, όπως λένε οι πληροφορίες, ρωσικά αεροσκάφη από τις ανατολικές χώρες (αυτά είναι που ξέρουν να χειρίζονται οι Ουκρανοί πιλότοι), ζήτησε την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή την βοήθεια για την δημιουργία της και επιπρόσθετες κυρώσεις. Κυρώσεις όπως απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου και αερίου, τερματισμό λειτουργίας των καρτών Visa και Mastercard στην Ρωσία και αποχώρηση όσο το δυνατόν περισσότερων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Οι νομοθέτες δεσμεύθηκαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να παραλάβει η Ουκρανία αεροσκάφη από την Πολωνία και την Ρουμανία (χώρες της οποίες θα επισκεφθεί από Δευτέρα η αντιπρόεδρος Χάρις) και υποσχέθηκαν ότι η Ουάσιγκτον με κάθε δυνατό τρόπο θα μείνει στο πλευρό της Ουκρανίας και των γενναίων πολιτών της.

ανταπόκριση από Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος