Πληθαίνουν τα σενάρια για τη συντριβή του ουκρανικού Boeing στο Ιράν – Video ντοκουμέντο από τους New York Times

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το τι οδήγησε σε συντριβή κοντά στην Τεχεράνη το ουκρανικό αεροσκάφος. Ωστόσο, ένα video που έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times δείχνει έναν πύραυλο να χτυπά το Boeing στον ουρανό της Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, γίνεται μία μικρή έκρηξη στον αέρα χωρίς όμως το αεροσκάφος να διαλυθεί. Συνεχίζει, μάλιστα, την πτήση του για λίγα λεπτά και τελικά τυλίγεται στις φλόγες με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος με τραγικό απολογισμό 176 νεκρούς.

Νωρίτερα, το Αμερικανικό Πεντάγωνο υποστήριξε πως το μοιραίο Boeing καταρρίφθηκε «μάλλον κατά λάθος» από Ιρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο. Την είδηση αυτή μετέδωσε το Newsweek επικαλούμενο σχετικές μαρτυρίες. Το σενάριο αυτό αρνούνται οι Ιρανικές αρχές.

NEW: Iranian missile system shot down Ukraine flight, probably by mistake, sources say https://t.co/DGkLrhta56

— Newsweek (@Newsweek) January 9, 2020

Το περιοδικό δεν κατονομάζει καμία από τις πηγές του, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν είχαν την άδεια για να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα. Ωστόσο, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κατά την εκτίμηση του Πενταγώνου, επρόκειτο για ατύχημα και όχι για σκόπιμη ενέργεια, καθώς τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράν είχαν ενεργοποιηθεί μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε δύο βάσεις στο Ιράκ. Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η φονική συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα, προσθέτοντας ότι έχει ένα φοβερό αίσθημα σχετικά με το αεροπλάνο που κατέπεσε, χωρίς, εντούτοις, να παρουσιάζει κάποια απόδειξη.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε σήμερα πως υπάρχει ένα σύνολο αποδείξεων ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος, που μπορεί να εκτοξεύτηκε ακούσια.

Απηχώντας την εκτίμηση των ΗΠΑ και του Καναδά, ο Τζόνσον κάλεσε για μια πλήρη και διαφανή έρευνα για τη συντριβή του Μπόινγκ 737, στην οποία σκοτώθηκαν και οι 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους τέσσερις Βρετανοί.

«Υπάρχει πλέον ένα σύνολο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν επειγόντως τις εντάσεις στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Η απάντηση του Ιράν

Η «φημολογία» ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη μπορεί να χτυπήθηκε από πύραυλο «δεν έχει καμία λογική», διαβεβαίωσαν σήμερα οι ιρανικές αρχές.

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες το Boeing 737 της Ukraine Airlines International χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν χθες, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε ότι «το Ιράν και η Ουκρανία έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα που περιέχονται σ’ αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικειμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες», διαβεβαίωσε.

Την Τετάρτη, το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι το Ιράν δεν θα δώσει τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού.

Η Τεχεράνη δεν είναι τυπικά υποχρεωμένη να δώσει για ανάλυση των υλικό αυτό στις ΗΠΑ. Οι χώρες που δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να το κάνουν, συνήθως αναθέτουν τη δουλειά αυτή σε κάποια από τις ελάχιστες που έχουν τη δυνατότητα (κυρίως ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η πτήση PS752 της UIA έκανε αναστροφή λίγο μετά την απογείωσή της, λόγω ενός “προβλήματος” που παρουσιάστηκε. Το αεροπλάνο είχε τυλιχθεί στις φλόγες πριν από τη συντριβή του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Σεργκέι Κισλίτσια ζήτησε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ “άνευ όρων υποστήριξη” για τους εμπειρογνώμονες της ομάδας που ερευνά τη συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη.

“176 ζωές αθώων χάθηκαν”, είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που αφορούσε τον σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ. “Οι συνθήκες της καταστροφής συνεχίζουν να μην είναι σαφείς. Τώρα οι εμπειρογνώμονες οφείλουν να ερευνήσουν και να βρουν απαντήσεις στην ερώτηση ‘τί προκάλεσε τη συντριβή’. Για τον λόγο αυτό, οι εμπειρογνώμονές μας πρέπει να έχουν άνευ όρων υποστήριξη στην έρευνά τους”, τόνισε ο Κισλίτσια.

Ημέρα Εθνικού Πένθους στο Κίεβο

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους, την επόμενη της συντριβής κοντά στην Τεχεράνη ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους στην οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι, και υποσχέθηκε να αποκαλυφθεί “η αλήθεια” για το δράμα αυτό.

“Η 9η Ιανουαρίου κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, μερικές ώρες μετά την επιστροφή του τη νύχτα από διακοπές στο Ομάν.

“Προτεραιότητα για την Ουκρανία είναι να διαπιστώσει τα αίτια της καταστροφής. Αναμφίβολα θα ανακαλύψουμε την αλήθεια”, υποσχέθηκε ο Ζελένσκι.

Διερεύνηση των αιτιών της συντριβής

Σαράντα πέντε Ουκρανοί εμπειρογνώμονες έφθασαν στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για να μετάσχουν στην έρευνα, κυρίως στην “αποκρυπτογράφηση των μαύρων κουτιών” του Μπόινγκ, πρόσθεσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, ενώ η Τεχεράνη δήλωσε ήδη ότι αρνείται να τα στείλει στους Αμερικανούς.

Οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες έχουν επίσης αποστολή να “ταυτοποιήσουν και να επαναπατρίσουν” τους Ουκρανούς θανόντες στη συντριβή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί σήμερα, ο Ζελένσκι είπε ότι “ελπίζει” σε “διαφανή, πλήρη και αντικειμενική έρευνα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός ομόλογός του “υπογράμμισε ότι το Ιράν θα παράσχει στην ομάδα των Ουκρανών εμπειρογνωμόνων ταχεία πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Κίεβο εξετάζει επτά υποθέσεις για τη συντριβή, ανάμεσα στις οποίες η ρίψη αντιαεροπορικού πυραύλου κατά του Μπόινγκ, η έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο αεροπλάνο, η σύγκρουση του Μπόινγκ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μια έκρηξη του κινητήρα “για τεχνικούς λόγους”, ανακοίνωσε σήμερα ο Σεργκέι Ντανίλοφ, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.

Η τραγωδία σημειώθηκε μεσούσης της όξυνσης της έντασης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και λίγο μετά τις πυραυλικές επιθέσεις από την Τεχεράνη σε βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ. Τίποτε ωστόσο δεν δείχνει ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος