Κανένα ενεργό μέτωπο στον Υμηττό- Βαρύ πλήγμα για την Ελαφόνησο (video)

Μάχη με φλόγες 20 μέτρων έδωσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής από ξηράς και αέρος για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στον Υμηττό. Η φωτιά άρχισε από δασική έκταση και μέσα στα πρώτα δώδεκα λεπτά κάηκαν 300 στρέμματα πυκνής βλάστησης. Πάντως, η φωτιά δεν πέρασε στις κεραίες και στο δάσος της Καισαριανής, ενώ νωρίτερα στην Παιανία η πυροσβεστική προχώρησε σε προληπτική εκκένωση κατοικιών. Στην Ελαφόνησο ωστόσο, κάηκε  το 1/3 της έκτασής της, με βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό και το περιβάλλον.

Η προστασία και η ασφάλεια του πολίτη είναι καθήκον μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Στον οικισμό Προσήλιο της Παιανίας, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά περίπου στις 03.18 τα ξημερώματα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι και εξωτερικά σε άλλα τρία.

Στο σπίτι που κάηκε ολοσχερώς , έμεναν δυο νέες γυναίκες που μετά την παρότρυνση της πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ενώ ακολούθησε έκρηξη στο σπίτι από φιάλη υγραερίου.

Πόρτα-πόρτα οι πυροσβέστες, αλλά και με ντουντούκες, ειδοποιούσαν από την πρώτη στιγμή τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται μεταξύ άλλων καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική έκταση, πλησίον της οδού Σερρών, στην Παιανία, και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Από την πρώτη στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου, ενώ λίγο αργότερα διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή. Περίπου στις 8.30 το πρωί η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έσπευσε από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο ελικόπτερο της πυροσβεστικής από το οποίο γίνεται η επίβλεψη της επιχείρησης επιβιβάστηκαν νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη χαρακτήρισε τη φωτιά ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ. ‘Οπως είπε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν. “Το κράτος είναι εδώ, είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

“Δόθηκε ένα τιτάνιος αγώνας. Πρόκειται για άθλο”, τόνισε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Παιανίας, Σπύρος Στάμου.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχώς ενισχύονταν από άλλους Δήμους της Αττικής αλλά και Περιφέρειες της χώρας. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 52 οχήματα με 175 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 3 ελικόπτερα, αλλά και υδροφόρες και δυνάμεις εθελοντών, συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή.

Σε πλήρη ανάπτυξη είναι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, που έχουν κηρυχθεί σε γενική επιφυλακή στην Αττική και μερική στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή στην Ελαφόνησο

Ανυπολόγιστη είναι η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή για την Ελαφόνησο από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου και πλέον είναι σε ύφεση. Ωστόσο το 25% της έκτασης έχει καεί.

Περίπου 3.000 τουρίστες εγκατέλειψαν το νησί ενώ η Πυροσβεστική παραμένει σε επιφυλακή για τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην Παυλιάδα Αμφιλοχίας, στο Βροντερό Πρεσπών και στην Αργυρούπολη Κιλκίς.

Σε ύφεση οι φωτιές στη Βάρδα Ηλείας, καθώς και στην Αχαΐα, όπου εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Ο Κρατικός μηχανισμός θα παραμείνει και σήμερα σε κατάσταση συναγερμού, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές σε Αττική, Κύθηρα, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Εύβοια, Σκύρο, Βοιωτία, Φθιώτιδα Αχαΐα, Ηλεία και Σποράδες.

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν φωτιά να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική στον αριθμό κλήσης 199.

Η αποστολή μηνυμάτων SMS από το 112 γίνεται χωρίς δαπάνη για τον ελληνικό λαό και για το Κράτος, ξεκαθάρισαν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την λήψη πολλαπλών γραπτών μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης που στάλθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών κυρίως το Σάββατο, προειδοποιώντας για ισχυρούς ανέμους και τον κίνδυνο εργασιών στην ύπαιθρο.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος,’Αντζελα Ζούγρα, Ηλίας Μαραβάς
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Φωτογραφίες:Eurokinissi
Σχετική είδηση:Σε ύφεση η φωτιά στην Ελαφόνησο – Πολύ υψηλός κίνδυνος λόγω ανέμων (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος