Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά

Με περισσότερα από δέκα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας και τη φωτιά να πλησιάζει το στρατόπεδο στην ίδια περιοχή τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά μια και το μεσημέρι η πυρκαγιά βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Ο αέρας στην Πάρνηθα έχει δυναμώσει πάρα πολύ και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εθελοντών και πυροσβεστών, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις οι φλόγες πέρασαν από το δάσος στις αυλές των κατοικιών. Αρκετά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες σε Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα ενώ σε αναμονή για να εγκαταλείψουν τις οικίες τους είναι οι κάτοικοι των περιοχών (Kαποτά, Λεφάντω), στους πρόποδες του βουνού, που έλαβαν μηνύματα από το 112 για να αποχωρήσουν.

«Η μάχη με τις φλόγες είναι χαμένη κάποιες φορές λόγω των ανέμων» δήλωσαν στη Βαλέρια Δολοψάκη πυροσβέστες που βρίσκονται για δεύτερο 24ωρο στην Πάρνηθα. «Όταν ο αέρας ξεπερνάει τα 7 μποφόρ δεν μπορούν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά», πρόσθεσε.

Παράλληλα μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε και στην Ιερά Μονή Κλειστών, απ’ όπου χθες ξεκίνησε η αρχική εστία που καίει για δεύτερη μέρα την Πάρνηθα απειλώντας τον Εθνικό Δρυμό. Λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης και των ισχυρών ανέμων που έστειλαν τις φλόγες προς το Πανόραμα Αχαρνών και την περιοχή της Αμυγδαλέζας, λίγο μετά τις 12:25 αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση της δομής της Αμυγδαλέζας, που βρίσκεται δίπλα στη Σχολή της Αστυνομίας. Συνολικά αναμένεται να μετακινηθούν με λεωφορεία 700 άτομα.

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις – Σπίτια στις φλόγες

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Είναι εφιαλτικά αυτά που περνάμε» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Ξαγοράρης, αντιδήμαρχος Αχαρνών. «Οι φωτιές έχουν αγγίξει τα σπίτια. Η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει από στιγμή σε στιγμή», τόνισε καθοδόν προς τα μέτωπα της φωτιάς.

Για την πορεία της φωτιάς μίλησε στην εκπομπή «Νewsroom» και ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. «Η φωτιά είναι εντός του οικιστικού ιστού, στην περιοχή της Αμυγδαλέζας και της Αγίας Παρασκευής. «Οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί και οι συνθήκες θα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Μάχη να σωθεί ο Εθνικός Δρυμός

Λίγο μετά τις 11:00 οι πύρινες φλόγες τύλιξαν σπίτια επίσης στις περιοχές του Αγίου Ιωάννη Ρώσου και της Ντάρδιζας παρά τον μεγάλο αριθμό εναέριων και επίγειων μέσων που προσπαθούν να κρατήσουν μακριά το πύρινο μέτωπό από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Δυστυχώς το μεσημέρι, λόγω των ανέμων, η φωτιά πέρασε στον πολύτιμο για την βιοποικιλότητά του Εθνικό Δρυμό.

Η φωτιά που από το Meteo χαρακτηρίστηκε ως «οπισθοδρομούσα» συνεχίζει να είναι δύσκολη ενώ οι φλόγες, λόγω της αλλαγής της φοράς του ανέμου, μπήκαν στα πρώτα σπίτια της περιοχής στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής όπου στις 11:00 στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση καθώς και για το Καποτά. Μήνυμα για τα εγκαταλείψουν την περιοχή Λεφαντώ καλώντας όλους όσοι βρίσκονται εκεί να κατευθυνθούν προς το Κέντρο Άνω Λιοσίων.

Κάτοικοι φορτώνουν σε αυτοκίνητα λιγοστά υπάρχοντα και αποχωρούν από την περιοχή που έχει καλυφθεί από πυκνό καπνό. Eκτός από τα εναέρια μέσα στην Πάρνηθα επιχειρεί και το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής που νωρίς το πρωί της Τετάρτης έσβησε φωτιές μέσα από τις αυλές των σπιτιών.

Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά

«Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είδαμε να ξεπηδούν φλόγες» ανέφερε η Μαίρη Σκανδάλη περιγράφοντας ότι ήδη το πρώτο σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες. Οι σειρήνες των περιπολικών της αστυνομίας ακούγονται την ώρα που υδροφόρες και οχήματα του Δήμου συνδράμουν στις προσπάθειες.

Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά
Στις φλόγες έχει παραδοθεί τουλάχιστον ένα σπίτι στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στις Αχαρνές με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν αναγκαστηκά την περιοχή.

Κλειστός είναι ο δρόμος του Αγίου Διονυσιού με τους κατοίκους του Αγιού Ιωάννη του Ρώσου, της Αγίας Παρασκευής και της περιοχής του Καποτά να αποχωρούν από τις πληγείσες περιοχές.

Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά
Στιγμιότυπο από τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη Ρώσου στις Αχαρνές.

Η φωτιά έχει μπει στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής

«Η φωτιά έχει φτάσει μέσα σε αυλές. Οι άνθρωποι δεν αφήνουν τα σπίτια τους. Με λάστιχο προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους ενώ η φωτιά είναι στα πέντε μέτρα» δήλωσε ο Νίκος Μπαρλαγιάννης, υπεύθυνος κλιμακίου Ερυθρού Σταυρού Πάρνηθας.

Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά

«Αυτή την στιγμή η φωτιά καίει μέσα στο χωριό. Ο καπνός είναι πολύ μαύρος και η ατμόσφαιρα είναι πολύ αποπνικτική» ανέφερε ο κ. Μπαρλαγιάννης κάνοντας έκκληση από τους κατοίκους της περιοχής να φύγουν για να γλιτώσουν.

Όπως είπε μαζί με την αστυνομία οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προσπαθούν να πείσουν τους εναπομείναντες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που απειλούνται χαρακτηρίζοντας της επιχείρηση ως «έρευνα και διάσωση».

«Σε χρόνο δευτερολέπτων η φωτιά είχε φτάσει μέσα στο χωριό», δήλωσε περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι που έχουν συγκεντρωθεί σε πλατεία.

Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά

Απομακρύνθηκαν 150 ηλικιωμένοι

Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής δίνεται η μάχη για τις φωτιές. Για προληπτικούς λόγους όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Στάθης Τοπαλίδης, εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία στην περιοχή που φιλοξενούσαν 50 άτομα.

Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά

«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης στην ΕΡΤ. «Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Εκκενώσαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής» πρόσθεσε. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την συνδρομή της πυροσβεστικής εκκένώσαν το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και καταφέραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα, ανάμεσα σε δέντρα, στην περιοχή.

Χάρη στο ερπυστριοφόρο της πυροσβεστικής σβήστηκαν οι φωτιές που είχαν μπει στις αυλές των σπιτιών στην Πάρνηθα, στο δήμο Αχαρνών. Στις παρυφές της Πάρνηθας βρίσκεται η Μαίρη Σκανδάλη καταγράφοντας τις προσπάθειες των εθελοντών και των πυροσβεστών να κατασβέσουν τις διάσπαρτες εστίες. Και όπως είπε τις προσπάθειες τους ευνοεί το γεγονός ότι κοντά βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ απ’ όπου ανεφοδιάζονται τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιού, η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από τη Φυλή έχει επηρεάσει τις περιοχές Ντάρδίζα, Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα στην Πάρνηθα. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι 7 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα

Για δεύτερη μέρα καίει η πυρκαγιά

Η δασική πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα καταστρέφοντας παρθένο δάσος, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατευθύνεται προς το Καζίνο και τον Εθνικό Δρυμό. Το ευτύχημα είναι έχουν ξεκινήσει να πετούν τα εναέρια μέσα.

Συνολικά 202 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ της Τρίτης προσπαθώντας να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή της Μονής Κλειστών και σύντομα διασπάστηκε και εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση στον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.

Στις παρυφές του βουνού βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα δημιουργούν αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να καθυστερήσουν την επέλαση της φωτιάς που αναπτύσσεται ταχύτατα λόγω και της ύπαρξης πευκοδάσους.

Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά

«Η φωτιά έχει μεταφερθεί στην Πάρνηθα από τη Φυλή πλέον» είπε ο Κώστας Στάμου ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου που εκκενώθηκε μέσα στη νύχτα.

Μια εστία φωτιάς στην περιοχή Ντάρδιζα έχει αναζωπυρωθεί. Οι κάτοικοι είναι στους δρόμους αναστατωμένοι και παρακολουθούν το έργο των πυροσβεστών.

Το μέτωπο από Φυλή και τα Άνω Λιόσια

πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη (22/80 λίγο πριν τις 12:00 στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αυτή τη στιγμή συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό της Χασιάς και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού, ενώ απειλήθηκε και ο ιερός ναός. Η πυρκαγιά χωρίζεται σε δύο επικίνδυνα μέτωπα, με το ένα να κατευθύνεται προς το Πανόραμα στα Άνω Λιόσια, ενώ το άλλο επεκτείνεται προς τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο.

Η Μαίρη Σκανδάλη βρίσκεται στο Μενίδι (Aχαρνές), στους πρόποδες της Πάρνηθας όπου και εκεί η κατάσταση λόγω των έντονων ανέμων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ένα πολύ δύσκολο πρωϊνό ξημερώνει με τους κατοίκους να δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά

Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα αποπνικτική με τις πύρινες φλόγες να γιγαντώνονται μετά από τις συνεχείς ριπές του αέρα κάνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ιδιαίτερα δύσκολο.

Πόρτα πόρτα οι πυροσβέστες ειδοποιούσαν τους κατοίκους στον Άγιο Ιωάννη

Ο Κώστας Παπαδόπουλος βρέθηκε τα ξημερώματα στον Άγιο Ιωάννη και περιέγραψε την τιτάνια μάχη των πυροσβεστών που πόρτα πόρτα ειδοποιούσαν τους κατοίκους για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για τη φωτιά που καίει ακόμη στη Φυλή προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στην Χασιά μίλησε ο Αντώνης Δοβώνης, ο οποίος βρέθηκε στα μέτωπα της φωτιάς μέσα στη νύχτα.

Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά
Πυρκαγιά στη Πάρνηθα. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής

Στην Φυλή επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 αεροσκάφη, και 5 ελικόπτερα. Επίσης κινητοποιήθηκαν 5 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα. Εθελοντές συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Πάρνηθα: Στις φλόγες 10 σπίτια – Προς τον εθνικό δρυμό η φωτιά
Φωτογραφία: Νέα Γενιά Ολυμπιακού Χωριού

Εν τω μεταξύ η αγωνία όλων μεγαλώνει καθώς για σήμερα Τετάρτη αναμένεται στην περιοχή πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός σε ανάρτησή του τονίζει ότι ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία και σε συντονισμό με Αστυνομία και Πυροσβεστική. Ο Δήμος παρέχει βοήθεια και στήριξη στους δημότες. Στον Δήμο Αχαρνών έχει ανοίξει η Αίθουσα εκδηλώσεων για τη φιλοξενία ατόμων που έχουν ανάγκη, όπως και το ΚΑΠΗ του Κόκκινου Μύλου για τους ηλικιωμένους.

Παράλληλα η «Νέα Γενιά Ολυμπιακού Χωριού» καλεί τον κόσμο να φέρει στις εγκαταστάσεις της ισοτονικά, βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, φυσικούς όρους και ήδη πρώτης ανάγκης για τους εθελοντές και τους πυροσβέστες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

-Από την πλατεία Φυλής,

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου, Μαίρη Σκανδάλη, Κώστας Παπαδόπουλος

Live μέσω ΕΡΤNnews οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος