“Παράθυρο” για νέα θετικά μέτρα αφήνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (video)

Τα επόμενα βήματά στην οικονομία σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Αthens Democracy Forum, διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει πλεόνασμα στο τέλος του έτους, θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη των πιο αδύναμων.

Υπέρβαση έναντι του στόχου αποτυπώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο τα οποία θα ανακοινωθούν στις 15 Οκτωβρίου. Αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες για νέα θετικά μέτρα με εφάπαξ χαρακτήρα.

«Τώρα αναμένεται πλεόνασμα και επεξεργαζόμαστε πως θα το αξιοποιήσουμε. Εάν υπάρχει επιπλέον πλεόνασμα τον Δεκέμβριο, θα χρησιμοποιηθεί ξανά για να υποστηριχτούν οι αδύναμοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οριστικοποιείται η νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και οι ελαφρύνσεις που θα επιφέρει θα φανούν σε μισθωτούς και συνταξιούχους από το νέο έτος.

Θα προβλέπεται συντελεστής 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 22% για εισόδημα από 10 έως 20.000 ευρώ, 28% για εισοδήματα από 20 έως 30.000 ευρώ και 36% για εισοδήματα από 30 έως 40.000 ευρώ. Μισθωτός ή συνταξιούχος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει όφελος 177 ευρώ.

Παραδείγματα:

ΦΟΡΟΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥ

2019: 300 €

2020: 123 €

ΔΙΑΦΟΡΑ: 177 €

Ελεύθερος επαγγελματίας με κέρδη 10.000 ευρώ θα πληρώσει 900 ευρώ φόρο από 2200 ευρώ που πλήρωνε μέχρι σήμερα»

Το αφορολόγητο θα ανέρχεται στα 8636 ευρώ για εργένηδες και παντρεμένους και θα αυξάνεται στα 9.000 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, στα 10.000 ευρώ για τα δύο παιδιά και στα 11 και 12.000 ευρώ για τρία και τέσσερα παιδιά αντίστοιχα.

Κριτική στη δήλωση του πρωθυπουργού περί επικείμενης ενεργοποίησης νέων θετικών μέτρων ως το τέλος του έτους ασκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Με μαγικό ραβδί μπορείς να μετατρέψεις προς το τέλος της χρονιάς ένα δημοσιονομικό κενό σε πλεόνασμα χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση ούτε από την πλευρά των εσόδων ούτε από την πλευρά των δαπανών».

Η νέα φορολογική κλίμακα θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Θ. Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος