Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθανε τα 2.019.320 ενώ οι θάνατοι ανέρχονταν σε 119.483 ως τις 03:00 ώρα Ελλάδας.
Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης του κορονοϊού
Στις ΗΠΑ καταγράφονται 682.619 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα στον κόσμο, και 23.529 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ο πιο βαρύς απολογισμός θυμάτων στον κόσμο. Στην Ισπανία καταγράφονται 170.099 κρούσματα και 17.756 θάνατοι, ενώ στην Ιταλία 159.516 κρούσματα και 20.465 θάνατοι. Στις άλλες χώρες όπου τα κρούσματα μόλυνσης από την πανδημία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100.000 συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία καθώς και η Γερμανία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε πως ο νέος κορονοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, ζητώντας μια «αργή» άρση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης.
Στην συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρα είναι βέβαιο ότι δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Μάργκαρετ Χάρις κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο του επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο», πρόσθεσε.
Ακόμη 1.509 θάνατοι καταγράφηκαν χθες στις ΗΠΑ που κατέχουν τα σκήπτρα στα κρούσματα και τους θανάτους με επίκεντρο της πανδημίας την Νέα Υόρκη.
Την ικανοποίησή του για την «στενή» συνεργασία με τη Γερμανία και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην Κίνα για τη στάση της. Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την κυβέρνηση της Κίνας για την στάση της στην κρίση του κορονοϊού, καθώς, όπως είπε, «δεν διέθεσε έγκαιρα τις απαραίτητες πληροφορίες, γεγονός το οποίο δυσκόλεψε την καταπολέμηση του ιού».
Σταδιακή άρση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, σχεδιάζουν οι κυβερνήτες 10 πολιτειών, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρεί στη συγκρότηση διαφόρων επιτροπών προκειμένου να συλλέξει τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων, καθώς ο ίδιος πιέζει για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προωθεί το «Συμβούλιο για το Άνοιγμα της Χώρας μας» ως μία ομάδα δράσης που θα συνεδριάζει μέσω τηλεδιασκέψεων με τη συμμετοχή «σπουδαίων επιχειρηματικών ηγετών», αλλά και «σπουδαίων γιατρών» που θα παρέχουν συμβουλές για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Στην Ισπανία αρχίζει σταδιακά η πτώση της καμπύλης στην πορεία του κορονοϊού, με την οικονομική δραστηριότητα να αρχίζει και πάλι εν μέρει, όμως με πολύ ενισχυμένα μέτρα προστασίας μεταξύ των εργαζομένων.
Στη Γαλλία παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας έως τις 11 Μαΐου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν. Τότε θα ανοίξουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί όμως εστιατόρια και φεστιβάλ, κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά μέχρι μέσα Ιουλίου.
Ο Εμανουελ Μακρόν παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, ότι η χώρα δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένη αλλά στις 11 Μαΐου, ο πληθυσμός θα φοράει μάσκες και θα γίνονται μαζικά τεστ, πρώτα στις ευάλωτες ομάδες και σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.
Η γαλλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8% φέτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, αναθεωρώντας την πρόβλεψη της κυβέρνησης για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ημέρες.
Στη Βρετανία οι αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν, ότι τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα, πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 7 Μαΐου.
Το Ηνωμένο βασίλειο θρηνεί πλέον χιλιάδες πολίτες οι χειρότερες όμως μέρες είναι μπροστά. Η χώρα δεν έχει περάσει την κορύφωση της πανδημίας. 717 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους με τον αριθμό των θανάτων από το Covid-19 να φτάνει τους 11.329 ενω οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αυξήθηκαν σε 88.621.
Επιπλέον δύο εκατομμύρια Βρετανοί έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους εν μέσω της κρίσης
Στην Γερμανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Οικονομίας και άλλους συνεργάτες της θα αξιολογήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε χθες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών «Leopoldina», η γνωμοδότηση της οποίας θα αποτελέσει, βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις. Αύριο Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη, η κυρία Μέρκελ θα συζητήσει την κατάσταση με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.
Η «Leopoldina», στην 19σέλιδη έκθεσή της, εισηγείται την προσεκτική και σταδιακή επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ότι θα εξασφαλιστούν οι δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών του κορονοϊού – και όχι μόνο – χωρίς να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.
Άλλοι 170 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, όπου το σύνολο των θυμάτων έχει φθάσει πλέον τα 2.969, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν ήταν 2.082, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 125.098.
Το Ινστιτούτο Robert Koch προειδοποιεί ότι η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 τις τελευταίες ημέρες στην Γερμανία μπορεί να οφείλεται στην μείωση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν λόγω των αργιών του Πάσχα.
Η Πολωνία θα αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα στις 19 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πως η Πολωνία είναι πιθανόν να άρει πρώτα τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη λειτουργία των καταστημάτων. Στον αστερισμό της χαλάρωσης των μέτρων βρίσκονται η Αυστρία και η Δανία.
Στην Κίνα 89 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, από τα οποία τα 86 «εισαγόμενα». Η Ρωσία έχει αναχθεί στη μεγαλύτερη πηγή εισαγόμενων κρουσμάτων στην Κίνα, με συνολικά 409 κρούσματα να προέρχονται από τη χώρα.
Η Κίνα ενέκρινε προκαταρκτικά τεστ σε ανθρώπους για δύο πειραματικά εμβόλια για τον κορονοϊό την ώρα που προσπαθεί να περιορίσει τα εισαγόμενα κρούσματα, κυρίως από τη γειτονική Ρωσία, το νέο μέτωπο του πολέμου κατά της πανδημίας.
Στην Τουρκία, που οι νεκροί έφτασαν τους 1.300, ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο ενέκρινε αμφιλεγόμενο νόμο, που προβλέπει την αποφυλάκιση δεκάδων χιλιάδων εγκλείστων, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποσυμφορηθεί το σύστημα, μπροστά στην απειλή της πανδημίας.
Πληροφορίες καταφθάνουν για μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων από διάφορους καταυλισμούς, προς τα τουρκικά παράλια στην περιοχή του Τσανάκαλε και της Σμύρνης. Σχεδόν στο σύνολό τους είναι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν πριν από ένα μήνα στο Παζάρκουλε και μεταφέρθηκαν στις 26 Μαρτίου σε διάφορους καταυλισμούς όπου παρέμειναν επί 14 ημέρες σε καραντίνα.
Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι 433 υπάλληλοί του έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ενώ ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου προέτρεψε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να επιβάλλει πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας, αντί για μερική απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα.
Στην Ινδία ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα αυξήθηκε στους 339 ενώ τα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν αλματωδώς και ξεπέρασαν τα 10.000. Η κυβέρνηση παράτεινε τα μέτρα περιορισμού έως τις 3 Μαΐου.
Στο Ιράν λιγότεροι από 100 νέους θανάτους για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα. Κατά τις τελευταίες 24 ώρες, 98 θάνατοι καταγράφηκαν στο Ιράν, επί συνολικού αριθμού 4.683 θανάτων.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της επιδημίας ανήλθε σε 74.877.
Εξωτερικό Δελτίο: Κάλλη Λέκκα
Ανταποκρίσεις: Αριάνα Φερεντίνου,Νατάσα Καντζάβελου, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, Κώστας Δαβάνης
Σχετική είδηση: Συνεχίζεται η παγκόσμια προσπάθεια – Προς περιορισμένη άρση μέτρων (video)
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,AFP, DPA,Xinhua
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος